Metsän myynti

Mietitkö metsän myyntiä tai onko metsäpalstallesi jo löytynyt kiinnostunut ostaja? Ennen metsätilan myyntiä on hyvä tutustua metsäkiinteistökaupan perusteisiin. Metsä on erittäin haluttu oston kohde, joten ilman harkintaa ja omatoimisesti, myyntiä ei kannata alkaa toteuttaa.

Mhy auttaa metsän myynnissä

Kuten kaikessa kaupankäynnissä, metsän myynnissä on ensin selvitettävä, mitä ollaan myymässä. Puuston, taimikoiden ja maapohjan lisäksi kiinteistöön voi kuulua osuuksia yhteisiin, tiestöä, linjoja ja rakennuksia. Lisäksi kiinteistöllä voi olla rasitteita ja oikeuksia, jotka pitää olla kaupantekohetkellä selvillä. Esimerkiksi ulkopuolisen venepaikka, vedenotto-oikeus jne. Nämä kaikki vaikuttavat metsän hintaan eli sen arvoon kaupantekohetkellä. Lopullinen metsän hinta määräytyy tietysti markkinoilla, mutta on hyvä selvittää etukäteen markkina-arvo, jottei ainakaan myy metsää huomattavaan alihintaan. Myyjä luonnollisesti itse päättää kenelle haluaa kohteen myydä ja millä ehdoilla.

Aloita kiinteistön arvon määrittämisestä

Metsäkiinteistöt ovat usein moninaisia kokonaisuuksia, joten niiden arvon määrittämiseen tarvitaan sekä metsällistä osaamista että kokemusta myös muiden omaisuusluokkien arvottamisesta. Ennen kaupantekoon ryhtymistä on tärkeää laatia metsäarvio.

Tilalla kasvava puusto vaikuttaa ratkaisevasti tilan arvoon. Luotettava metsäarvio perustuu aina maastossa tehtävään riittävän tarkkaan puuston määrän ja puutavaralajien arviointiin. Metsänhoitoyhdistyksessä arvioita tekevät siihen erikoistuneet asiantuntijat – näin voit olla varma, että saat realistisen arvion tilan hinnasta. Metsätila-arvioita laaditaan muun muassa tilakauppaa, perunkirjoitusta ja lahjaveron sekä vakuutusarvon määrittämistä varten.

Käyttäisinkö välittäjää vai myisinkö itse?

Kun tilan arvo on määritetty, kauppaan tarvittavat kiinteistön asiakirjat ja tiedot kaikista kiinteistön ulottuvuuksista ja ominaisuuksista hankittu, on aika siirtyä markkinointivaiheeseen. Jo vuosia Suomessa on vallinnut tilanne, että halukkaita ostajia on enemmän kuin myytäviä metsäkiinteistöjä. Ostajan metsälleen löytää melko varmasti helpostikin vaikka lehti-ilmoituksella, mutta tavoittaako ilmoitus kaikkia halukkaita ja syntyykö kiinteistöstä kilpailua, joka vaikuttaa positiivisesti myytävän kiinteistön hintaan? Tarvitset myös kauppakirjan ja kaupanvahvistajan (tai MML sähköinen palvelu) ja sinun kannattaa huomioida luovutuksen mahdolliset veroseuraamukset.

Turvallisen, lain kirjaimen täyttävän kiinteistönkaupan teet aina helpoiten välittäjän avulla. Metsätilat.fi-sivustolta löydät kymmeniä metsä- ja maaseutukohteidenvälittämiseen erikoistuneita ammattilaisia. Se on metsänhoitoyhdistysten omistama, Suomen suurin ja vaikuttavin maaseutukiinteistöjen markkinapaikka, jossa kiinteistösi saa ansaitsemansa huomion ja useiden ostajien kiinnostuksen. Palvelussa on n. 36 000 kiinnostunutta ostajaa rekisteröitynyt Tilavahti ominaisuuden kautta. Huomionarvoista on, että mikäli kiinteistöön liittyy metsän lisäksi muuta omaisuutta, esim. rakennuksia, välittäjän ammattitaidon hyödyntämisen arvo vain kasvaa.

Metsätilat.fi on Suomen suurin maaseutukiinteistöjen markkinapaikka. Metsän myynti kannattaa aloittaa Metsätiloilla.

Metsätilat.fi-välittäjää hyödyntämällä saat ammattilaisen huolehtimaan kaikista kauppaan liittyvistä asiakirjoista, kiinteistösi pääsee kuvineen Suomen suosituimmalle myyntilistalle ja mukaan aitoon tarjouskilpailuun. Sinulla on aina lopullinen määräysvalta myymisestä. Metsätilojen kautta saat myös kaupanvahvistuksen ja kauppakirjojen laadinnan tai sähköisen kaupan avun sekä apua veroasioiden hoitoon. Tämän helpommaksi ja turvallisemmaksi ei tilan myyminen käy. Vaikka vasta harkitsisit tilan myymistä, käy kuitenkin katsomassa Metsätilojen puolella, miten kiinteistöt ympäri Suomen vaihtavat omistajaa. Kiire ei ole, mutta kun päätät ryhtyä toimeen, ota yhteyttä ammattilaisiin.

 • Metsätilan arvo netistä näppäilemällä - helppoa kuin heinänteko!

  Metsätilan arvo netistä näppäilemällä - helppoa kuin heinänteko!

  Harri Huupponen

  Valtakunnallinen

  Kaikkien isojen puunostajien ja jopa yhden pankin sivuilla voi yrittää määrittää metsätilansa arvon. Vaikka taustalta voi löytyä sinänsä ihan todellista tietoa tehdyistä metsätilakaupoista, ei niillä ole mitään tekemistä juuri sinun metsäsi kanssa. Ehkä sijaintipaikkakunta ja suunnilleen sama pinta-ala. Kaikki metsätilat ovat erilaisia. Tarvitaan melkoinen määrä tietoa ja kokemusta, että osaa vertailla omaa metsäänsä toteutuneisiin kauppoihin.

 • Metsänomistajan aktiivisuus palkitaan sukupolvenvaihdoksessa

  Metsänomistajan aktiivisuus palkitaan sukupolvenvaihdoksessa

  Metsäjuristi Ulla Pakarinen

  Ulla Pakarinen

  Valtakunnallinen

  Sukupolvenvaihdosta suunnittelevan metsänomistajan kannattaa punnita laaja-alaisesti vaihdoksen erilaisia seurauksia.

 • Metsätilan sukupolven vaihdos

  Metsätila sukupolvelta toiselle

  Jouni Tiainen

  Jouni Tiainen

  Valtakunnallinen

  Metsätilalle on matkaa ja olisi sopiva hetki siirtää tila seuraavalle sukupolvelle. Miten toimia tasapuolisesti, kun vain yksi lapsista on kiinnostunut metsien hoitamisesta? Miten auttaa eri elämän vaiheissa eläviä lapsia taloudellisesti?

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset