Kokeilut metsätiedon käytön tehostamiseksi

Hankkeessa pyrittiin etsimään keinoja korvata maastotyötä: erilaisten tietoaineistojen ja teknisten kokeilujen yhdistämisen kautta tehostetaan toimintaa metsien käsittelyn suunnittelussa ja raportoinnissa.

Metsätaloudessa ja metsien käsittelyssä pitää raportoida niin viranomaisille kuin metsänomistajille. Tehtyjä metsänhoidon toimenpiteitä (esim. taimikonhoidon ja hakkuiden laatu) pitää tilastoida, metsien sertifiointi vaatii sisäistä seurantaa, luonnon monimuotoisuuden huomioiminen metsien käsittelyn yhteydessä pitää osoittaa.

Metsistä kerätään tietoa mm. satelliiteilla, helikoptereilla, droneilla, maastossa liikkuen sekä tulevaisuudessa entistä enemmän myös metsäkoneilla hakkuiden yhteydessä. Paljon on olemassa erilaista paikkatietoaineistoa esimerkiksi metsäteemaisina karttoina.

Kuitenkin edelleen pääosa raportoinnista tehdään metsissä kävellen ja mitaten samalla, joka on aikaavievää ja siten kallista. Jos tätä maastovaihetta pystyttäisiin vähentämään ja tehostamaan, niin se toisi kustannussäästöä koko metsässä tapahtuvaan ketjuun. Erilaisia menetelmiä voitaisiin yhdistää nykyistä paremmin.

Tässä hankkeessa pyrittiin etsimään keinoja korvata maastotyötä: erilaisten tietoaineistojen ja teknisten kokeilujen yhdistämisen kautta tehostetaan toimintaa metsien käsittelyn suunnittelussa ja raportoinnissa. Tuloksena saatiin tietoa erilaisten aineistojen käytettävyydestä yhteensovitettuna, hankkeessa tehtyjen kokeilujen tuomaa käytännön tietoa sekä uusista sovellutuskohteista muissa toimintaympäristöissä.

Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme toteutti hanketta vuoden 2023. Hanke on rahoitettiin Päijät-Hämeen liiton toimesta AKKE-hankkeena (aluekehitysrahoitus, AKKE -Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen).

Lisätietoja:
Mari Sarvaala
Kehittämispäällikkö
puh. 044 342 0068
mari.sarvaala@mhy.fi

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset