Metsän ostaminen

Metsänomistajia on Suomessa n. 600 000, joten monilla meistä on metsänomistaja, jollei ihan perhepiirissä, niin suvussa tai tuttavapiirissä. Onko metsän ostaminen ja omistaminen vaikeaa? Sitä moni metsänomistajaksi harkitseva miettii ennen ratkaisevia askeleita.

Monia kiinnostaa metsä sijoituskohteena ja tieto siitä, kannattaako metsään sijoittaa. Metsänomistajaksi tullaan tai hakeudutaan myös muut arvot mielessä kuin pelkkä taloudellisen tuoton tavoittelu. Runsas neljännes suomalaisista metsänomistajista on ns. monitavoitteisia metsänomistajia (Suomalainen metsänomistaja 2020 -tutkimus), joille taloudellisen turvan lisäksi metsä on tärkeä virkistäytymisen ja luonnon monimuotoisuuden vaalimisen kannalta.

Miten metsää voi omistaa?

Tavallinen tapa tulla metsänomistajaksi on periä sitä suvusta. Metsää voi myös ostaa vapailta markkinoilta. Metsän ostaminen on perimisen ohella yleinen tapa tulla metsänomistajaksi. Metsän voi omistaa yksin tai verotusyhtymänä yhdessä esimerkiksi sisaruksien tai lasten kanssa. Välillä käy myös niin, että metsä jää jakamatta ja omistajana onkin kuolinpesän osakkaat.

Välillä yhtymä sekoittuu puheissa yhteismetsään, joka on kuitenkin aivan eri asia. Yhteismetsä on vaivaton tapa omistaa metsää, mutta siinä varsinaisen maaomistuksen sijaan omistetaan osuuksia yhteismetsästä. Usein yhteismetsät ovat satojen osakkaiden omistamia, mutta joskus myös suvun tai perhepiirin kesken perustetaan yhteismetsä, varsinkin silloin, jos metsäomaisuutta on runsaasti, useita satoja hehtaareita. Yhteismetsän osuuksia on verrattain harvoin myynnissä, mutta sellaiseen sijoittaminen on yksi tapa tulla metsänomistajaksi, mikäli osuuksien osto onnistuu.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana myös erilaiset rahastot ovat kiinnostuneet metsäsijoittamisesta. Metsärahasto osakkeen omistaminenkin on yhdenlaista metsänomistamista.

Metsän ostaminen on yllättävän helppoa, varsinkin kiinteistönvälittäjän avulla

Vaikka metsät liikkuvatkin yhä edelleen paljon sukupolvelta toiselle, on metsätiloja ostettavissa vapailtakin markkinoilta. Vuonna 2024 yli 2 ha metsätiloja myytiin reilu 4000 kpl. Näistä yli 10 ha kiinteistöjä oli vajaa 2500 kpl. (Maanmittauslaitoksen tilasto). Suomen suurin metsätilojen välittäjä on metsänhoitoyhdistysten omistama Metsätilat.fi, jonka kautta myydään noin 70 % kaikista vapaiden markkinoiden metsätiloista.

Metsän ostaminen kiinteistönvälittäjää käyttämällä on sekä ostajalle että myyjälle turvallisin tapa. Vaikka metsä varsinaisesti ei ole kovin monimutkainen ostamisen kohde, on sen arvon määrittäminen amatöörille huomattavasti haasteellisempaa kuin esimerkiksi asunto- tai autokaupoissa, jossa hintaa voi haarukoida muihin samanlaisiin kohteisiin.

Metsän arvon määrittämiseen tarvitaan tieto sekä puuston määrästä että laadusta ja maapohjan arvosta. Metsään voi kohdistua myös erilaisia rasitteita, kaavamerkintöjä ja rajoitteita tai toisaalta metsä voi tuoda mukanaan osuuden yhteisiin alueisiin. Nämä kiinteistönvälittäjä osaa ottaa selville ja kertoa niiden merkityksestä ja vaikutuksesta metsän hintaan.

Kiinteistönvälittäjän avulla löydät omiin tarpeisiisi parhaiten soveltuvan metsän. Toisia ostajia kiinnostaa metsän taloudellinen tuotto, toisia taas mahdollisuus tehdä metsänhoitotöitä itse. Jotkut etsivät metsää sekä virkistyskäyttöön että metsätalouteen, toiset luontoarvojen säilyttämiseen ja vaalimiseen. Siksi metsän ostaminen kannattaa aloittaa tutustumalla Metsätilat.fi:n myytäviin kohteisiin.

Mitä metsä maksaa?

Yleispätevää hintaa metsähehtaarille on mahdoton antaa, koska sijainnin ja kasvupotentiaalin lisäksi metsän hintaan vaikuttavat mm. puuston määrä ja koko. Maanmittauslaitoksen tilastoista löytyy eri vuosien mediaani- ja keski-arvohinnat eri kokoluokan kiinteistöille, joista saa jo käsityksen siitä, millainen summa metsää varten on sijoitettava. Esimerkiksi Pirkanmaalla 30 ha metsäkiinteistöstä on varauduttava maksamaan noin 200 000 euroa, puustoisesta tilasta jopa huomattavasti enemmän. Sen sijaan taas Kainuussa samalla rahalla voi saada jopa 70 ha metsää.

Kannattaako metsän ostaminen?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Taloustieteen näkökulmasta katsottuna metsät ovat melko vakaa sijoituskohde, jotka ovat pitäneet arvonsa pitkään hyvänä ja jopa kasvattaneet sitä. Toisaalta metsä on sijoituskohteena hyvin pitkäikäinen. Puukaupasta, eli kaiken tehdyn työn hedelmästä, pääsee nauttimaan verrattain harvoin. Onhan metsän kiertoaika jopa Etelä-Suomessa n. 70 vuotta. Toki harvennuksia pääsee tekemään pari ennen päätehakkuuikää, mutta suurin taloudellinen tuotto tulee vasta päätehakkuussa.

Toisaalta metsä tarjoaa omistajalleen paljon muutakin kuin puhdasta tuloa. Metsä voi olla rentoutumisen, harrastamisen, polttopuiden hankkimisen, marjastuksen, säilytettävän maiseman tai uhanalaisten lajien suojelun kohde.

Metsän ostaminen kannattaa, jos ei odota pikavoittoja tai metsä on asia, jota haluaa vaalia tai siitä nauttia.

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2025 © Metsänhoitoyhdistykset