Raivaussahan keväthuolto

Raivaussahan keväthuollon aika on käsillä

Kevät ja kesä ovat parasta taimikonhoidon aikaa. Sitä ennen kannattaa ottaa raivaussaha kevätkunnostuksen kohteeksi ja varmistaa näin, että homma onnistuu ilman ongelmia.

Seuraavassa muutama tärkeä ohje, joiden avulla raivaussahan keväthuolto onnistuu.

 1. Tarkista onko terä ehjä. Metallityökalulla kun napauttaa terää, pitäisi kuulua ehjä kirkas kilahdus. Särähtävä ääni paljastaa rikkinäisen terän, joka saattaa olla hengenvaarallinen hajotessaan työn aikana.
   
 2. Sitten seuraa terän kunnostus. Siihen tarvitaan raivaussahan oma viilanohjain ja siihen sopiva pyöreä viila. Raivaussahan terän viilauskulma on 15 astetta. Viilanohjaimessa on mukana haritusrauta, jolla terään saadaan nätisti oikea hampaitten haritus. Viilanohjaimella on aloittelijankin helppo saada laadukasta jälkeä, joten se kannattaa ilman muuta hankkia. Raivaussahan viilan on oltava täsmälleen ohjaimeen sopiva:  4,8-5,5 mm:n viila lienee yleisin. Mitä suurempaa puuta sahataan, sitä suurempaa viilaa on syytä käyttää.
   
 3. Ilmansuodatin otetaan irti ja puhdistetaan lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella.
   
 4. Kulmavaihteen voiteluaineen määrä tarkistetaan ja tarvittaessa lisätään raivaussahan kulmavaihteeseen tarkoitettua vaseliinia. Ei laiteta kuitenkaan kulmavaihteen koppaa ihan täyteen.
   
 5. Suoritetaan tarvittaessa kaasuttimen perussäätö pienellä ruuvitaltalla:

-Joutokäyntisuutin (L-neula) yksi kierros auki

-Tehokäyntisuutin (H-neula) yksi kierros auki

-Terä ei saa pyöriä joutokäynnillä, säätö tarvittaessa T-ruuvilla

-Hienosäätö tehdään lämpimälle moottorille

6. Sytytystulppa on syytä vaihtaa, jos saha on seissyt pitkään käyttämättömänä. Tarkistaa ja puhdistaa se ainakin kannattaa.

7. Kaikki ruuvit on syytä kiristää.

8. Poistetaan ylivuotinen bensa, joka saattaa aiheuttaa käynnistyshäiriöitä. Kannattaa muistaa myös oikea polttoaineseos ja tarkoituksenmukainen puhdas astia. Suositeltavin bensiinin oktaaniluku on 98. Käytä valmistajan suosittamaa 2-tahtiöljyä seossuhteella 2,5% tai mieluiten valmista pienkonebensiiniä.

9. Sovita valjaita jo sahan ostotilanteessa. Tasapainota valjaat molempia olkapäitä kuormittaviksi. R-sahan terän tulee olla 20-30 cm irti maasta tankki puolillaan ja valjaissa vapaasti kiinnitettynä.
 

                      Hannu Heikkilä