Uudistetut PEFC-vaatimukset tutuksi: Sekapuustot tuovat elinvoimaa ja eliöitä
paijat-hame
Kun metsän viljely- ja taimikonhoitokausi pyörähtävät käyntiin, on hyvä kiinnittää huomiota, miten toimissaan voi vaikuttaa metsän monimuotoisuuteen.
PEFC-sertifiointiin sitoutuessa sekapuustoisuus on tarkoitus säilyttää kaikissa metsänkäsittelyn vaiheissa ja toimenpiteissä, jos sitä on kohteella luonnostaan.
Sekapuustoisuus eli useiden puulajien kasvattaminen rinnakkain lisää metsän elonkirjoa kun laji- ja yksilömäärät nousevat. Puulajiston monipuolistamista voi edistää uudistamisesta lähtien taimikonhoito- ja harvennusvaiheiden kautta uudistushakkuisiin.
Havupuuvaltaisissa metsissä on suositeltavaa säilyttää vähintään kymmenen prosentin lehtipuusekoitus.
Perinteisesti vaikka metsä uudistetaan yhdellä puulajilla, niin taimikonhoidoissa aukkopaikkoihin jätetään luontaisesti syntyneitä havu- tai lehtipuita.
Erilaisia tapoja muodostaa sekapuustoja on monia, huomiota kannattaa kiinnittää, että tavoitetiheys säilyy haluttuna:
Havupuuvaltaisissa metsissä rauduskoivulla on myös taloudellinen arvonsa, koska parhaat tukkikoivut kasvavat sekametsissä. Toki puhtaat koivikot ovat nyt arvossaan vanerin raaka-aineena kun Venäjän puuntuonti on loppunut.
Havupuusekoitus tuo vaihtelua metsään verrattuna puhtaisiin kuusikoihin tai männiköihin ja sekapuustoisuus monipuolistaa maisemaa.
Lehtipuiden hyötyjä monimuotoisuudelle:
Koska PEFC vaatii jättämään myös eläviä säästöpuita, säästöpuiksi voi valita taloudellisesti vähäarvoiset, mutta monimuotoisuuden kannalta merkittävät lehtipuut, kuten pihlajat, lepät, haavat ja raidat. Samalla lisätään sekapuustoisuutta.
PEFC:n vaatimukset koskevat niin PEFC-sertifiointiin sitoutuneita metsäalan toimijoita kuin metsänomistajia.
PEFC-sertifioinnin vaatimus 8.14: Metsätalouden toimenpiteissä jätetään eläviä säästöpuita- ja kuollutta puuta sekä säästetään sekapuustoa ja tiheikköjä. Sekapuuston määritelmä PEFC:ssä: Sekapuustoisuus tarkoittaa, että metsässä on pääpuulajin lisäksi yhtä tai useampaa puulajia lehtipuita suosien.
Viisi syytä suosia sekametsiä
Linkkejä: Metsänhoidonsuositukset-palvelu (Tapio): Lehtipuusekoituksen ylläpito