Taimikausi vauhdissa!

26.5.2021

Metsänhoitoyhdistyksemme toimesta välitämme joka vuosi satoja tuhansia puuntaimia erilaisille istutustyömaille.

Toukokuu on taimikauden kiireisintä aikaa.  Tähän mennessä olemme välittäneet erilaisille työmaille jo noin 500 000 puuntainta sitomaan hiilidioksidia ilmakehästä. Kevään taimikausi kestää kesäkuun loppuun. Seuraavan kerran taimia istutetaan syksyllä elo-syyskuussa. Kysyttävää taimista? Yhteystietomme löytyvät täältä: www.mhy.fi/uusimaa/yhteystiedot

Istutusta voidaan käyttää melkein kaikilla kasvupaikoilla. Se on varmin ja kustannustehokkain uudistamismenetelmä varsinkin rehevämmillä kasvupaikoilla. Istutuskausi alkaa keväällä, kun routa on sulanut maasta. Paakkutaimia voidaan istuttaa läpi koko sulan maan ajan. Pakkasvarastoidut taimet ovat lepotilassa ja ne kannattaa istuttaa kesäkuun loppuun mennessä, jotta taimille jää tarpeeksi kasvukautta. Syksy on myös mainiota istutusaikaa. Kuusentaimia istutetaan aina kivennäismaille ja yleensä istutus on paras vaihtoehto myös turvemailla. Koivut ja kuuset yleensä istutetaan, mutta mäntyä voidaan myös kylvää melko karuille kangasmaille. Vain kaikkein karuimmilla kankailla ja turvemailla voidaan luottaa luontaiseen uudistamiseen. Siinä alueelle jätetään siemenpuita, joiden siemensadosta kasvaa uusi metsä.

Kuvassa tänä vuonna suurta suosita saaneet ArGrow-lannoiterakeet koivun istutustyömaalla. Täsmälannoituksella taimet juurtuvat ja kasvavat nopeammin. Mm. männyn taimet kasvavat lannoituksen avulla kaksinkertaiseksi kolmen kasvukauden aikana verrattuna ei-lannoitettuihin taimiin. 

Ohjeet omatoimiselle istuttajalle löytyvät pdf-tiedostona tästä linkistä.