8 kysymystä puukaupasta

Kuka auttaa?

Aloita puukaupan suunnittelu ajoissa ja ota yhteyttä mhy:n metsäasiantuntijaasi. Häneltä saat jäsenelle maksuttoman puunmyyntisuunnitelman, josta on hyvä jatkaa varsinaiseen puukauppaan. Mhy:n valtakirjakaupassa me hoidamme puolestasi kaiken. Sinä päätät mitä myydään ja kenelle.

Pitääkö ennakkoraivata?

Usein suositellaan ennakkoraivausta harvennushakkuille. Se parantaa korjuujälkeä ja nopeuttaa itse korjuuta.

Mikä on runkohinta?

Yksi puunostajien hinnoittelutapa, jossa ei eritellä kuitu- ja tukkipuun osuutta, vaan esimerkiksi kaikella kuusella on sama kuutiohinta. Metsänomistajalle vaivaton hinnoittelumuoto, koska katkontavertailua ei tarvita. Toisaalta eri hinnoittelutapoja sisältävien tarjousten vertailu on haastavampaa ja vaatii asiantuntijan.

Hyödyttääkö katkontavertailu?

Hyvän ja huonon katkonnan erot ovat 2-8 euroa kuutiolta eli selvästi enemmän kuin erot ostajien tarjouksissa. Katkontavertailu siis ehdottomasti hyödyttää.

Mitä veroja puukaupasta on?

Puumaksu maksetaan sinulle arvonlisäveroineen. Ne maksetaan takaisin seuraavan vuoden helmikuussa.
Puumaksusta on jo vähennetty 19 prosentin ennakonpidätys. Se ei välttämättä riitä puukaupasta maksettavaksi 30/34 prosentin pääomaveroksi. Metsäasiantuntijalta saat apua myös verotuskysymyksissä.

Milloin saan rahat?

Riippuu mitä hakkuusopimukseen on kirjattu. Useimmiten ostajalla on kaksi vuotta aikaa hakata kohde. Hakkuusta 1-2 kuukauden kuluttua saat puumaksun tilillesi.

Voinko käyttää rahat heti?

Ei kannata käyttää kaikkea rahaa heti. Sinulle jäävä osuus riippuu paljon esimerkiksi verovuoden muista metsään liittyvistä menoista. Käytännössä ainakin arvonlisäveron osuu-den verran kannattaa laittaa sivuun. Päätehakkuun tuotosta kannattaa varata pääomaa myös uudistamiseen ja tuleviin taimikonhoitotöihin.

Mitä puista maksetaan?

Päätehakkuukohteella hehtaarin tuotto on puumäärästä ja sen laadusta riippuen noin 5 000 - 36 000 euroa, keskimäärin ehkä 13 000-15 000 euroa. Tarkemmin odotettavissa oleva tulo selviää puunmyyntisuunnitelmasta.