Ensiharvennusten korjuujälkeä tutkitaan Päijät-Hämeessä

paijat-hame

Ensiharvennusten korjuujälki on ollut tapetilla mediassa. Metsäkeskuksen mittausten mukaan ensiharvennuksissa on paljon huomautettavaa, ja vain pieni osa harvennuskohteista olisi metsänhoitosuositusten mukaisesti tehty. Yleisin huomautuksen syy on, että harvennus on tehty liian voimakkasti. Toinen yleinen virhe on ollut liian leveät ajourat.

Maastomittauksilla tarkkaa tietoa

Mhy Päijät-Hämeen alueella selvitetään maastomittausten avulla ensiharvennusten laatua. Metsäkeskus on siirtynyt tarkastusmittauksissa osittain drone-mittauksiin, joka on voinut vaikuttaa saatuihin tuloksiin. Maastossa toteutettu mittaus antaa tarkimman tuloksen.

Sari Itäniemi-Korhonen tekee metsätalousinsinöörin tutkinnon opinnäytetyön ensiharvennusten korjuujäljen laadusta Mhy Päijät-Hämeelle. Huhtikuun lopulla työnsä aloittaneiden harjoittelijoiden avulla mitataan parhaillaan noin 40 ensiharvennuskohdetta. Kohteilla mitataan muun muassa jäävän puuston tiheys, järeys, poistuman määrä, sekä korjuuvauriot ja urapainaumat. Mitattavat kohteet sisältävät eri metsäyhtiöiden leimikoita, sekä mhy:n oman korjuupalvelun leimikoita.

Ajankohtaista

 1. Heinolaan istutetaan Apulanta-metsä

  Heinolaan istutetaan Apulanta-metsä

  Päijät-Häme

  Apulanta-metsä istutetaan Heinolaan lauantaina 20.5.2023. Istutustalkoisiin on rekrytty bändin faneja.

  Lue lisää
 2. Puun hinta Päijät-Hämeessä 4-5/2023

  Puun hinta Päijät-Hämeessä 4-5/2023

  Päijät-Häme

  Puun hintatietoja Päijät-Hämeessä huhtikuussa ja toukokuun alussa, sekä Metsäteollisuus ry:n keräämiä keskihintoja Etelä-Suomen alueella.

 3. Putrettia® tarjolla maksutta metsien lannoitukseen

  Putrettia® tarjolla maksutta metsien lannoitukseen

  Päijät-Häme

  Lahdessa on kehitetty Putretti® - orgaaninen kierrätyslannoite, jonka pääraaka-aineet ovat komposti ja puupohjainen tuhka. Putretti® soveltuu kivennäismaiden nuorten ja varttuneiden metsien kasvatuslannoitukseen. Nyt etsitään pilottikohteita tämän vuoden lannoituksiin.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset