Raju ukkonen riepotteli Päijät-Hämeen metsiä

24.6.2021

Raju ukkonen riepotteli metsiä varsinkin Päijät-Hämeen länsiosissa. Ukkosrintama saapui lounaasta Päijät-Hämeen puolelle keskiviikkona kolmen jälkeen iltapäivällä ja eteni hitaasti koilliseen. Puita tuhoutui ensimmäisten arvioiden mukaan useita kymmeniä tuhansia kuutioita.

Ensimmäinen karkea maastoarvio näyttää, että Päijät-Hämeessä myrsky kaatoi kaikkiaan useita kymmeniä tuhansia kuutioita puuta. Pääosa kaatuneista puista on kuitenkin yksittäisiä puita ja puuryhmiä ympäri aluettamme. Aukkojen reunapuita sekä aukoille jätettyjä säästö- ja jättöpuita on runsaasti kaatunut.  Iso osa myrskyn runtelemista puista on kallellaan ja monissa kohteissa on puista osa pirstoutunut ja katkeillut. 

Kokonaistuho olisi tällä hetkellä nousemassa vähintäänkin kymmeniin tuhansiin kuutioihin. Pääosa metsistä on kuitenkin tarkistamatta joten nyt kesän aikana tarvitaan metsänomistajien omaa aktiivisuutta lopullisen tuholaajuuden selvittämiseksi. Pahimmat tuhot ovat hyvin alueellisia ja osalla aluettamme ei ole havaittu tuhoja ollenkaan.

Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen toimihenkilöitä on lomakaudenkin aikaan töissä ja tilanteen vakavuuden selvittyä lomasuunnitelmia saatetaan ainakin osittain muuttaa.
Korjuupalvelumme auttaa tässäkin tilanteessa kuten aikaisemmissakin tuhoissa on toimittu metsänomistajien lisävahinkojen minimoimiseksi.

Myrskytuhojen korjuu vaatii erittäin hyvää ammattitaitoa

Myrskytuhometsien korjuu on vaarallisimpia metsätöitä ja vaatii erittäin hyvää ammattitaitoa. Myrskyn kaatamat puut kannattaa korjata hakkuukoneella, koska koneen käyttö vähentää työtapaturman riskiä huomattavasti.

Moottorisahalla työskentely edellyttää hakkuumieheltä ammattitaitoa ja kokeneenkin ammattimiehen on harkittava hakkuuseen sopivin työtapa. Työturvallisuus on ehdottomasti pidettävä mielessä ja työtahti mukautettava työn vaarallisuuden mukaan. Moottorisahalla työskenneltäessä yksintyöskentely on kielletty myrskytuhometsien puiden korjaamisessa.

Moottorisahatyössä käytettäviä välttämättömiä henkilönsuojaimia ovat suojakypärä, kuulonsuojaimet, silmiensuojaimet sekä turvasaappaat, turvatyöasu ja viiltosuojin varustetut turvakäsineet. Hakkuukonetyömailla on käytettävä SFS-EN ISO 20471 -standardin mukaista varoitusvaatetusta. Sen käyttöä suositellaan kaikissa puunkorjuutöissä.

Työvälineet ja apuvälineet on pidettävä moitteettomassa kunnossa. Konevoimaan – vinsseihin, kuormaimiin yms. – on syytä turvautua tarvittaessa.

Sähkölinjojen päälle kaatuneet puut ovat linjanhaltijan vastuulla ja puiden korjuussa tulee olla sähköalan ammattilainen, koska työhön liittyy sähkötapaturman vaara.


                                                                                                                                                            Kuvat: Taina Wallenius