Yhteismetsä Metso

Haluaisitko olla metsänomistaja, joka saa vuosittain metsän tuoton tililleen tekemättä mitään? Yhteismetsässä se onnistuu!

Mhy Keski-Suomen vetämä Yhteismetsä Metso on avoinna kaikille metsänomistajille tilaan kokoon katsomatta. Tule mukaan - metsiä hoidetaan ammattimaisesti, mutta sinun ei tarvitse kantaa huolta hakkuista, hoitotoimista tai hallinnosta.

>>Yhteismetsä Metson pikaopas

Yhteismetsä Metso on kaikille avoin. Osakkaita otetaan kerran vuodessa ja liittyminen on maksutonta. Yhteismetsän osakkaina voi olla yksityishenkilöitä, kuolinpesiä, yhtymiä ja yhteisöjä. Tilakaupasta saa kertaluonteisen maksun, mutta yhteismetsän osakkaille jaetaan tuloa yleensä jatkuvasti. Tämä perustuu yhteismetsien suuriin pinta-aloihin, jossa on jatkuvasti hoidettavaa, mutta myös uudistuskypsää metsää.

Jokaisesta mukaan lähtevästä tilasta tehdään etukäteen tila-arvio sekä metsäsuunnitelma, koska jokaista tilaa hoidetaan suunnitelman mukaisesti. Tila-arvio määrittelee sen, minkälaisen osuuden ja äänivallan tila saa yhteismetsästä. Sen perusteella taas jaetaan ylijäämänä tulevat tuotot. Päätökset tehdään enemmistöpäätöksinä.

Yhteismetsä on vaivaton omistusmuoto erityisesti kuolinpesille. Näin voidaan toteuttaa myös sukupolvenvaihdos, jos perillisillä ei ole mielenkiintoa metsänomistajiksi ja tila halutaan säilyttää kokonaisuutena. Kysy lisää!

Etua ja haittaa
- ei sovi omatoimiselle, joka haluaa yksin itse hoitaa metsiään, tehdä taimikonhoitoa ja hakea polttopuita
+ metsät ammattimaisessa hoidossa
+ koko tuo tehokkuutta: isommat metsänhoitotyömaat – pienemmät kulut
+ ostajat ovat kiinnostuneita isosta puukauppakohteesta, jolloin hinta nousee
+ metsänomistaja omistaa metsää ja saa siitä vuosittain tuloa, mutta ilman omistamiseen liittyvää hallinnollista paperityötä
+ verotuksellisesti edullinen metsänomistusmuoto, koska yhteismetsän puukauppatulojen ja pääomatulojen veroprosentti on 28, kun taas yksityisellä metsänomistajalla se on 30-34 %.+ Yhteismetsän osakkailleen jakama vuotuinen ylijäämä on osakkaille verotonta tuloa.

Yhteystiedot:
Mhy Keski-Suomessa yhteyshenkilö on kehityspäällikkö Jussi Linnala (jussi.linnala@mhy.fi, puh. 0400 751 685)