Anna äänesi sille joka saa sen kuuluviin. - Valtuustovaalien äänestys 6.–27.11. Tutustu ehdokkaisiin
Istuta oikein ja oikeaan paikkaan: katso vinkit ja video
Näillä vinkeillä onnistut uuden metsän istuttamisessa. Tiesitkö, että jokaisen kaadetun puun tilalle istututetaan 4-5 uutta?
KatsoTOP3-vinkit hyvään työnjälkeen: metsäasiantuntija Janne Löytöjärvi opastaa myös videolla >>
1) Säilytä taimet varjossa maata vasten ja avaa laatikon tuuletusaukot. Tarkkaile paakkujen kosteutta ja muista kastella ajoissa. Taimet kannattaa kastella istutusta edeltävänä päivänä, tarvittaessa aiemminkin.
2) Keskimääräiset istutusvälit ovat: • mänty 2,25 metriä, noin 2000 kpl/ha • kuusi 2,35 metriä, noin 1800 kpl/ha • koivu 2,5 metriä, noin 1600 kpl/ha ...mutta hyvä istutuspaikka on varmempi tae hyvään kasvuun kuin tarkasti mitattu istutusväli.
3) Istuta vain hyväkuntoisia, kokonaan sulaneita sekä hyvin kasteltuja taimia muokattuun maaperään. Istuta mielellään joko juhannukseen mennessä tai syyskesällä talvea varten karaistettuja syystaimia.
Tiesitkö, että jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan 4-5 uutta taimea? Tänä vuonna Suomessa istutetaan metsäpuiden taimia noin 150 miljoonaa kappaletta. Niistä noin 100 miljoonaa istutetaan yksityismetsiin. Tästä määrästä noin 70 prosenttia välittävät metsänhoitoyhdistykset. Mhy Keski-Suomi välittää noin neljä miljoonaa taimea, pääasiassa siemenviljelysalkuperää olevia kuusen taimia.
Taimi istutetaan mättään korkeimpaan kohtaan tai laikun keskelle niin ettei taimi joudu seisovaan veteen. Taimipaakun päälle pitää jäädä kivennäismaata useampi sentti, myös vartta saa mennä maan alle!
Älä istuta:
– muokkaamattomaan maahan
– kuoppaan tai alavaan kohtaan
– karikekasaan tai kivikkoon
– kasvatuskelpoisen luonnontaimen viereen
– alle puolen metrin päähän kannosta
Ei tarvitse. Hyvällä taimella on iästä riippumatta tanakka tyviläpimitta sekä elinvoimainen juuristo. Oikein rehevällä kasvupaikalla 2-vuotiaalla taimella on hivenen etumatkaa ympäristöön nähden.
Kun pakkastaimi on sulanut ja syntyy kasvun alkamisesta kertovat verso, on taimi arka vedenpuutteelle. Kun istuttaessa laittaa taimen putkeen, pitää kosteutta olla niin paljon, että juuripaakun voi siinä vaiheessa puristaa kouralla lyttyyn ja vettä valuu.
Jos taimet istuttaa liian tiukkaan, laittaa siinä hukkaan sekä työtä että rahaa, sillä ylimääräiset taimet putsataan pois joka tapauksessa taimikonhoidossa tai viimeistään ensiharvennuksessa.
Liian väljässä taimikossa hukataan kasvupotentiaali, sillä pahimmassa tapauksessa samalla alalla kasvaisi harvennettavaa (osin jo tukkipuuta) tuplaten. Siten 15-20 sentin säästö taimihinnassa koituu jokaista puuttuvaa puuta kohti arviolta 15-20 euron tappioksi.
Jos istutuspaikkoja on kuten kuuluu ja maasto on helppokulkuista, hyvä metsuri istuttaa 1500-2000 taimea päivässä, mutta keskimäärin kuitenkin 1000-1500 kappaletta. Kokemattomalle metsänomistajalle 500 taimen istutusvauhti on jo hyvä.
Metsälaissa on maanomistajan kannalta monia vapauksia, mutta uudistamisvelvoite säilyi. Keskenkasvuisen metsänkin saa siis päätehakata koska vaan, mutta on huolehdittava, että tilalle syntyy vähintään puolimetrinen ja riittävän tiheä taimikko 10-25 vuodessa. Tätä varten toimet, kuten istutus, on tehtävä loppuun kolmen vuoden sisällä päätehakkuusta. Männikön voi uudistaa myös siemenillä tai luontaisesti jättämällä uudistamisen yhteydessä siemenpuita.
Uudistamisvaiheessa on eri vaihtoehtoja:
Istuta kuvion karummille paikoille mäntyä ja rehevämmille paikoille kuusta.
Istuta sekaisin kuusta ja mäntyä.
Istuta harvempaa ja taimikonhoidossa säästä luontaisesti syntyneitä mäntyjä ja rauduskoivuja.
Luonto saattaa itse korjata tilannetta. Jos istutat kuusta kasvupaikalle, joka luontaisesti on enemmän männyn, saattaa taimikonhoitovaiheessa olla mäntyä saman verran kuin kuusta.
Myös taimikonhoitovaiheessa voit kuusivaltaisessa taimikossa säästää luontaisesti syntyneitä mäntyjä ja rauduskoivuja.
Tilaa yhdistyksen uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.