Metsänomistaja: seuraa metsiesi terveyttä ja myrskytuhoja helposti OmaMetsässä

Valtakunnallinen

OmaMetsä metsänomistajille

OmaMetsään on julkaistu tekoälyyn, koneoppimiseen ja avoimeen satelliittidataan perustuva palvelu, joka tunnistaa metsien terveyteen ja myrskytuhoihin liittyviä muutoksia metsässä. Palvelu löytyy uusina karttatasoina OmaMetsästä. Aineistot kattavat koko Suomen. Karttatasot päivittyvät kasvukauden aikana (1.6.-31.8.) noin kerran viikossa. 

Palvelu on erityisen arvokas niille metsänomistajille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse käymään omassa metsässään säännöllisesti tarkistamassa metsien kuntoa. 

Metsien terveyden seuraamisella ehkäistään mm. kirjanpainajatuhojen leviäminen 

Uudet karttatasot auttavat metsänomistajia havainnoimaan metsätuhoja ja mahdollisia riskikohteita, joissa metsien terveys on vaarantumassa. Metsänomistaja voi tuotetun aineiston perusteella käydä itse tarkistamassa tilanteen tai pyytää Metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijalta lisätietoa mahdollisesta tuhosta. Samat karttatasot ovat käytössä Metsänhoitoyhdistyksillä. Näin päästään kohdentamaan metsänhoitotoimenpiteitä oikea-aikaisesti oikeisiin paikkoihin.  

”Hienoa uusissa karttatasoissa on se, että tekoäly osaa tulkita muutosta satelliittiaineistoissa ihmissilmää nopeammin ja luotettavammin. Merkintä metsien terveyden heikkenemisestä tulee näkyville OmaMetsän kartalle jo aiemmin, kuin metsässä välttämättä näkyy ihmissilmällä havaittavia muutoksia,” OmaMetsän kehittämispäällikkö Juha Laitinen kertoo. 

Myrsky- ja hyönteistuhokohteiden nopealla korjuulla voidaan vähentää puuston arvon menetystä ja vähentää tuhojen laajentumista tai tuhon seurausvaikutuksia. Palvelu auttaa Metsänhoitoyhdistyksiä turvaamaan metsänomistajien metsien elinvoimaisuutta.  

Näin löydät karttatasot

  1. Avaa karttatasot 
  1. Valitse karttatasoista Satelliittihavainnot alta Terveysriskikartta ja myrskytuhot 
  1. Havainnot näkyvät kartalla erivärisinä rastereina. Saat värien selitykset auki L-kirjainta painamalla. Huom! Rasterit saa näkymään entistä paremmin, mikäli käyttää taustakarttana ilmakuvaa. Voit vaihtaa taustakarttaa samasta valikosta, mistä valitsit Satelliittihavainnotkin. 

OmaMetsä on Metsänhoitoyhdistysten metsänomistajille tarjoama verkkopalvelu, jossa metsäomaisuuden hallinta onnistuu sähköisesti vuoden jokaisena päivänä. Erilaisten karttatasojen lisäksi metsänomistaja voi OmaMetsässä pitää yhteyttä omaan metsäasiantuntijaansa, tilata metsänhoitopalveluita tai aloittaa puukaupan. Kartalle voi lisätä myös omia merkintöjä ja muistiinpanoja. www.omametsa.fi  

Ajankohtaista

  1. OmaMetsään uusi arvopohjaista metsänhoitoa tukeva tulevaisuusosio

    OmaMetsään uusi arvopohjaista metsänhoitoa tukeva tulevaisuusosio

    Valtakunnallinen

    Metsänhoitoyhdistysten sähköisen palvelukanavan OmaMetsän uuden tulevaisuusosion avulla metsänomistaja voi tarkastella metsänsä tulevaisuutta erilaisten arvovalintojen näkökulmasta.

    Lue lisää
  2. Virkeshandelsöversikt juni 2023

    Yksityismetsissä mahdollisuus monipuolisiin hyötyihin

    Valtakunnallinen

    Tapion julkaisema raportti metsäbiotalouden arvoketjuista tuo esille metsätalouden merkitystä Suomen taloudelle. Pohjoiset metsänhoitoyhdistykset arvioivat, että yksityismetsät tarjoavat mahdollisuuksia luoda hyvinvointia nykyistä monipuolisemmin. Tämä edellyttää metsänomistajan päätösvallan kunnioittamista, uusien markkinoiden kehittämistä sekä kannustusta hyvään metsän- ja luonnonhoitoon.

  3. Ensimmäinen "Viestintää tukeva työnantaja" -palkinto Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle

    Ensimmäinen "Viestintää tukeva työnantaja" -palkinto Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalalle

    Valtakunnallinen

    Metsämiesten Säätiö lanseerasi maaliskuussa uuden Viestintää tukeva työnantaja -palkinnon metsäalalle. Palkinnon avulla Säätiö haluaa nostaa esille metsäalan työnantajia ja heidän käytäntöjään, jotka rohkaisevat ja tukevat työntekijöitä henkilökohtaiseen viestintään eli metsäalan positiiviseen esiintuontiin esim. kouluissa, sosiaalisessa mediassa, lehdissä ja radiossa. Esityksiä palkinnon saajaksi Säätiö ottaa vastaan kotisivullaan olevalla lomakkeella anonyyminä tai ehdottajan nimen kanssa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset