Myrskyn jälkeen: muistilista metsänomistajalle

keski-suomi

Loppukesään voi usein liittyä ukkosrintamia, joiden syöksyvirtaukset voivat kaataa metsää kuin viljaa. Näin kävi mm. Asta-myrskyn aikaan heinäkuun lopussa 2010 Keski-Suomessa (kuva).
Tuhon äärellä seisoessa voi tuntua, ettei tilanteesta ole ulospääsyä ja eurot valuvat silmissä hukkaan. Ikävä kyllä, emme voi luonnonvoimille mitään ja onkin tärkeä koettaa suunnata katse tulevaisuuteen. 

Tässä muistilista metsänomistajalle, jos myrsky on käynyt metsässäsi:

1. Kartoita tilanne ja ota yhteys metsänhoitoyhdistykseen

Missä metsää on kaatunut ja kuinka paljon? Onko kyse yksittäisistä puista vai laajemmasta alueesta. Metsälaki veloittaa metsänomistajaa huolehtimaan metsästä pois yli 10 kiintokuutiometriä/ha ylittävä määrä kuusipuutavaraa, mäntypuutavaralla määrä on 20 kiintokuutiometriä/ha.

Metsänhoitoyhdistyksellä on jo varhaisessa vaiheessa tilannekuva myrskyn laajuudesta ja myrskytuhojen korjuun etenemisestä. Ota siis yhteyttä omaan metsäasiantuntijaan.

Myrskytuhoalueelle ei kannata mennä, sillä kaatuneet puut voivat olla jännittyneitä ja löystyneet juuristot voivat antaa periksi pienessäkin tuulenvireessä.

Laajoissa tuhoissa maltti on valttia: vaikka oman metsän tuhoutuminen on suuri asia, moni kanssametsänomistaja voi olla kanssasi samassa tilanteessa.

2. Tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi

Mikäli sinulla on metsävakuutus, tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi myrskytuhosta. Useimmissa tapauksissa vakuutusyhtiö pyytää suoraan Metsänhoitoyhdistystä tekemään tuhoarvion kohteesta, jonka perusteella saat korvauksen. 

3. Jätä tuhopuiden korjuu ammattilaiselle

Myrskypuiden korjuu on vaativaa työtä, joka kannattaa jättää ammattilaisille. Laajoissa myrskytapauksissa tuho on kohdannut jopa kokonaisia kyliä, joten Metsänhoitoyhdistyksellä on kattava tilannekuva siitä, missä kohteet sijaitsevat ja miten korjuu on järkevin hoitaa.

Kesäkaudella katkottujen pölkkyjen laatu heikkenee nopeasti, jolloin sinistyneet ja kuivuneet tukit eivät kelpaa enää sahaukseen. Siksi puita ja varsinkaan tukkeja ei tule korjata ja katkoa ilman etukäteen tehtyä kauppaa. Juurineen kaatuneet rungot säilyvät parhaiten, jopa ensi vuoteen, kun niitä ei irroteta kannosta.

4. Uudistamisvelvoite

Jos myrsky tekee yli 0,3 hehtaarin suuruisen aukon metsään, syntyy metsänomistajalle uudistamisvelvoite. Tämä tarkoittaa, että metsänomistajan on huolehdittava uuden puusukupolven aikaan saamisesta, ja helpoiten se onnistuu sopimalla metsänuudistamisesta jo myrskytuhon korjaamisen aikana. 

Ajankohtaista

  1. Metsurikoulutuksemme sai Pro Metsä 2024 -palkinnon

    Metsurikoulutuksemme sai Pro Metsä 2024 -palkinnon

    Keski-Suomi

    Mhy Keski-Suomen ja Poken yhdessä räätälöimä metsureiden täsmäkoulutus sai tämän vuoden Pro Metsä -palkinnon Keski-Suomessa.

    Lue lisää
  2. Puukaupan kiihkeät viikot: pidä pää kylmänä ja kilpailuta

    Puukaupan kiihkeät viikot: pidä pää kylmänä ja kilpailuta

    Keski-Suomi

    Jotta puukauppa onnistuu, pitää tietää mitä myy ja ymmärtää ostajien tarjousten sisältö.

  3. Uusia metsäasiantuntijoita

    Keski-Suomi

2024 © Metsänhoitoyhdistykset