Kirjanpainajakannat kasvussa – kuusikoiden kuntoa syytä tarkkailla

15.8.2019

Kuusikoiden kuntoa on nyt syytä tarkkailla. Pitkään jatkunut kuivuus on heikentänyt etenkin kuusikoiden kuntoa ja kuiva metsä on altis hyönteistuhoille. Kirjanpainajien kuivattama puu kelpaa vain energiapuuksi. Jos tuhoja alkaa esiintyä, kannattaa olla yhteydessä omaan metsäasiantuntijaan. Yhteystiedot löytyy täältä.

Mhy Uusimaan alueella on kirjanpainajien epidemiaraja nyt ylittynyt Luonnonvarakeskuksen Mäntsälän ja Pornaisten mittausalueilla jo heinäkuun lopussa. Mäntsälän mittauskohteella 16 600 yksilöä, Pornaisten mittauskohteella 17 600 yksilöä. Orimattilassa kirjanpainajien määrä on koholla n. 10 600 yksilöä. Epidemiaraja on 15 000 yksilöä.

Käytännössä kirjanpainajaepidemia tarkoittaa sitä, että hyönteiset voivat alkaa iskeytyä tuulenkaatojen ja korjaamattoman puutavaran lisäksi myös eläviin terveisin pystypuihin.

Metsänomistajien onkin syytä olla valppaina ja tarkkailla varttuneiden kuusimetsiensä kuntoa etenkin alueilla, joissa kirjanpainajan epidemiaraja on ylitetty. Kuuset, joihin kirjanpainajat ovat iskeytyneet, tunnistaa rungossa olevista pienistä rei’istä ja kanelinruskeasta purusta, jota voi olla myös kasautuneena puun tyvelle. Tuuli ja sade huuhtovat purun pois rungoilta.