Taimikonhoito ratkaisee metsän taloudellisen tuottavuuden!

- Saimi Ritvanen, metsäasiantuntija

Kuka olet?

Olen Saimi Ritvanen, metsäasiantuntija Puumalasta. Kotoisin olen Pohjois-Savosta Vesannolta, mutta opiskelut ja työ ovat vetäneet tänne eteläisemmän Savon puolelle ja olen kotiutunut tänne hyvin. Oma koti löytyikin sopivasti tästä omalta toimialueelta ja siellä asustelen miehen ja kahden terrierin kanssa. Vapaa-aika kuluu koirien kanssa touhutessa ja kotona erilaisten pikku remonttiprojektien kimpussa. 

Miten päädyit metsäasiantuntijaksi metsänhoitoyhdistykseen?

Valmistuin Mikkelistä metsätalousinsinööriksi vuoden 2015 lopussa ja pian sen jälkeen pääsin määräaikaiseksi metsäsuunnittelijaksi Mikkelin alueelle. Haaveissa oli kuitenkin oma toimialue ja metsäasiantuntijan työ. Syksyllä 2016 tämä toteutui, kun minut valittiin Puumalaan. 

Mikä on mukavinta työssäsi? Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Parasta metsäasiantuntijan työssä on vapaus ja vastuu. Nautin metsissä liikkumisesta ja vaihtelevasta arjesta. Rakennan aika lailla itse kalenterini ja päätän milloin teen mitäkin. Tapaan paljon mukavia ja erilaisia metsänomistajia, joiden toiveita kuunnellen suunnitellaan yhdessä toimenpiteitä, jotka sitten ammattitaitoiset metsurit ja urakoitsijat toteuttavat. Metsäväki on mukavaa ja koen kuuluvani joukkoon. Päivät ja työmaat eivät koskaan ole samanlaisia ja jatkuvasti saa oppia uutta. Välillä työ on toki hektistä, kun saattaa tulla jotain odottamatonta, joka muuttaakin päivän suunnitelmat täysin. 


Kerro joku metsämuisto tai tapahtuma metsässä, joka on jäänyt mieleen? Mitä metsä sinulle merkitsee?

Yhdessä onnistumisista jää aina hyvä muisto. Toisinaan työssä saa tarjota opastuksen ja asioidenhoidon muodossa mielenrauhaa. On mukavaa, kun metsänomistaja saavuttaa tavoitteensa. 

Olen kotoisin maatilalta, joten metsä ja luonto ovat olleet vahvasti läsnä elämän ihan alkumetreiltä asti. Lapsena tykkäsin liikkua metsässä koirien ja lehmien kanssa. Olen kiitollinen, että sain varttua sellaisessa ympäristössä. Siinä sivussa oppi myös asennetta työntekoa kohtaan. Yksittäisenä metsämuistona on jäänyt mieleen, kun Asta-myrskystä seuraavana keväänä istutin taimia. Sinä keväänä oli lukiokursseja aika väljästi, joten saatoin käydä kesken päivän hyppytunneilla istuttamassa muutaman tunnin, sitten takaisin kouluun ja illalla taas istuttamaan. Oikeastaan vasta lukion aikana alkoi kirkastua, että metsäala voisi olla se minun juttuni. Jos tykkää olla vapaa-ajalla metsässä, niin miksipä siihen ei yhdistäisi myös työntekoa. 

Ajankohtaista metsässä juuri nyt? Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Kaikki lähtee liikkeelle taimikonhoidosta. Terveen, tuottavan ja hyväkasvuisen metsän pohja luodaan metsäsukupolven ensimmäisinä vuosina. Taimikonhoito ratkaisee metsän taloudellisen tuottavuuden. Suunnitellaan ja sovitaan ensi kesän taimikonhoidot hyvissä ajoin ja varmistetaan että sinun metsäsi on kasvukunnossa. Mitä pidemmälle taimikonhoitoa lykkää, sitä korkeammalle myös kustannukset kipuavat. 

Ota yhteyttä, niin lähdetään yhdessä metsäkäynnille!

Saimi Ritvanen
Metsäasiantuntija
Puukauppa- ja metsäpalvelut, metsänomistajien neuvonta
044 742 2351
saimi.ritvanen@mhy.fi

Puumalan toimisto
Keskustie 17
52200 Puumala

Toimialue: Puumala; Harmaala, Hurissalo, Kaijansalo, Kaipaala, Lintusalo, Luukkola, Luukkosenkylä, Muuramäki, Niinisaari, Pistohiekka, Rokansalo

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2023 © Metsänhoitoyhdistykset