Millaista on hämäläinen ITE-taide

14.4.2021

Itseoppineiden taiteilijoiden kartoitus jatkuu kuluvan vuoden loppuun

ITE-taide, persoonallinen suomalainen tämän päivän kansantaide, kukoistaa kaikkialla. Maaseudun Sivistysliitossa annettiin taidemuodolle nimi reilut 20 vuotta sitten ja aloitettiin taiteilijoiden systemaattinen kartoittaminen ja heidän tuotantonsa tallentaminen.

Vuosina 2020-2021 taidetta on etsitty Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelta. Kartoittaja-koordinaattorit Juho Haavisto ja Paula Susitaival ovat pandemiankin keskellä päässeet kurkistelemaan talleihin ja takapihoille ja tehneet paljon kiinnostavia taiteilijalöytöjä. Joiltakin paikkakunnilta ei ole kuitenkaan tullut vielä taiteilijavinkkejä. Siksi kartoittajat vetoavat aluetta tunteviin ihmisiin: mikäli naapurustossasi kukkii omaperäinen luovuus, vinkkaa asiasta, niin selvitämme onko kyse ITE-taiteesta!

Päijät-Hämeen taiteilijalöytöihin kuuluu mm. padasjokelainen Esa Pajulahti, jonka taideympäristö koostuu hirsistä metsäkankaalle huikean upeasti toteutetusta pienestä kylästä. Maakunnassa on myös veistokilpailuissa rutinoituneita, taitavia karhunveistäjiä kuten orimattilalainen Leo Laakko ja lahtelainen Kari Onninen. Tuula Juhola Lahdesta on kansoittanut koko pihapiirinsä kiehtovalla väellä, ja kärköläläinen Seija Hakala luo taiteensa kotonaan keräilemistään esineistä. ITE-taiteen piirissä tunnettiin jo ennalta Padasjoella sijaitseva, jo edesmenneen Enni Idin lattiasta katonrajaan saakka maalattu kotimökki, Heinolan rautatiepuistoon Dorkin puistona tunnetun veistospuistonsa rakentanut Vesa Väänänen sekä Seppo Suomensyrjä, joka on rakennellut Lahden Villähteellä jo vuosikymmenten ajan valloittavan fantastisia kulkupelejään.

Löydät täältä lomakkeen, jonka avulla voit helposti vinkata meille taiteilijasta! Voit myös lähettää vinkin sähköpostitse tai kilauttaa kartoittajille puhelimella.
http://www.itehameessa.fi

ITE Hämeessä -hankkeen koordinaattorit

Paula Susitaival, paula.susitaival@msl.fi, 040 6616 292

Juho Haavisto, juho.haavisto@msl.fi, 040 6204 564

Seuraa kartoituksen etenemistä Facebook-sivullamme:

https://www.facebook.com/ITEHameessa

Hankkeen YouTube-soittolista esittelee myös alueen tekijöitä videoin:

https://youtu.be/TAwR0kbWMfQ

Mitä ITE-taide on?

- ITE-taide on oman aikamme suomalaista visuaalista kansantaidetta.

- ITE tulee sanoista Itse Tehty Elämä. ITE-taide on osa tekijänsä elämänpolkua.

- ITE-taide on rohkean yksilöllistä ja kekseliään omaperäistä.

- ITE-taidetta tehdään ja esitetään ensi sijassa taidemaailman ulkopuolella, tekijän omassa arjen ympäristössä.

- ITE-taiteilijat ovat itseoppineita, mikä tarkoittaa sitä, ettei heillä ole taidealan koulutusta. ITE-taiteilijat eivät pidä ammattitaiteilijoita esikuvinaan tai tarvitse ohjausta ja harrastuspiirin tukea taiteensa tekemiseen.

ITE Hämeessä-hanke

ITE Hämeessä – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hankkeessa (2019–2021) Maaseudun Sivistysliitto kartoittaa Kanta- ja Päijät-Hämeen itseoppineita nykykansantaiteen tekijöitä sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen kiinnostavia ilmentymiä. Hankkeessa kootaan ja tallennetaan uutta tietoa, esitellään ITE-taidekohteita yleisöille sekä tarjotaan tuloksia käytettäväksi kylien ja alueen brändäämiseen ja maaseudun matkailupalveluihin. Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus Euroopan maaseuturahastosta.

  
Esa Pajulahden taidetta. Kuvaaja: Juho Haavisto

   
Tuula Juholan pihapiiri. Kuvaaja: Juho Haavisto


Enni Idin taiteilijakoti. Kuvaaja: Veli Granö