Yhteismetsä

Yhteismetsän osakkaaksi pääsee niin yksityishenkilönä kuin kuolinpesänä, yhtymänä tai yhteisönäkin. Osakkaille yhteismetsän tuottoa jaetaan vuosittain. Saat siis tasaisen vuosittaisen tuoton ilman metsänomistamiseen liittyviä velvollisuuksia.

Vaihtoehto tilan myynnille

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon yhteismetsä perustettiin vuonna 2016. Nykyään yhteismetsämme on kasvanut pinta-alaltaan muutamaan sataan hehtaariin ja siinä on osakkaita toistakymmentä.

Yhteismetsä on hyvä vaihtoehto niille metsänomistajille, joilla ei ole jatkajaa, mutta jotka eivät raaskisi metsää myydäkään. Yhteismetsä on vaivaton metsänomistusmuoto: sen tuotto on tasaista vuodesta toiseen ja jaettava ylijäämä on puhdasta eli verotonta tuloa osakkaille.

– Yhteismetsä on pitämisen ja myymisen välimuoto. Silloin säilyttää oikeuden liikkua omilla mailla, mutta hoitamiseen liittyvää painetta ja työtä ei enää ole. Kaikki metsänhoito tapahtuu automaattisesti yhdistyksen puolesta. Minimissään riittää, että meille ilmoittaa tilinnumeron, johon ylijäämäpalaukset maksetaan, kertoo Mhy Pohjois-Savon johtaja Pekka Sahlman.

Jos metsän omistaminen yksin tuntuu raskaalta, kannattaa myynnin lisäksi harkita myös yhteismetsän liittymistä!

Osakaskunta päättää, mitä tehdään

Päätökset yhteismetsän toiminnasta tehdään enemmistöpäätöksinä yleisissä osakaskunnan kokouksissa, joissa kaikilla osakkailla on vaikutusmahdollisuus. Metsänhoidon ja päätöksien ohjenuorana toimii ajantasainen metsänhoitosuunnitelma. Tällä varmistetaan, että yhteismetsiä hoidetaan tehokkaasti, oikea-aikaisesti sekä pitkäjänteisesti.

Esimerkiksi hakkuita tehdään tasaisesti niillä alueilla, joilla se on mahdollista. Tavoitteena on tasainen kolmen prosentin vuotuinen puhdas tuotto. Yhteismetsä rinnastuu yksityisiin metsänomistajiin, joten se saa Kemera-tukea muun muassa taimikonhoitoon.

Vähemmän veroja, tasaiset tulot

Yhteismetsän tuotosta maksetaan veroa 26,5 %, kun puukauppatulosta vero on normaalisti 30-34 %. Veron maksaa yhteismetsä, joten osakkaille jaettu tuotto on verovapaata. Lisäksi tuloa tulee joka vuosi tasaisesti osakkaiden omistusten suhteessa. Tarkempaa tietoa yhteismetsästä omistusmuotona löydät täältä.

Lisätietoja voit yhteismetsästämme voit kysyä Pekka Sahlmanilta, puh. 0400-378286, pekka.sahlman@mhy.fi

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2024 © Metsänhoitoyhdistykset