Vain kilpailuttamalla tiedät, teitkö hyvän puukaupan

paijat-hame

Ostatko auton vertailematta hintoja ja ominaisuuksia? Tuskin. Samalla tavoin puukaupassa on tärkeä kilpailuttaa ostajat. Jos useampi ostaja on samalla viivalla, voi valintaan vaikuttaa esimerkiksi tarkaksi tiedetty motokuski.

Olet päättänyt tehdä puukaupan ja kilpailuttaa se metsänhoitoyhdistyksen kautta. Mitä kaikkea tarjousvertailuun kuuluu? Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen metsäasiantuntijana Asikkalassa toimiva Sini Kalliokoski kertoo puukaupan kilpailutuksen kulusta.

Mhy:n asiantuntijan kanssa kartoitetaan tilan kokonaistilanne ja suunnitellaan toimenpiteet sen mukaisesti.

- Aluksi, tärkeintä on kartoittaa maanomistajan metsän tarpeet hakkuiden osalta ja suunnitella sen pohjalta leimikko. Puunostajalla on mielessä omat puuntarpeet ja esimerkiksi tärkeät ensiharvennukset saattavat jäädä tekemättä, jos leimikkoa tehdään suoraan tukinostajan kanssa, painottaa Kalliokoski.

Sen jälkeen mietitään, mitä myydään ja suunnitellaan kohde valmiiksi niin, että tiedossa on kaikki tarpeellinen, kuten keskijäreys, ajourat, varastopaikat ja ajomatka. Asiantuntija huomioi tarjoukseen myös erikoisemmat myyntiartikkelit kuten pylväät ja pikkutukit.

- Arvioidut puumäärät ja -lajit ovat ratkaisevia ostajille. Jos joku haluaa erityisesti koivuvaltaisen kohteen, ei hän lähde tarjoamaan männikköön. Mitä paremmin esimerkiksi kuljetuksiin liittyvät asiat on suunniteltu, sitä enemmän tarjouksia voi tulla, Kalliokoski valottaa ostajien käyttäytymistä.

Kun kaikki on huomioitu ja kirjattu, kohde laitetaan myyntiin kaikille ostajille. Sitten odotellaan tarjousajan päättymistä.

Asiantuntija analysoi tarjoukset

Kun tarjoukset on jätetty, lasketaan vertailuaineistoja käyttäen ostajien katkonta esimerkiksi edellisen vuoden ajalta. Nyt korostuu se, että alkuvaiheen tieto keskijäreydestä on osunut oikeaan, ja tietokone pystyy arvioimaan ostajien tukkiprosentin kohdalleen.

Entä sitten kaikki ekstrat, ennakot ja isot myyntipuheet? Kalliokoski on tarkkana vertailua tehdessä.

- Kaikki ne koukut, mitkä tulevat rahana loppumittauksen yhteydessä, lasketaan tarjousvertailuun. Muut asiat voidaan kirjata ja metsänomistaja sitten itse arvottaa ne.

Kun puusta on hyvä kysyntä, markkinatilanne tuo eroa ostajien tarjouksiin. Tavanomaisen 400 motin leimikossa voi ostajien ero olla 1500 euroa. Huomattavasti suuremmassa leimikossa ero onkin jo kymmeniä tuhansia euroja eli uuden auton verran.

Ammattilaisen vertailun avulla löytyy tarjous, joka oikeasti on hyvä.

Laatua arvostetaan

Mutta ei hätiköidä. Nyt on saatu tarjoukset järjestykseen vasta eurojen suhteen.

- Jos kärjessä on kolme tiukkaa tarjousta, kirjoitan asian auki metsänomistajalle ja kirjaan mukaan myös omia havaintoja, kuten ”tällä ostajalla homma toimii”.

Varsinkin harvennuksilla moni metsänomistaja arvostaa laatua eli hyvää harvennusjälkeä. Silloin saattaa painaa arvio motokuskista ja kalustosta, jotka ”uskaltaa päästää mihin vaan”.

- Näistähän tiedetään vain mhy:n korjuunvalvonnan ansiosta. Jos myyt puut suoraan ostajalle, ei leimikolla käy välttämättä kuin moto-, ajokone- ja rekkakuskit, Kalliokoski huomauttaa.

Nyt kaikki tieto on olemassa ja metsänomistaja valitsee, kenelle haluaa myydä, jos haluaa.

Puukaupan toimeksiantoon eli valtakirjakauppaan kuuluu puukaupan hoito alusta loppuun. Tässä jutussa käsiteltiin vain yhtä osaa siitä eli kilpailuttamista. Tilaa palvelu omalta metsäasiantuntijaltasi ja lue lisää: https://www.mhy.fi/paijat-hame/puukauppa

Jos puukaupassa tai korjuussa tulee ongelmia, metsänomistaja ei ole yksin niitä ratkomassa, vaan valtakirjakaupoissa Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntija selvittää asian.

Sini Kalliokosken vinkit onnistuneeseen puukauppaan

  • Tiedä mitä myyt ja myy laadukkaasti.
  • Ostajien ero voi olla tuhansia euroja jo pienessäkin leimikossa.
  • Hyvässä markkinatilanteessa tarjousten erot kasvavat, joten kilpailuta.
  • Valitse ostaja faktojen, ei myyntipuheiden perusteella.
  • Mhy:n metsäasiantuntijasi on ammattilainen puolellasi.

Ajankohtaista

  1. Mhy Päijät-Hämeen toimintavuosi 2023

    Mhy Päijät-Hämeen toimintavuosi 2023

    Päijät-Häme

    Vuosi 2023 oli menestysvuosi päijäthämäläisen metsänomistajan kannalta.

    Lue lisää
  2. Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä Lahden ympäristöön

    Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä Lahden ympäristöön

    Päijät-Häme

    Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä, Helmikauden keskittymä, on perustettu Asikkalan, Hollolan, Lahden ja Orimattilan kuntien alueelle.

  3. Puun hinnat Päijät-Hämeessä huhtikuussa 2024

    Puun hinnat Päijät-Hämeessä huhtikuussa 2024

    Päijät-Häme

    Kesä- ja kelirikkoleimikoista on kova hintakilpailu Päijät-Hämeessä. Puun keskihinnat ovat jatkaneet maalis-huhtikuussa nousuaan.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset