Lannoitus on turvallinen ja tuottava sijoitus omaan metsään

keski-suomi

Kuvitellaan, että sinulla on 15 hehtaaria hyvin hoidettua ja hyvin kasvavaa havupuuvaltaista metsää, jossa harvennus on juuri tehty tai ainakaan välitöntä harvennustarvetta ei ole. Tämä pitää nyt ehdottomasti lannoittaa. Tätä mieltä on lannoitusasioiden parissa työskentelevä Samuli Kallio.

- Suomalaisia moititaan, kun varoja pidetään tileillä, noille ei makseta korkoa. Sama tilanne on metsien kanssa. Metsissä on kymmenien, jopa satojen tuhansien eurojen omaisuus. Investoimalla lannoitukseen, saadaan metsiin lisäkasvu, jonka tuotto on varovaisestikin arvioiden 15-18 prosenttia.

- Ja missä muussa sijoitusmuodossa saat vähentää kaikki kulut kertapoistona verotuksessa, Kallio jatkaa.

Oikea aika harvennuksen jälkeen

Yleensä kasvatuslannoitusta suositellaan muutama vuosi harvennushakkuun jälkeen. Samuli Kallio sanoo, ettei tarvitse odottaa, jos harvennus tehtiin ajallaan.

- Maahan jäävät hakkuutähteet tuovat ravinteita maahan. On tehty tutkimuksia siitä, että yhdessä lannoituksen kanssa nämä yhdessä lisäävät kasvua enemmän kuin peräkkäin tehtynä. Jos syöt sämpylän ja perään kolme sämpylää, on maha täydempi kuin söisit ne peräkkäisinä päivinä, hän vertaa.

Mutta tämä toimii silloin, kun metsän kasvu on ollut jatkuvasti vauhdissa eivätkä latvat ole ehtineet kasvaa yhteen, mikä pysäyttää puun kasvumoottorin.

Lannoitus on sijoitus takaisin metsään

Lannoitusten kysyntä ehti Ukrainan sodan alettua hiipua. Nyt kysyntä on taas elpymässä, mihin vaikuttaa myös keskimääräistä korkeampi puun hinta. Vaikka lannoitus on erittäin tuottava sijoitus, on se ollut erityisen hyvä lisäpotku nyt heille, jotka lannoittivat muutamia vuosia sitten ja korjasivat nyt tuoton.

- Olisi houkuttelevaa laskea kuinka paljon tuottoa metsänomistajille tuli, Kallio myhäilee.

Miksi sitten useampi ei lannoita. Samuli Kallion mielestä hyvä tuottoprosentti voi joidenkin mielestä vaikuttaa jo liiankin hyvältä ja olla arveluttavaa.

- Ehkä suurimmalla osalla on kiinni siitä, etteivät he tiedä tarvitsevansa lannoitusta. Jos keittiö on rempallaan, se on siinä silmien alla ja muistuttaa, että tarjous pitäisi kysyä. Metsään sijoittaminen on helppo unohtaa, jos sitä ei oteta puheeksi ja tarjota, hän muistuttaa.

Juuri nyt metsänomistajille on tullut mukavasti puukauppatuloja. Mieti siis hetki, löytyykö sinulta se vähintään 10 hehtaari hyväkasvuista havupuuvaltaista metsää. Jos löytyy, ota yhteyttä omaan metsäasiantuntijaasi ja kysy tarjous. Oma metsä on turvallinen sijoituskohde ja lisää metsätilasi arvoa.

Tilaa omalta metsäasiantuntijaltasi

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi toteuttaa kasvatus- ja terveyslannoituksia, tilaa lannoitus omalta metsäasiantuntijaltasi>>. Me kartoitamme lannoitustarpeen, teemme tarjouksen ja hoidamme kaikki käytännön työt. Tuotto tulee sinulle.

Ajankohtaista

 1. Hoida metsäverotus ajallaan ja oikein: tilaa mhy:n metsäveropalvelu

  Hoida metsäverotus ajallaan ja oikein: tilaa mhy:n metsäveropalvelu

  Keski-Suomi

  Metsäasiantuntijasi on myös verotuksen ammattilainen. Hyödynnä osaaminen ja tilaa nyt veropalvelumme.

  Lue lisää
 2. Kannattaako puukauppa kilpailuttaa?

  Kannattaako puukauppa kilpailuttaa?

  Keski-Suomi

  Paras tarjous oli 14 200 ja heikoin 8 800 euroa. Jos metsänomistaja olisi myynyt samalle ostajalle kuin edellisellä kerralla, tappio olisi ollut 5 400 euroa.

 3. Metsänomistajan ydinasiat ylivoimaisesti tärkeintä mhy:n jäsenyydessä

  Metsänomistajan ydinasiat ylivoimaisesti tärkeintä mhy:n jäsenyydessä

  Keski-Suomi

  Oma metsäasiantuntija ja mhy:n puukauppapalvelut ovat ylivoimaisesti tärkeimmiksi koetut jäsenedut. Joko sinä olet jäsen?

2024 © Metsänhoitoyhdistykset