Viime kesän kuivuus kuritti vastaistutettuja kuusen taimia

03.5.2022

Kesä- ja heinäkuu 2021 olivat poikkeuksellisen kuumia ja kuivia. Ilmastonmuutoksen seurauksena vastaavan tyyppisten säiden on ennustettu lisääntyvän Suomessa. Tällaisissa oloissa kevään ja alkukesän aikana istutetut taimet ovat varsin kovilla.

Laajassa etelärannikolta Kainuuseen kattavassa inventointitutkimuksessa vastaistutetuista kuusen taimista 24 % kärsi kuivuustuhoista, mutta valtaosa vaurioista oli lieviä neulasten tai latvan kuivumisia. Kuusi prosenttia taimista oli kuollut kuivuuden seurauksena. Päijät-Hämeen alueen kohteilla kuivuusvaurioita oli hieman keskimääristä enemmän, 32 %:ssa taimista. Kuivuustuhoista kärsineiden taimien kasvu myös heikkeni terveisiin taimiin verrattuna.

Äärimmäisissä oloissa kuivuustuhoja ei voida täysin välttää, mutta riskiä voidaan vähentää useilla keinoilla. Istuttaminen toukokuussa ja kesäkuun alkupuolella on turvallisinta, sillä istutusten viivästyminen kesäkuun lopulle lisäsi tuhoriskiä. Viivästyneissä istutuksissa pakkasvarastoidut taimet olivat tutkimuksen mukaan turvallisempi vaihtoehto kuin avoalustoilla ennen istutusta olleet taimet. Pakkasvarastoiduilla taimilla pitää muistaa, että ne otettava pakkasvarastosta kesäkuun puoliväliin mennessä. Sulamisen jälkeen laatikoiden kannet on avattava, taimia kasteltava ja taimet istutettava viikon sisällä. Muutoin niilläkin tuhoriskit kasvavat.

Välttämällä kuusen istuttamista karkearakeisille, kuivahkoille kasvupaikoille kuivumisriskiä voidaan vähentää. Lisäksi on tärkeää, että taimet eivät kuivahda missään vaiheessa ennen istutusta. Hyvin ennen istutusta kasteltujen kuusen taimien istuttaminen sille soveltuville kasvupaikoille hyvin tehtyihin, kivennäismaapintaisiin mättäisiin, joiden alla ei ole hakkuutähteitä tai kiviä, 5–6 cm syvyyteen vähentää kuivuusriskiä.

Jaana Luoranen
Erikoistutkija
Luonnonvarakeskus

Kuva: Aulis Leppänen/ Luke