Metsänhoitoyhdistyksen hallinto on näköalapaikka

etela-savo

Metsänhoitoyhdistyksen hallinnosta saa irti paljon. Noora Ruuth ja Ville Rouhiainen kannustavat yhdistyksen jäseniä ehdolle tuleviin valtuustovaaleihin. Erityisesti nuorten ja etämetsänomistajien ääntä kaivataan hallintoon.

Metsänhoitoyhdistyksen valtuuston jäsenyys on näköalapaikka, joka antaa metsänomistajalle uusia näkökulmia metsätalouteen, sanovat Noora Ruuth ja Ville Rouhiainen. Ruuth on metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon hallituksen jäsen ja Rouhiainen valtuuston jäsen.

Mikkeliläinen Noora Ruuth osallistui metsänhoitoyhdistyksen valtuustovaaleihin ensimmäisen kerran vuonna 2016 ja valtuutetun toimen ohella hänet valittiin myös hallituksen varajäseneksi.

”Nyt olen ollut kohta neljä vuotta hallituksessa, ja se on todella mielenkiintoinen tehtävä. Hallituksessa pääsee perehtymään yhdistykseen toimintaan syvällisesti”, hän sanoo.

Mikkeliläinen, mutta Juvalla metsää omistava Ville Rouhiainen puolestaan oli edellisellä valtuustokaudella hallituksessa, ja hänkin toteaa hallituksen jäsenyyden antavan hienon näkökulman yhdistyksen toimintaan ja oikeastaan metsäalaankin.

”Mutta valtuustossakin saa paljon tietoa, vaikka kokoukset ovatkin vain kaksi kertaa vuodessa.”

Kotoa kannustusta

Sekä Ruuth että Rouhiainen sanovat halun osallistua yhteisten asioiden hoitoon tulleen jo verenperintönä kotoa.

”Ostin maa- ja metsätilan vanhemmiltani vuonna 2014 ja liityin metsänhoitoyhdistyksen jäseneksi. Kaksi vuotta myöhemmin osallistuin vaaleihin, mutta olin jo sitä ennen ollut MTK Mikkelin johtokunnassa”, Noora Ruuth sanoo. ”Isäni on ollut aktiivinen luottamustehtävissä, joten kieltämättä veri vähän velvoitti.”

Ville Rouhiaisesta tuli metsänomistaja vuonna 2012, ja hän osallistui vaaleihin heti samana vuonna.

”Sukulaiset patistelivat ehdolle, ja olen itsekin sitä mieltä, että jos ei ole mukana, niin ei saa valittaa”, hän naurahtaa.

Metsät tärkeässä osassa

Noora Ruuthin elanto lähtee metsästä ja maatilalta, jossa harjoitetaan hevostaloutta, ei kuitenkaan ihan perinteisessä mielessä. Ruuthin yritys Luonto-Taipale tarjoaa hevosretkeilyä, ja siihen toimintaan omat 80 hehtaariin laajuiset metsät antavat hienon mahdollisuuden ja ympäristön.

”Metsäluonto on yksi osa yritystoimintaani ja ajattelenkin ehkä vähän kevyemmin metsäasioistakin.”

Metsät hoidetaan kuitenkin perinteiseen tapaan, ja isona apuna on oma isä, joka kävelylenkeillä tarkkailee myös metsän kasvua ja esittää tarvittavia hoitotoimia. Metsänhoitoyhdistyksen puolelta apua saa tarvittaessa omalta metsäasiantuntijalta Herkko Hämäläiseltä.

Ville Rouhiainen asuu ja työskentelee Mikkelissä, mutta hänen metsätilansa sijaitsevat syntymäkunnassa Juvalla. Täysveriseksi etämetsänomistajaksi hän ei kuitenkaan vielä tunnustaudu.

”Olen mukana sosiaalialan yrityksessä, mutta kyllä metsä on tärkein. Se tuo paljon turvaa ja pohjaa yritystoimintaankin. Käyn usein Juvalla metsän ja metsästysharrastuksen takia”, hän sanoo.

Selvää onkin, että 300 hehtaarin metsäalalla riittää hallinnollistakin työtä, eikä käytännön metsätyökään ole hänelle vierasta. Yhteydenpito metsänhoitoyhdistykseen ja omaan metsäasiantuntijaan on säännöllistä.

”Parkkisen Jariin Juvan toimistolta olen luottanut, hän tuntee kuviokohtaisesti metsäni.”

Hallintotyöskentely antaa paljon

Vaikka yhdistyksen hallinnossa mukana olo vie jonkin verran aikaa, on saldo kuitenkin reilusti plussan puolella, toteavat Ruuth ja Rouhiainen.

”Hallinto antaa hienon mahdollisuuden verkostoitumiseen ja uusiin metsänomistajiin tutustumiseen. Kokousten lisäksi tärkeitä ovat myös vapaammat kahvipöytäkeskustelut”, Ville Rouhiainen sanoo.

Noora Ruuthkin kannustaa yhdistyksen jäseniä rohkeasti ehdolle tulevissa valtuustovaaleissa. Vaikka tehtävä saattaa tuntua vieraalta, opettaa luottamustyökin tekijäänsä.

”Sanoisin, että innostus ei ole niin tärkeää kuin kiinnostus asioihin”, hän sanoo.

Erityisesti Ruuth ja Rouhiainen toivovat ns. etämetsänomistajien ja nuorempien metsänomistajien innostuvan ehdolle, sillä hallintoon tarvitaan monipuolisia näkemyksiä. Ville Rouhiainen muisteleekin olleensa ehdottomasti nuorin valtuuston jäsen tullessaan ensimmäistä kertaa valituksi.

”Ja olen edelleen valtuuston nuorin. Jos vielä tulevien vaalien jälkeenkin olen nuorin, niin sitten on pakko jo alkaa lyödä nyrkkiä pöytään”, hän nauraa.

Noora Ruuth on vaikuttanut viimeisimmän kaksivuotiskauden metsänhoitoyhdistyksen hallituksessa. Yhdistyksen toiminta ja metsäala tulee tätä kautta nopeasti tutuksi, hän toteaa.

Ville Rouhiainen on ollut metsänhoitoyhdistyksen hallinnossa mukana jo kolme nelivuotiskautta. Kokemusta on niin valtuustosta kuin yhdistyksen hallituksestakin.

Teksti ja kuvat Matti Turtiainen

Ajankohtaista

  1. Mhy Etelä-Savon valtuustovaalien ehdokkaat vahvistettu

    Mhy Etelä-Savon valtuustovaalien ehdokkaat vahvistettu

    Etelä-Savo

    Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon vaaleissa on 69 ehdokasta, kun paikkoja valtuustoon on tarjolla 45. Äänestysaika on 6.-27.11.

    Lue lisää
  2. Mhy Etelä-Savo: Työharjoittelupaikat 2025

    Mhy Etelä-Savo: Työharjoittelupaikat 2025

    Etelä-Savo

    Oletko reipas metsäalan opiskelija ja valmis itsenäiseen työskentelyyn maastossa? Tule työharjoittelijaksi yhdistykseemme!

  3. Puumarkkinakatsaus lokakuu 2024

    Puumarkkinakatsaus lokakuu 2024

    Etelä-Savo

    Puumarkkinatieto ratkaisee metsänomistajan menestyksen – vain metsänhoitoyhdistys pystyy vertaamaan puukauppatarjoukset katkonnan ja hintainformaation mukaan

2024 © Metsänhoitoyhdistykset