Kirjanpainajien epidemiarajat ylitetty monella paikkakunnalla

14.8.2020

Luonnonvarakeskuksen eli Luken Markku Rantala kertoi tänään ennakkotietoa tämän kesän kirjanpainajamäärien tutkimusten tuloksista. Luken pyydyksiä sijaitsee mm. Mäntsälässä, Pornaisissa, Myrskylässä, Uusikylässä ja Lapinjärvellä. Näistä epidemiaraja eli yli 15 000 hyönteistä on jo ylitetty Mäntsälän (Hautjärvellä noin 26 300 yksilöä), Lapinjärven (noin 28 300 yksilöä) ja Uusikylän (noin 18 800 yksilöä) tutkimuspaikoissa. Melkein epidemiarajalla ovat Pornaisten (noin 14 000 yksilöä) ja Myrskylän (noin 14 400 yksilöä) kirjanpainajamäärät.

Viimeisimmän mittaustuloksen yhteydessä oli myös nähtävissä, että nyt parveilleet kirjanpainajat ovat keväällä munittuja ja vasta kuoriutuneita nuoria yksilöitä. Nuoren yksilön tunnistaa vaaleammasta värityksestä.” kertoo Markku Rantala. Luke tulee myös jatkamaan seurantaa vielä elokuun aikana saadakseen taustatietoa parveilun jatkumisesta loppukesästä. Tulevat helteet eivät tule ainakaan helpottamaan tilannetta. 

Nuoria yksilöitä, tänä keväänä munittuja, on löydetty ainakin Pornaisista ja Mäntsälästä. Lämpiminä ja kuivina kesinä nuoret aikuiset kehittyvät nopeammin kuin kylminä ja sateisina kesinä ja lähtevät parveilemaan ja lisääntymään jo synnyin kesänä.

Kirjanpainajien kuivattama puu kelpaa vain energiapuuksi. Metsänomistajan kannattaa ehdottomasti tarkkailla varttuneita kuusikoita ja olla yhteydessä omaan metsäasiantuntijaan. Yhteystiedot saat painamalla tästä.

Kuvaaja: Niina Nupponen