Puumarkkinakatsaus ja puun hinta marraskuu 2022

pyha-kala

Kuitupuun hinnat jatkaneet nousua

Mikäli puunmyynti tuntuu ajankohtaiselta, tärkeintä on puukaupan kilpailuttaminen

Puun ostot piristyivät syksyn mittaan, mutta ovat viimeisimpinä viikkoina jääneet varsin maltillisiksi. Erityisesti kuitupuu on alitarjonnan puolella, mikä osaltaan vahvistaa viikko viikolta hintatasoa. Toisaalta kuitupuun hinta on kansainvälisesti katsoen noussut muualla voimakkaammin ja näkyykin tuontihinnan jyrkkänä nousuna. Puunhinnathan ovat meillä Itämeren alueen halvimmat, mutta toisaalta nousua on meilläkin ollut, kertoo johtaja Maunu Kilpivaara Mhy Pyhä-Kala:sta. Sahatavaran hinnanlasku näkyy siten, että puunhankinta on siirtynyt tukkileimikoilta kuituvaltaisiin leimikoihin ja käytännössä harvennushakkuisiin. Marraskuun hintataso on päätehakkuuleimikoissa ollut noin 15 % vuodentakaista parempi ja harvennushakkuissa noin 35 % viimevuotista parempi. Erikoista on, että harvennushakkuulla nähdään marraskuussa vuoden hintaennätyksiä, kun käydään kauppaa talvileimikoista.

Onko kuitupuun vuosikymmenien ylitarjonta helpottumassa? Tätä pitäisi tarkastella metsävarojen ja kysynnän suhteesta. Suurimpana poikkeuksena aikaisempaan on kotimaisen kuitupuun käytön voimakas kasvu toisaalta Venäjän tuonnin loppumisen ja toisaalta energiakäytön vahvistuminen johdosta. Myös kuitupuun perinteinen käyttö tulee lisääntymään voimakkaasti uusien investointien johdosta. Onkohan ensimmäinen kerta historiassa, kun metsänomistajat ovat saamassa oikeudenmukaisempaa asemaa myös kuitupuumarkkinoilla?

Kilpailuttamalla saa selville aidosti sen hetkisen puun hintatason. Omaa valveutuneisuutta kannattaa aina pyrkiä lisäämään, sillä lopullisen puunmyyntipäätöksen tekeminen vaatii tietämystä ja on aina metsänomistajan oma valinta.

Metsänhoitoyhdistykset auttavat niin suurta kuin pientä puun myyjää

Metsänhoitoyhdistykset ovat niin suur- kuin pientilallisten metsänomistajien apuna. Niiden puukaupalliset palvelut sopivat kaikille metsänomistajille. Metsänhoitoyhdistykset seuraavat metsäyhtiöiden puunkatkonta- ja hintatietoja, joiden avulla puukaupan kilpailuttaminen onnistuu vaivatta.

Metsänomistajalle toimitetaan raportti kilpailutuksesta, joka yhteismitallistaa ostotarjoukset. Metsänomistaja saa itse tehdä kulloisenkin puukaupan lopullisen myyntipäätöksen. Myyntipäätöstä varten kannattaa tiedostaa markkinatilanteen mukainen puun hintataso. Metsänomistajan kannattaa asettaa tavoitetaso puun hinnalle kulloisestakin kilpailutettavasta kohteesta. Mikäli metsänomistaja ei ole tyytyväinen tarjouksiin, hänellä on oikeus hylätä tai tehdä vastatarjous. Puukaupan prosessin pitää olla tarpeeksi yksinkertainen ja helppo puun myyjälle. Toisaalta puun myyjän pitää tuntea saavansa riittävästi apua onnistuneeseen puukauppaan. Metsänhoitoyhdistyksen kautta kilpailuttamalla, metsänomistaja voi varmistua siitä, että puukaupassa ollaan metsänomistajan puolella alusta loppuun. Metsänhoitoyhdistyksen puukaupallisten palveluiden suosio onkin ollut kasvussa.

Lisätietoja:

Maunu Kilpivaara

johtaja, 0442438275 Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kala ry Savarinväylä 2, 84100 Ylivieska

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinatm

Puukauppa on yksi taloudellisesti merkittävimmistä tulonlähteistä. Puukauppa voi olla metsänomistajalle myös ainutkertaista, joten puukauppa kannattaa AINA suunnitella hyvin ja ehdottomasti kilpailuttaa. Tutustu ja (Lataa mhy:n puukauppaesite >>)

Puun keskimääräiset hinnat alueellamme 12.10. -11.11.2022

UUDISTUSHAKKUUT:

MÄT KUT MÄK KUK KOK
70,3670,5223,4323,6023,54

HARVENNUSHAKKUUT:

MÄT KUT MÄK KUK KOK
59,5760,0720,4922,4221,09

Ajankohtaista

  1. Kevät on puukaupan ja metsänhoidon valmistelun aikaa- puukauppa jatkunut normaalisti lakoista huolimatta

    Kevät on puukaupan ja metsänhoidon valmistelun aikaa- puukauppa jatkunut normaalisti lakoista huolimatta

    Pyhä-Kala

    Puulla on kysyntää ja se mahdollistaa investoinnit metsänhoitoon myös taimikonhoitojen ja nuoren metsän kunnostuksen osalta.

    Lue lisää
  2. Kevään lannoituskampanja

    Kevään lannoituskampanja

    Pyhä-Kala

    Terveyslannoituksen ja kasvatuslannoituksen kohde ja oikea lannoite kannattaa valita huolella,, jotta paras hyöty saavutetaan.

  3. Taimikot kuntoon- Taimikonhoito kampanja 2024

    Taimikot kuntoon- Taimikonhoito kampanja 2024

    Pyhä-Kala

    Tarkista taimikkojesi hoidontarve. Tämän vuoden aikana taimikonhoitoa tehneet pääsevät osallistumaan saha-arvontaan. Lue ohjeet.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset