Puukaupassa myyjän markkinat – metsänomistajan kannattaa nyt aktivoitua

savotta

Ajokone pinoaa puita varastopaikalla.

Puukauppa on käynyt alkuvuodesta 2025 vilkkaammin kuin edellisvuonna. Erityisesti kesäkorjuukelpoisiin leimikoihin kohdistuu suurta kysyntää. Kilpailutuksessa oleviin leimikoihin tulee paljon tarjouksia ja kilpailu puukaupoista on kovaa. Puun hintataso on kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla.

Nyt jos koskaan kannattaa ottaa yhteyttä omaan metsäasiantuntijaan ja sopia tilakäynti, jolla kartoitetaan tilan hakkuutarpeet ja -mahdollisuudet. Monella tilalla on harvennustarpeita tai jopa vuosien aikana kertyneitä harvennusrästejä, jotka kannattaa nyt ehdottomasti myydä.

Erityisesti kesäkelpoisille leimikoille on kysyntää ja hintataso on hyvä. Oman tilan hakkuumahdollisuudet ja erityisesti harvennustarpeet kannattaa nyt kartoittaa. Kuva: Satu Bredenberg

Hinnoissa suurta vaihtelua

Eri yhtiöiden puukauppatarjouksissa on todella isoja eroja. Vaihtelua on niin yksikköhinnoissa, puukauppamuodossa kuin katkonnassa. Nyt ei siis todellakaan kannata myydä leimikkoaan ensimmäiselle tarjoajalle tai vanhalle tutulle ostajalle. Keskimääräisessä puukaupassa ero tarjouksien välillä voi olla tuhansia euroja. Vain kilpailuttamalla saat selville, mikä yhtiö on paras ostaja puillesi. Älä anna puunostajan määrittää puusta maksettavaa hintaa!

Metsänhoitoyhdistys käyttää tarjousten vertailussa apuna keräämänsä katkontapankkia, joka ennustaa eri yhtiöiden tukin, kuidun ja erikoispuutavaralajien puutavaralajiosuuksia yhtiöiden aiemmin tekemiin kauppoihin perustuen. Oma metsäasiantuntija auttaa sinua löytämään parhaan markkinahinnan puillesi ja tekemään paremman puukaupan.

Mitä puukaupan palvelupakettiin kuuluu?

  1. Puunmyyntisuunnitelman teko
    Selvitämme metsäsi puukauppamahdollisuudet. Lähtökohtana toimenpiteiden suunnittelulle on omat tavoitteesi ja toiveesi metsänomistajana. Metsäasiantuntijasi koostaa sinulle puunmyyntisuunnitelman.
  2. Valtuutus
    Kun olet hyväksynyt puunmyyntisuunnitelman, sovitaan asioiden hoitamisesta valtakirjalla. Valtakirjan valtuuttamana metsäasiantuntija hoitaa puukaupan puolestasi, mutta päätäntävalta pysyy sinulla.
  3. Puukaupan kilpailutus ja tarjousten vertailu
    Lähetämme tarjouspyynnön leimikostasi kaikille alueen luotettaville puunostajille. Vertailemme tarjoukset hinnan, mitta- ja laatuvaatimusten mukaisesti ja autamme sinua valitsemaan parhaan ostajan puillesi. Sinä saat itse tehdä lopullisen päätöksen siitä, minkä yhtiön kanssa kauppa tehdään.
  4. Puukaupan paperityöt
    Allekirjoitamme puolestasi puukauppasopimuksen. Varmistamme, että sopimukseen tulee kirjattua kaikki tarvittavat asiat ja mahdolliset puukaupan ehdot ja toiveet. Teemme metsänkäyttöilmoituksen.
  5. Puunkorjuun ja mittauksen valvonta
    Kun hakkuu alkaa, valvomme, että hakkuu suoritetaan ja puut katkotaan sopimuksen mukaisesti. Hyväksymme mittaustodistuksen, kun olemme todenneet sen sopimuksen ja ehtojen mukaiseksi. Puumaksu maksetaan suoraan tilillesi mittaustodistuksen perusteella. Hoidamme puolestasi mahdolliset reklamaatiot.

Valtakirjalla puukauppa toteutuu avaimet käteen -periaatteella. Meille on tärkeintä sinun etusi toteutuminen puukaupassa, ja valvomme sitä joka vaiheessa. Puukauppa valtakirjalla ei tarkoita päätäntävallan siirtymistä, vaan metsänomistaja on aina se, joka päättää oman metsänsä osalta mitä myydään, miten myydään ja kenelle myydään. Puukauppa valtakirjalla on helppoa, turvallista ja tavoitteidesi mukaista.

Ota yhteyttä omaan metsäasiantuntijaasi ja suunnitellaan sinun metsääsi sopiva puukauppa!

Voit viestiä omalle metsäasiantuntijallesi myös OmaMetsässä. Löydät OmaMetsästä tietoa metsäsi hakkuumahdollisuuksista sekä puun hintatiedot.

Oma metsäasiantuntija auttaa sinua kartoittamaan tilan hakkuumahdollisuudet. Kuva: Johanna Kokkola / Mhy Pohjois-Karjala

Ajankohtaista

  1. Millainen metsä sopii ympäristötukikohteeksi?

    Millainen metsä sopii ympäristötukikohteeksi?

    Savotta

    Metsänomistajana sinulla on mahdollisuus suojella metsääsi ja saada siitä korvausta. Erilaisia suojeluohjelmia on monia, mutta yksi yleisimmistä tavoista saada suojelukorvausta on kymmenen vuoden ympäristötukisopimus.

    Lue lisää
  2. Myyrätuho taimikossa, mitä teen?

    Myyrätuho taimikossa, mitä teen?

    Savotta

    Myyrät voivat aiheuttaa isojakin paikallisia tuhoja nuorissa taimikoissa myyräkannan saavuttaessa huippuvuotensa. Mitä tehdä, kun havaitsee taimikossa myyrätuhon?

  3. Savotan korjuupalvelu on vahva nuorten kasvatusmetsien kunnostaja

    Savotan korjuupalvelu on vahva nuorten kasvatusmetsien kunnostaja

    Savotta

    Mhy Savotta tarjoaa asiakkailleen metsänomistajalähtöistä puunkorjuupalvelua. Vuositasolla korjuupalvelun kautta harvennetaan noin 3000 ha nuoria kasvatusmetsiä.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset