Kevät on puukaupan ja metsänhoidon valmistelun aikaa- puukauppa jatkunut normaalisti lakoista huolimatta

pyha-kala

Puukaupan painopiste on sijoittunut monena vuotena kevätkaudelle. Kevät on kiireistä aikaa myös muiden metsänhoitotöiden suunnittelujen kannalta. Työmarkkinaselkkaukset tuovat markkinoille epävarmuutta. Toistaiseksi tämä ei ole näkynyt puumarkkinoilla, vaan puukauppa käy hyvin ja takatalvi on mahdollistanut talvikorjuukauden ja kuljetusten jatkumista. Vaikka tehtaiden puun käyttöä on jouduttu rajoittamaan, nähdään markkinoilla jo käännettä positiiviseen. Puulla on kysyntää ja se mahdollistaa investoinnit metsänhoitoon myös taimikonhoitojen ja nuoren metsän kunnostusten osalta. Näihin on uudistettu taloudellisena kannusteena Metka-järjestelmä.  

Metsäteollisuuden puunostot yksityismetsistä ovat vähentyneet alkuvuonna 13 % edellisvuodesta. Sama suunta on maakunnan tasolla myös Pohjois-Pohjanmaalla, kun ostot ovat vähentyneet noin 9 %. Maakunnan eteläosissa puukauppa sen sijaan on käynyt vilkkaammin, sillä mhy:n valtakirjalla tekemät puukaupat ovat kasvaneet noin 4 % kertoo Mhy Pyhä-Kalan johtaja Maunu Kilpivaara.

Puun hintataso on edelleen korkealla tasolla, mikä on kannustanut metsänomistajia puukauppaan. Esimerkiksi maaliskuun keskihinnat olivat sekä kuitupuun että tukkipuun osalta vuodenaikaan nähden ennätystasolla päätehakkuuleimikoissa.

Puumarkkinoilla on useina aikaisempina keväinä ollut puun ostojen piikki, joka on nostanut puun hintatasoja. Tänä vuonna puun ostot ovat olleet normaalilla tasolla. Puun hinnat lähtivät vahvistumaan jo loppuvuodesta. Hintojen nousu on jatkunut ja erityisesti kuitupuun hintataso on noussut jopa korkeammaksi kuin edellisenä vuonna. Harvennuspuulla onkin ollut hyvä kysyntä, joka tarkoittaa painopisteen siirtymistä metsänhoidollisiin hakkuisiin. Tämä luo mahdollisuuksia puuston kasvulle ja järeytymiselle.

Puun ostojen vahvistumista tukee pystyvarantojen hiipuminen. Toisaalta lakkojen johdosta tienvarsi- ja terminaalivarannot ovat kasvaneet, mutta niiden pitääkin olla korkealla tasolla kelirikkokauden lähestyessä. Lakkojen loppuminen ja puun käytön lisääntyminen syövät nopeasti kasvaneet varastomäärät. Energiapuuvarastot ovat kylmän talven jälkeen ohuet ja varautuminen tulevaan talveen luo kysyntää nuoren metsän kunnostuksiin.

Lopputuotemarkkinoilla on nähtävillä positiivisia asioita. Sellun varastot ovat Euroopassa laskeneet alhaiselle tasolle ja hinnat ovat nousseet voimakkaasti. Samoin sahatavaramarkkinoilla hinnat ovat vahvistuneet erityisesti mäntysahatavaralle. Maailmantalouden odotus kasvusta on siirtynyt loppuvuoteen, jota tukisi korkotason ja yleisen hintatason lasku. Tällöin metsäteollisuuden tuoterepertuaarille olisi kokonaisuutena käännettä parempaan. Metsänomistajan kannalta positiivisia asioita ovat olleet kuitu- ja energiapuun kysynnän lisäksi koivutukin hintojen nousu, joka on palautumassa aiemmin totutulle tasolle. Tälläkin on suuri merkitys metsänhoitoon ja monimuotoisuuden lisääntymiseen metsissä. Kysyntä luo tarjontaa.    

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinat

Lisätietoja:

Maunu Kilpivaara, johtaja, p. 0442438275

Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kala ry

Ajankohtaista

  1. Kevään lannoituskampanja

    Kevään lannoituskampanja

    Pyhä-Kala

    Terveyslannoituksen ja kasvatuslannoituksen kohde ja oikea lannoite kannattaa valita huolella,, jotta paras hyöty saavutetaan.

    Lue lisää
  2. Taimikot kuntoon- Taimikonhoito kampanja 2024

    Taimikot kuntoon- Taimikonhoito kampanja 2024

    Pyhä-Kala

    Tarkista taimikkojesi hoidontarve. Tämän vuoden aikana taimikonhoitoa tehneet pääsevät osallistumaan saha-arvontaan. Lue ohjeet.

  3. Hyödynnä jäsenyyden edut – käytä metsäammattilaista apuna puukaupassa

    Hyödynnä jäsenyyden edut – käytä metsäammattilaista apuna puukaupassa

    Pyhä-Kala

    Mhy:n paikallisen puukauppatilanteen tieto ja pitkäaikainen katkonnan seuranta kannattaa hyödyntää heti seuraavassa puukaupassa!

2024 © Metsänhoitoyhdistykset