- Tietoa meistä
- Puukauppa
- Metsänhoito
- Metsänomistaminen
- Uutiset
- Jäsenedut
- Liity jäseneksi
- Jäsenyys Mhy Keski-Suomessa
- Edunvalvonta 2021
- Edut lehtitilauksiin
- Jäsenkortti sähköisenä
- Jäsenmaksut 2022
- Jäsenyysinfo 2022
- Kesäteatterit 2022
- Kysy jäsenasioista
- Lakipalvelut
- Lähitapiola
- MTK Hankinnat Oy
- Metsien sertifiointi (PEFC)
- Metsäselain maksutta jäsenille
- Mhy K-S säännöt 2021
- Oiva-jäsenportaali
- OmaMetsä
- Scandic-edut 2022
- Tapahtumat
- Yhteystiedot
Keski-SuomiMetsäluonnonhoito
Kysy tarjous!
Kysy tarjous!
Luonnon monimuotoisuutta voidaan turvata myös talousmetsässä jättämällä esimerkiksi puuntuotantooon huonosti soveltuvia alueita toiminpiteiden ulkopuolelle. Muita keinoja ovat:
- riistatiheiköt, metson pesien suojelu
- säästöpuuryhmän perustaminen (alueen jättäminen käsittelemättä) jo taimikkovaiheessa
- suosituksia suuremmat suojakaistat
- hakkuiden yhteydessä tekopökkelöiden tekeminen ja koivujen jättäminen teerille
- poimintahakkuut maisemallisesti arvokkailla alueilla
- säästöpuuryhmien poltto
- suojelutoimet, kuten Metso-ohjelma tai ympäristötuki (määräaikainen tai pysyvä suojelu)
Kysy lisää metsäasiantuntijaltasi.
Me neuvomme, kuinka säilytät metsäsi arvokkaat luontokohteet. Metsäluonnonhoidolla turvataan metsien monimuotoisuutta ja arvokkaita luontokohteita. Metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijat neuvovat sinulle, kuinka metsänhoidossa voidaan säilyttää arvokkaita luontokohteita. Kerromme myös luontokohteiden hoitoon ja suojeluun saatavasta rahoituksesta. Otamme huomioon hyvän luonnonhoidon vaatimukset metsänhoidossa ja hakkuissa.
Voit vaalia metsäluonnon monimuotoisuutta lisääviä asioita tavallisessa talousmetsässä. Eri puulajeja voidaan kasvattaa samassa metsässä, ja hakkuissa havumetsikköönkin saatetaan jättää jonkin verran lehtipuustoa. Luonnon kannalta tärkeitä lehtipuita ovat erityisesti haavat, raidat ja jalot lehtipuut. Koloiset, palaneet ja kääpäiset puut jätetään metsään. Yksittäisiä maahan kaatuneita puita ei korjata metsästä. Vaikkapa hieskoivuista tai lahoista kuusista voi tehdä metsään yksittäisiä, korkealta katkaistuja tekopökkelöitä. Palanutta puuta voidaan lisätä metsiin kulottamalla. Tällöin poltettavalle alueelle jätetään joitakin puita pystyyn.
Vapaaehtoiset suojelukeinot
Jos haluat voit säilyttää arvokkaita luontokohteita lakien ja sertifioinnin vaatimuksia enemmän, voit tehdä sen vapaaehtoisesti METSO-ohjelman kautta. Suojelusta maksetaan maanomistajalle korvaus ja sopimuksen voi tehdä joko määräaikaisesta tai pysyvästä suojelusta. Myös luonnonhoitohankkeisiin voi joissakin tapauksissa saada tukea. Niillä tarkoitetaan aktiivista työtä monimuotoisuusarvojen lisäämiseksi, kuten ojitetun suon ennallistamista. Lue lisää METSO-ohjelman kotisivuilta www.metsonpolku.fi. Lisätietoja saat omalta metsäasiantuntijaltasi. Autamme sinua suojeltavien kohteiden arvioinneissa ja rahoituksen hakemisessa.