Mhy Päijät-Hämeen toimintavuosi 2023

paijat-hame

Vuosi 2023 oli menestysvuosi päijäthämäläisen metsänomistajan kannalta. Metsänomistajien saamat nettotulot metsähehtaaria kohden nousivat ennätyksellisesti pitkälti yli 300 euron hehtaarille. Tähän vaikutti erityisesti puun hintojen selvä nousu. Puun tuontia ei Venäjältä ollut ja sekä metsäteollisuus että energialaitokset ostivat nyt vahvasti kotimaista puuta. Vuodesta 2022 vuoteen 2023 nousivat eniten kuitu- ja energiapuun hinnat.

Metsänhoitoyhdistyksen valtakirjakaupoissa ensiharvennuskuitujen hinnat nousivat yli 50 %, harvennuskuidut yli 40 % ja päätehakkuissa hintojen nousu oli lähes 40 %. Havutukkien hintojen nousu oli maltillisempaa, mutta keskihinnat nousivat niissäkin hakkuutavasta ja puulajista riippuen 7–17 %. Koívutukin hinta nousi vahvasti, hakkuutavasta riippuen 28–38 %.

Metsänhoitoyhdistyksen tekemien puunmyyntisuunnitelmien puumäärä jäi hieman edellisvuotta alhaisemmaksi, vaikka leimikoiden määrä kasvoikin. Leimikoiden painottuessa harvennuksiin jäi niistä kertyvä keskimääräinen puumäärä aikaisempaa alhaisemmaksi ja siten puukaupan keskikoko pieneni. Ilahduttavaa oli, että MHY:n valtakirjakaupan osuus puunmyyntisuunnitelmista kasvoi 78 prosenttiin.

Alueen metsänomistajat ovat koko 2000-luvun huomioineet myös metsien suojelun. Vuonna 2023 ympäristötukia hyödynnettiin 1,2 miljoonan edestä. Ympäristötukien kautta jo noin 2500 hehtaaria päijäthämäläisiä metsiä on suojeltu. 

Toimintajärjestelmän muutokset ja toimihenkilöiden eläköitöitymiset toivat haasteita, mutta eri osa-aluieden tulostavoitteita saavutettiin hyvin. Korjuupalvelulle vuosi oli ennätyksellinen, ja muun muassa metsänhoito- ja asiantuntijapalveluiden tavoitteet saavutettiin. Kestävän metsätalouden kemera-tukien käyttö lähes tuplaantui edellisvuodesta.

Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen liikevaihto oli vuonna 2023 lähes 9,8 miljoonaa euroa ja tulos reilu 300 000 euroa.

Ajankohtaista

  1. Uudistetut PEFC-vaatimukset tutuksi: Sekapuustot tuovat elinvoimaa ja eliöitä

    Uudistetut PEFC-vaatimukset tutuksi: Sekapuustot tuovat elinvoimaa ja eliöitä

    Päijät-Häme

    Sekapuustoisuus eli useiden puulajien kasvattaminen rinnakkain lisää metsän elonkirjoa kun laji- ja yksilömäärät nousevat.

    Lue lisää
  2. Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä Lahden ympäristöön

    Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä Lahden ympäristöön

    Päijät-Häme

    Hämeen ensimmäinen Helmi-keskittymä, Helmikauden keskittymä, on perustettu Asikkalan, Hollolan, Lahden ja Orimattilan kuntien alueelle.

  3. Vain kilpailuttamalla tiedät, teitkö hyvän puukaupan

    Vain kilpailuttamalla tiedät, teitkö hyvän puukaupan

    Päijät-Häme

    Ostatko auton vertailematta hintoja ja ominaisuuksia? Tuskin. Samalla tavoin puukaupassa on tärkeä kilpailuttaa ostajat.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset