Ole kiinnostunut metsästäsi - tietoa on tarjolla!

- Jari Parkkinen, metsäasiantuntija

Kuka olet?

Olen Jari Parkkinen, metsäasiantuntija Juvalta.  Kotoisin olen naapuripitäjästä, Sulkavalta, mutta tällä hetkellä asustelen tässä Juvalla. Kaikki kesät taasen tulee vietettyä mökillä Rantasalmella. Eli lähikunnat ovat tulleet monellakin tapaa tutuiksi.

Työn ohella harrastan liikuntaa. Mieluisimpina lajeina ovat polkujuoksu kesäisin ja hiihto talvisin. Kesällä myös moottoripyöräilen ja kalastan.

Tutustun mielelläni eri kulttuureihin ja matkailu onkin lähellä sydäntä. Hienoimpina paikkoina matkakohteiden joukosta voisin mainita Australian ja Uuden-Seelannin. Varsinkin jälkimmäinen teki suuren vaikutuksen. Luonto siellä on erittäin monipuolista ja vaihtelevaa. Missä muualla pääset ikijäätiköltä trooppiseen sademetsään muutamassa tunnissa? Uusi-Seelanti jäi mieleen myös siistinä ja turvallisena maana. Jos on matkakohde hakusessa, suosittelen kyllä lämpimästi! Aikaa tosin kannattaa varata, koska nähtävää ja koettavaa on niin paljon!

Miten päädyit metsäasiantuntijaksi metsänhoitoyhdistykseen?

Opiskelin metsätalousteknikoksi 1980-luvulla Varparannalla Savonlinnassa. Valmistumisen jälkeen olin kuusi vuotta töissä Sulkavan Metsänhoitoyhdistyksellä. Tuosta ajasta on yhtenä hienona kokemuksena jäänyt mieleen se, kun pääsin mukaan käynnistelemään Mhy:n korjuupalvelua. Niistä ajoista ja kokemuksista on muotoutunut tänä päivänä Mhy Etelä-Savossakin käytössä oleva korjuupalvelumalli.

Mhy:n jälkeen vierähtikin sitten seitsemän vuotta metsäkonehommissa. Niistä luopumisen jälkeen metsänhoitoyhdistys kutsui jälleen ja päädyin metsäasiantuntijaksi Juvalle v. 2002.

Mikä on mukavinta työssäsi? Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Parasta metsäasiantuntijan työssä on työn vapaus, saa olla oman itsensä herra. Toki noudattamalla työpaikan ohjeistusta. Työt voi suunnitella ja saa tehdä oman aikataulunsa mukaan. Arvostan sitä todella paljon. Yrittäjänä ollessa työpäivät pääsivät venymään usein liian pitkiksi ja raskaiksi.

Kerro joku metsämuisto tai tapahtuma metsässä, joka on jäänyt mieleen?

Pitkän metsäuran aikana on ennättänyt sattua kaikenlaista, mutta mieleenpainuvin on ollut kaikessa kauheudessaan Asta -myrsky heinäkuussa v. 2010. Maisema myrskyn riepottelemilla alueilla oli järkyttävä.

Opiskeluaikoina työharjoittelua suorittaessa näin kaksi karhunpentua kymmenen metrin etäisyydeltä. Leikkivät karhunpennut puussa jäivät mieleen. Emää ei näkynyt, äänen kyllä kuulin. Enpä siinä jäänyt enempää ihmettelemään, vaan poistuin äkkiä sinne, mistä olin tullutkin!

Ajankohtaista metsässä juuri nyt? Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Näin keväällä metsänviljelyyn liittyvät asiat ovat ajankohtaisia. Puukauppaa käydään vilkkaasti ympäri vuoden.

Metsästä ja sen  hoidosta kannattaa olla kiinnostunut. Niihin liittyen on paljon tietoa tarjolla, jota voi ja kannattaa hyödyntää. Myös meille metsäasiantuntijoille voi aina soittaa ja kysyä, jos jokin askarruttaa mieltä!

Lukuvinkkinä metsänomistajille ja kaikille metsänhoidosta kiinnostuneille:

  1. Metsänhoidon suositukset
    Esimerkiksi Suometsien ja turvemaiden metsänhoitoon on tullut paljon uutta tutkimustietoon perustuen, mm. ympäristöasiat ja jatkuva kasvatus ovat nousseet merkittävään rooliin. https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi
  2. Metsätalouden uusi kannustejärjestelmä Metka, sen ehdot ja tukitasot.
    Huomioitavaa on, että esimerkiksi taimikonhoidon tukien haku helpottui uuden järjestelmän myötä. Metkassa ei tarvitse tehdä ennakkosuunnitelmaa taimikonhoidon ja nuoren metsän hoidon osalta, vaan tukea haetaan vasta töiden toteuttamisen jälkeen. Kannattaa hyödyntää! https://www.metsakeskus.fi/fi/metsatalouden-tuet/metka-tuet

Hyviä lukuhetkiä ja hyvää kesää!

Jari Parkkinen
Metsäasiantuntija
Puukauppa- ja metsäpalvelut, metsänomistajien neuvonta
p. 040 845 2710
jari.parkkinen@mhy.fi

Juvan toimisto
Väätäisentie 5
51900 Juva

Toimialue:
Juva: Paatela, Härkälä, Kiiskilä, Pakinmaa, Hampunjoki, Järvenpää, Lauteala, Suurniemi

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset