Ennakoiminen on parasta metsänhoitoa!

- Jarmo Mäkiranta, metsäasiantuntija

5.10.2022

Kuka olet?

Olen Jarmo Mäkiranta ja toimin metsäasiantuntijana Pertunmaalla. Toimipisteeni on Pertunmaalla, jossa myös asun ja olen syntynytkin. Harrastuksiini on kuulunut järjestötoiminta, jota olen kyllä aika lailla nyttemmin vähentänyt, luen paljon ja oma kirjahyllyni sisältää yli kaksisataa kovakantista teosta.

Miten päädyit metsäasiantuntijaksi metsänhoitoyhdistykseen? 

Työurani metsäalalla aloitin 1983 metsurina silloisen Tehdaspuun leivissä Hartolassa. Siirryin myöhemmin Metsänhoitoyhdistyksen palvelukseen metsuriksi Pertunmaalle ja ennätin muutaman vuoden savotoilla kulkea. Jossakin vaihteessa silloinen toiminnanjohtaja ehdotteli minulle, että josko Jarmo jatkaisi opiskelujaan. Innostuin pikkuhiljaa itsekin ajatuksesta ja opiskelin metsätalousinsinööriksi Pieksämäellä. Opintojen jälkeen minulla oli työpaikka valmiina Pertunmaalla alueella, jossa oma setänikin oli toiminut vastaavissa töissä ennen eläköitymistään.

Mikä on mukavinta työssäsi? Millainen on tyypillinen työpäiväsi? 

Mukavinta työssäni on vapaus vaikuttaa päivän kulkuun, tavata erilaisia asiakkaita ja nähdä, kun työmaat suunnittelusta toteutukseen valmistuvat. Tyypillinen työpäivä sisältää sovittujen asioiden ja tapaamisten hoitamista, keskimäärin työ jakaantuu puoliksi maasto ja toimistoajan kanssa. Tällä hetkellä leimikoiden ja taimikonhoitojen suunnittelu vie puunkorjuunvalvonnan lisäksi suurimman ajan työpäivistä.

Kerro joku metsämuisto tai tapahtuma metsässä, joka on jäänyt mieleen? Mitä metsä sinulle merkitsee?  

Hauskoja ja mieleenpainuvia tapahtumia on vuosien varrella sattunut useitakin. Aikoinaan sattui niinkin, että olin uusien metsänomistajien kanssa tutustumassa metsätilaan. Siellä oli sitten aiemmin jätetty metsänuudistaminen huonolle kantimelle ja tietämättäni tokaisin ettei tähän mitään tohtoria tarvitse toteamaan, että…..  nätisti sanottuna pieleen meni. Retkikumppaneiden ilmeet menivät hivenen ”ymmyrkäisiksi” ja kysäisin, että onko porukassa mukana maa- ja metsätaloustieteiden tohtori ehkäpä? No näinhän se sitten oli. Kyseinen henkilö kuittasi minulle, että älä murehdi sattuuhan sitä. Kaiken kaikkiaan metsien merkitys on minulle suuri, niin työssä kuin muinakin aikoina, metsä on elämäntapa.

Ajankohtaista metsässä juuri nyt? Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon? 

Ajankohtaista on edelleen jatkuva hyvä puunkysyntä ja nuorien metsien hoitoon panostaminen. Syksyn maanmuokkaukset ovat kovassa vauhdissa ja näin saadaan ensi keväälle valmiita uudistusaloja istutettaviksi. Tulevana talvena korjattavien päätehakkuualojen määrä tulee olemaan sen verran suuri, että mitä voidaan nyt tehdä, niin tehdään ja näin saadaan vähennettyä kevään kiireitä. Taimikoiden hoitotarpeet on syytä kartoittaa ja hoitaa tai hoidattaa kuntoon, sekä tulevan kevään taimitarpeet kartoittaa ja hoitaa ajoissa tilaukset kuntoon.

Syysterveisin!

Jarmo Mäkiranta
Metsäasiantuntija
Puukauppa- ja metsäpalvelut, metsänomistajien neuvonta
p. 0400124952
jarmo.makiranta@mhy.fi

Pertunmaan toimisto
Pertuntie 29
19430 Pertunmaa

Toimialue: Anettu, Hölttä, Kuhajärvi, Kuortti, Laukkala, Mansikkamäki, Nipuli, Ruuttila ja Uutela

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2023 © Metsänhoitoyhdistykset