Oman metsän tilanne kannattaa tarkistaa vuosittain!

Hanna Järveläinen, metsäasiantuntija

07.3.2022

Kuka olet?

Olen Hanna Järveläinen, majailen Joroisten pitäjässä ja näppärästi siitä hurauttelen leivässäpitimiksi tekemään metsäasiantuntijan töitä Virtasalmelle.

Vapaa-ajalla kuntoilumielinen triathlon pitää liikkeessä. Siihen tietysti liittyy vakiolajien lisänä voimaharjoittelut, hiihdot, ja mitä vaan lajeja aina mieleen juolahtaa. Eniten viihdyn vedessä pinnan päällä, pinnan tasolla ja pinnan alla, milloin minkäkin harrastuksen muodossa.

Metsään voin mennä retkelle rauhoittumaan ja nauttimaan perheen kanssa. Minulle on erikseen työmetsä ja vapaa-ajan metsä. Ovat muuten ihan erinäköiset ympäristöt ja jokseenkin on eri vaikutus myös mielenrauhaan.

Miten päädyit metsäasiantuntijaksi metsänhoitoyhdistykseen? 

Metsäala valikoitui osuvimmaksi monen muun seikan lisäksi mm. vaihtelevan ja liikkuvaisen työnkuvansa puolesta. Sisulla ja innolla toivoin ja tahdoin päästä alan töihin mahdollisimman pysyvästi. Ottivat sitten taannoisen Mhy Metsä-Savon leipiin.

Nyt menossa on jo 15. työvuosi. Puolenkymmentä eri toimenkuvanimikettä samassa talossa olen jo ennättänyt läpikäydä ennen nimitystä metsäasiantuntijaksi tänne Virtasalmelle. Oma nimikin ennätti vaihtua matkan varrella.

Mikä on mukavinta työssäsi? Millainen on tyypillinen työpäiväsi? 

Työpäivien tähtihetkiä on metsäpäivä, hyvä sää, ilman ötököitä, kepeällä jalalla jos toisellakin tai sopiva hankikeli, sipsakasti suksilla sutkutellen. Ja tietysti selkeäkuvioisella ja ajallaan (tai edes joskus) hoidetulla tilalla.

Metsäpäivät ovat yleensä hyvinkin intensiivistä maastotyötä päivänvalossa pääosan päivää. Taukoja ei välissä malta pidellä, vaan huokaistaan sitten konttorilla tietoja koostaessa tai ajomatkoilla.

Peräkkäisinä päivinä pitää huomioida, että jaksaa sitten seuraavan ja seuraavan ja seuraavan päivänkin samaa tahtia. Ja palautuakin pitäisi. Päivätuotokselle on hehtaaritavoite, jonka saavuttamiseen vaikuttaa maasto, metsän käsittelyt, kuvioinnit sekä sää. Niin ja metsäasiantuntijan päivän kunto.

Kerro joku metsämuisto tai tapahtuma metsässä, joka on jäänyt mieleen? 

Voe tokkiisa, kertosinhan minä monet tarinat, mutta kun tuo muisti on niin kehno nykyään..

Viime suvena astuin sammakon päälle, mikä kirkui. Piti ihan tarkistaa, osaako sammakko kirkua. Tosin itse putosin juurakon läpi ja terävän kannon päälle samalla, kirkasin siinä varmaan minäkin.

Tänä talvena työkaveri pyysi ottamaan (hyviä) metsäisiä kuvia töissä. Pidin itselle hömppänä, kun huono olen kuvaamaan. Kun sitten kerran tökkäsin sauvat hankeen, riisuin hanskat ja keskityin, että no nyt on paikka mistä voisi oikein komean lumisen metsän kuvan saadakin – räps! Ja olin selälläni pää alamäkeen, sukset ylämäkeen ja alla melkein metrinen hanki. Kuva tuli, ei ihan sellainen kuin piti ja kesti ikuisuuden riuhtoa itsensä takaisin hangen päälle tuosta asetelmasta. Ja lunta oli joka välikössä. Vannoin, etten kuvaa enää ikinä töissä.

Olen ottanut sen jälkeen kolme metsäistä kuvaa, huolestun.

Mitä metsä sinulle merkitsee? 

Minulle metsä tulee vastaan työssä ja vapaa-ajalla. Ja samoin kuten jokaiselle muullekin, myös lähes kaikessa arjessakin. Kun alkaa kiinnittää huomiota mihin kaikkeen metsää tarvitaan ja on tarvittu, se on aika loputon lista. Ei meidän alkuasukki-isämme ja -äitimme olisi tälle pallolle paljon voineet jäädä asustelemaan ilman metsien olemassaoloa. Keksittiin sitten keino, jos toinenkin siihen, miten niitä hyödynnetään. Välillä pitää muistaa hyödyttää takaisin, ihan vaikka vaan hoitamalla.

Näen metsän meidän nykymuotoisen elämämme mahdollistajana, erityisesti tässä maassa. Sen hahmottaminen on iso asia. Toivoisin, että se jälleen ymmärrettäisiin niin, kuin se ennen edeltävien sukupolvien toimesta ihan konkreettisesti ymmärrettiin eli paremmin. Eikä unohdettaisi kokonaiskuvaa joutavissa höpinöissä. Ainakin sitä vessapaperia tarvitaan teilläkin, myös jatkossa. 

Ajankohtaista metsässä juuri nyt? 

Näen työssäni kaikenlaisia metsiä laidasta laitaan. Ja kyllä selkeimmin esiin aina tulee, että ”oikein” hoidettu metsä on myös monipuolisin. Se on ainoa mikä varsinaisesti tuottaa puuta, sitoo hiiltä, on taloudellisesti muutakin kuin tappiota ja siellä viihtyy niin eläimet kuin ihmiset, koska nykypäivänä monimuotoisuus ja luontoarvot huomioidaan hyvin ja aina vaan paremmin. Ja ne kuuluukin huomioida. Nämä ovat metsäammattilaisille arkipäivää, mutta monet näistä hyvistä asioista tahtoo hautautua vallitsevissa ja villitsevissä keskusteluissa turhan hölynpölyn alle. Se turhauttaa ja tuo turhaa epävarmuutta niin metsänomistajille kuin metsäalan toimijoillekin. Pitää mennä metsään ja todeta tilanteet siellä.

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon? 

Metsänomistajille suositan, että tarkistakaa tai tarkistuttakaa metsienne tilanne mielellään vuosittain. Muutaman vuoden unohdus metsänhoidossa voi olla hyvin ikävä tappio monella tapaa. Ja vuodet muuttuvat yllättävän nopeasti ensin viideksi, sitten vuosikymmeniksi. Perinteinen metsäsuunnitelma on edelleen työkalu mitä ei ole voitu korvata etäjärjestelmillä.

Metsässä hyvä!

Hanna Järveläinen

Metsäasiantuntija
Puukauppa- ja metsäpalvelut, metsänomistajien neuvonta
p. 040 187 5023
hanna.jarvelainen@mhy.fi

Virtasalmen toimisto
Virastotie 3
77330 Virtasalmi

Toimialue: Virtasalmi

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset