Metsien lannoitus 2020

07.1.2020

Teetämme helikopterilannoituksia alkukesällä 2020. Lannoitus kannattaa toteuttaa yhteishankkeena. Kun kohteet sijaitsevat lähellä toisiaan ja lannoituspinta-alat ovat riittävän suuret, kustannukset pysyvät kohtuullisina.

Lannoituksen avulla mm. 

-puuston kasvu paranee 15-20 m3/ha. 
-arvokasvu kuidusta tukiksi nopeutuu. 
-kiertoaika lyhenee ja siten hakkuutulojen saaminen aikaistuu.
-tee ympäristöteko! Lisääntyvä latvusmassa sitoo enemmän hiilidioksidia, joten ilmanlaatukin paranee. Kasvunlisäys sitoo jopa 10 tonnia hiilidioksidia hehtaarille (valmistuksen ja levityksen hiilidioksidipäästö on n. 0.5 tn hehtaarille). Suomalaisen keskimääräinen hiilidioksidipäästö vuosittain on noin 10 tonnia (vuoden 2012 WWF Suomen teettämä selvitys suomalaisten hiilijalanjäljestä).  
-marja- ja sienisadot lisääntyvät jopa huomattavasti. 
-metsätilan arvo kasvaa, koska puuta kasvaa enemmän lyhyessä ajassa. Lannoitus on hyvä tapa sijoittaa osa metsätuloista takaisin metsään.

 

Jotta helikopterilla toteutettava lannoitushanke toteutuisi jollain alueella, tulee yhdestä lentopisteestä lentää lannoitteet yleensä vähintään 9 ha:n alueelle, enintään 3 km lentomatka varastopaikalta. Jos lentomatka on alle 1.5 km, saat lannoituksen edullisemmin. Tarkemmat minimialueet ja -etäisyydet saat tietää omalta metsäasiantuntijaltasi. Lannoituskokonaisuus voi koostua usean metsänomistajan metsikkökuvioista. Yhden kuvion minimikoko on 1.1 ha.

 

Varastoille johtavien teiden pitää olla kuorma-autolla ajokelpoisia. Hyviä varastopaikkoja ovat viljelemättömät alueet, pellot ja metsäautoteiden risteykset. Varastopaikalle pitää mahtua lannoitesäkkien lisäksi kuorma-auto ja helikopteri levittimineen tankkausta varten. Vesakosta vapaata lastausaluetta tarvitaan vähintään 25 x 25 m (Lähde: Metsätuotto SJL).

 

Kysy metsänlannoitustarjous omalta metsäasiantuntijaltasi. Isoihin hankkeisiin saat lannoitteet edullisimmin. 

 

Metsän lannoituskulut saa vähentää verotuksessa

 

Muiden metsätalouden menojen tapaan metsänlannoituskulut saa vähentää kokonaisuudessaan puunmyyntitulojen verotuksessa. Jos metsänomistajalla ei ole lannoitusvuonna lainkaan metsätuloja, saa lannoituskulut vähentää alijäämähyvityksenä suoraan ansiotulojen verosta.

 

Jos kiinnostuitte, otathan oman alueesi metsäasiantuntijaan yhteyttä maaliskuun 2020 loppuun mennessä, vielä löytyy lannoitteita tulevalle keväälle/kesälle!

 

Painamalla tästä löytyy Yaran kopterivideo lannoituksesta.

Ja tässä on pari Yaran kuvaa lannoituksesta

 

Oikealla olevan oksan neulaset on lannoituksen johdosta elinvoimaisempia kuin vasemman ei lannoitetusta metsiköstä otetun oksan. Lannoituksen avulla mm. puuston kasvu on saatu paremmaksi.