Puu on uusiutuva luonnonvara

etela-savo

3.6.2022

Puu on uusiutuva luonnonvara

Suomalaisen puun asema uusiutuvana energiana on uhattuna, vaikka uutta kasvaa koko ajan. Etelä-Savossa puuston kasvu on noin 9 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Puupolttoaineiden osuus energian kokonaiskulutuksesta oli Suomessa 28 % vuonna 2020

Mistä on kyse? EU päivittää parhaillaan uusiutuvan energian kestävyyskriteereitä osana isoa ilmastopakettiaan. EU-parlamentin ympäristövaliokunta linjasi toukokuussa äänestyksen jälkeen, että puuta voidaan polttaa jatkossa uusiutuvana energiana vain muutamin poikkeuksin, joita ovat etupäässä metsäteollisuuden sivuvirrat, kuten mustalipeä, puru ja kuori.

Jos esitys toteutuisi, metsähakkeen käyttöä lämpö- ja voimalaitoksissa ei enää automaattisesti laskettaisi uusiutuvaksi energiaksi. Ympäristövaliokunnan näkemykset vaarantaisivat lämmön saatavuuden uusiutuvista energian lähteistä ja romuttaisivat jäsenvaltioiden mahdollisuudet päästä niille asetettuihin uusiutuvan energian tavoitteisiin.  Ilmastopäästöjä tämä ei vähentäisi eikä parantaisi taloutta tai työllisyyttä. Metsä tuottaa verotuloja valtakunnassa yli 3,5 miljardia vuodessa metsäteollisuus ja metsätalous mukaan lukien.

On syytä muistaa, että bioenergiaksi soveltuvaa biomassaa tulee metsänhoitotöiden seurauksena. Energiapuun kysyntä lisää harvennushakkuita ja metsän kasvua. Näiden toimien ansiosta kasvavaan metsään sitoutuva hiili lisääntyy. Etelä-Savossa metsien antama työ ja toimeentulo on niin tärkeää, ettei puu saa saada vääränlaisia statuksia, joilla menetetään tulevaisuudenkin lisäarvo.

EU:n energia- ja ilmastopolitiikan suuri linja näyttäytyy ristiriitaisena. EU:n energiahuoltovarmuuden parantaminen näyttääkin toteutuvan jatkossa yhä vahvemmin nojaten kalliisiin fossiilisiin tuontipolttoaineisiin, joiden saatavuudesta kilpailemme maailman markkinoilla muiden kanssa.

Kerrassaan käsittämätön linjaus on lyönyt metsänomistajat täysin ällikällä. Nykyisessä tilanteessa tarvitaan kotimaista uusiutuvaa energiaa ja omavaraisuutta enemmän, ei vähemmän. Venäjän fossiilisesta tuontienergiasta pitäisi pyristellä nopeasti irti ja kodit pitää lämpiminä jatkossakin.

Ympäristövaliokunnan päätös ei ole onneksi parlamentin lopullinen kanta. Parlamentin lopullisesta kannasta äänestetään syksyllä. Metsänomistajien kannattaa seurata oman omaisuutensa kohtaloa koskevaa mielipiteenmuodostusta sekä Euroopan unionissa että kotimaassa. Vahvaa edunvalvontatyötä tarvitaan lähiaikoina metsänomistajille ja koko Suomelle tärkeiden päätösten takaamiseksi.

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon viesti päätöksentekijöille on selkeä – puu on uusiutuva luonnonvara.

Kaisa Ralli                                             
hallituksen puheenjohtaja                   
Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo                             

Juha-Pekka Hannikainen
MTK metsäjohtokunnan 2. puheenjohtaja
Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo

Petri Pajunen
johtaja
Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo

Ajankohtaista

  1. Mhy Etelä-Savon valtuustovaalien ehdokkaat vahvistettu

    Mhy Etelä-Savon valtuustovaalien ehdokkaat vahvistettu

    Etelä-Savo

    Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon vaaleissa on 69 ehdokasta, kun paikkoja valtuustoon on tarjolla 45. Äänestysaika on 6.-27.11.

    Lue lisää
  2. Mhy Etelä-Savo: Työharjoittelupaikat 2025

    Mhy Etelä-Savo: Työharjoittelupaikat 2025

    Etelä-Savo

    Oletko reipas metsäalan opiskelija ja valmis itsenäiseen työskentelyyn maastossa? Tule työharjoittelijaksi yhdistykseemme!

  3. Puumarkkinakatsaus lokakuu 2024

    Puumarkkinakatsaus lokakuu 2024

    Etelä-Savo

    Puumarkkinatieto ratkaisee metsänomistajan menestyksen – vain metsänhoitoyhdistys pystyy vertaamaan puukauppatarjoukset katkonnan ja hintainformaation mukaan

2024 © Metsänhoitoyhdistykset