Metsänomistajan Talouskoulu

19.5.2020

Metsänomistajan Talouskoulu jatkuu myös poikkeusaikana. Metsänomistajan Talouskoulu tarjoaa etäkoulutusta ja verkko-opintoja metsätalouden kannattavuudesta kiinnostuneille. Uudet pienryhmät aloittivat huhtikuussa etäyhteyksin Vihdissä ja Helsingissä. Itsenäisen opiskelun mahdollistava verkkomoduuli helpottaa opiskelua ja tarjoaa etäopiskelijoille täsmälääkkeet kannattavaan metsätalouteen. Haluamme tuoda aidosti haasteellista ja monipuolista verkkokoulutusta kaikkien metsänomistajien käyttöön.

Metsänomistajan Talouskoulu siirtyi etäopetukseen korona-ajan myötä, kuten lähes koko Suomen koulutustoiminta. Aloitimme etänä uudet ryhmät huhtikuun lopulla Vihdissä ja Pääkaupunkiseudulla. Ensi tutustuminen oli haasteellista verkon välityksellä, mutta alkuun päästiin olosuhteisiin nähden mukavasti. Lähi-illoista tuli nyt etäiltoja, ja ne jatkuvat toistaiseksi noin kuukauden välein. Toiveissa on, että kesän tullen pääsemme pienryhmissä pitämään maastopäiviä ja syksyllä palaamaan lähi-iltoihin.

Olemme rakentaneet talouskoulua alusta saakka monimuotokoulutuksena, jossa on tärkeänä osana verkkoympäristö ja siellä opiskelijasivut (www.tuohtametsasta.fi). Kaikki Talouskoulun opiskelumateriaalit on saatavana opiskelijasivuilla, ja niitä päivitetään jatkuvasti uusien kurssitoteutusten myötä. Koronan vauhdittama digiloikka ei ole aiheuttanut on meille ylipääsemätöntä ongelmaa – kiitos toimivien verkkosivujen ja myös sen, että Talouskoulun opinnoissa on ollut alun perinkin tavoitteena tutustua metsänomistajia palveleviin digityökaluihin ja -sovelluksiin. Näin digioppi on omaksuttu Talouskouluun alusta alkaen.

Uutena palveluna avasimme helmikuussa itsenäiseen verkko-opiskeluun tarkoitetun moduulin ”Metsätalouden kannattavuuden parantaminen”. Laaja ja perusteellinen koulutuspaketti koostuu seitsemästä teemasta, ja siinä on pohjana neljän metsäasiantuntijan työpanos. Verkkomoduulissa käsitellään metsätalouden kannattavuutta laajasti, mm. hakkuiden ja metsätalouden investointien näkökulmasta. Lisäksi selvitetään oman työn arvoa, perusteita metsätalousyrittäjyydelle sekä metsäpalvelujen hankintaa ja niiden kilpailuttamista. Moduulissa esitellään myös metsätalouden sivuelinkeinoja, joista on mahdollista saada tuloja perinteisten puukauppatulojen lisäksi. Metsäverotus ja verosuunnittelu käydään koulutuspaketissa läpi, ja tutustutaan myös metsätalouden valtiontukiin kannattavuuden näkökulmasta.

Verkkokurssiin voit tutustua lähemmin ja hankkia sen itsellesi täältä. Tarjoamme nyt laajan ja käytännönläheisen opiskelupaketin hintaan 25 €, jonka voit vähentää metsäverotuksessa koulutusmenona.

Verkkokurssin ohella Talouskoulu jatkaa nykymuodossa toimintaansa ainakin toukokuuhun 2021 saakka, toivottavasti mahdollisimman pian myös lähi-illoissa toisiamme kohdaten. Uudet pienryhmät aloittavat Kaakon kulmalla ja Uudellamaalla loka-marraskuussa 2020. Lupaamme, että Metsänomistajan Talouskoulu tarjoaa jatkossakin monipuoliset eväät metsäomaisuuden kannattavaan hoitamiseen. Lisäämme metsänomistajien talousosaamista ymmärrettävällä tavalla ja käytännön järkeä unohtamatta.

Mari Sarvaala ja Arto Kettunen
Metsänomistajan Talouskoulun valmentajat