Metsänhoitoyhdistysten monipuolinen OmaMetsä avattu

16.2.2021

Uusia palveluja otetaan käyttöön vaiheittain

Metsänhoitoyhdistysten jäsenilleen tarjoama sähköinen verkkopalvelu OmaMetsä on avattu. OmaMetsä on metsänomistajien uusi sähköinen palvelukanava, jossa metsänomistaja voi hallinnoida metsäomaisuuttaan helposti ja pitää yhteyttä omaan metsäasiantuntijaan. 

Tavoitteena on metsänomistajan monipuolisin ja kattavin verkkopalvelu.

- Palvelua voi verrata esimerkiksi vakuutusyhtiöiden omiin asiointikanaviin verkossa. Lisäksi tämä on ainutlaatuinen sen suhteen, ettei palvelun käyttäjä sitoudu vain yhteen toimijaan, kuvaa Juha Laitinen, hankkeen projektipäällikkö ja Metsänhoitoyhdistysten palvelu Oy:n kehityspäällikkö.

- Moni metsänomistaja on tottunut käyttämään sähköisiä palveluja ja tämä vastaa erityisesti heidän tarpeisiinsa. Mutta metsänhoitoyhdistyksissä palvellaan henkilökohtaisesti edelleen myös joka toimistolla, hän muistuttaa.

Alkuvaiheessa näkee metsänsä tiedot

OmaMetsä otetaan käyttöön kaikissa metsänhoitoyhdistyksissä kevään aikana. Metsänomistaja pystyy ottamaan palvelun käyttöön heti ja tutustumaan oman metsänsä tietoihin.

- Metsänhoitoyhdistykset ottavat palvelun käyttöön vaiheittain ja tietoa täydentyy jo kuukauden aikana sitä mukaa, kertoo Petri Takalo, OmaMetsä-projektiryhmän puheenjohtaja ja Päijänteen Metsänhoitoyhdistyksen johtaja.

Alkuvaiheessa palvelusta löytyy oman metsän Metsään.fi -metsävaratiedot, jotka täydentyvät oman, metsänhoitoyhdistyksen hallussa metsäsuunnitelman tiedoilla palvelun kehityksen edetessä.

Uusia ominaisuuksia päivittyy jatkuvasti

Verkkopalvelu kehittyy jatkuvasti lähivuosina, mutta erityisesti vuoden 2021 aikana kun uusia ominaisuuksia otetaan käyttöön. Ensimmäisen vuoden aikana saadaan kattavasti myyntiin, sopimusten hallintaan ja viestintään liittyviä ominaisuuksia.

Myöhemmin palvelusta löytyy myös laskutukseen, verotukseen, sopimuksiin ja mm. hiilitaseeseen liittyviä asioita. Kaikki ominaisuudet tulevat metsänhoitoyhdistysten jäsenten käyttöön.

- Vuoden kuluttua tarjolla on jo runsaasti metsänomistajaa palvelevia toimintoja, kuten mobiilisovellus, asiakirjojen sähköinen arkisto, sähköiset allekirjoitukset sekä valtuutukset, Petri Takalo kuvaa.

Yhteydenpidosta on tehty helppoa

Palvelussa on korostettu yhteydenpidon merkitystä. Palvelun kautta voi hankkia esimerkiksi taimikonhoitopalvelun tai käynnistää puukaupan.

- Viestin voi laittaa hyvin matalalla kynnyksellä ja sitä helpottaa vuoden lopulla käyttöön saatava mobiilisovellus, Laitinen muistuttaa.

- OmaMetsän avulla yhteydenpito omaan metsänhoitoyhdistykseen ja metsäasiantuntijaan tehostuu, kun metsänomistaja näkee palvelussa aina ajantasaisen tiedon metsistään, Takalo mainitsee.

Metsänomistaja voi merkitä omia paikkojaan kartalle ja lähettää kuvaviestin esimerkiksi tuulenkaadoista omalle metsäasiantuntijalleen.

- Aikanaan toimihenkilö voisi metsäkäynnillä ottaa kuvan, paikantaa sen kartalle ja lähettää palvelussa metsänomistajalle. Se on todellista reaaliaikaista huolenpitoa, Juha Laitinen visioi.

OmaMetsästä löydät:

 • Metsätilasi tiedot
 • Puustotiedot
 • Arvion puuston arvosta
 • Peruskartan ja metsätilan ilmakuvan
 • Puun hintatiedot
 • Ajankohtaisia blogeja

OmaMetsässä voit:

 • ottaa yhteyttä metsäasiantuntijaan ja pyytää tarjousta metsänhoitopalveluista tai käynnistää puukaupan
 • tutustua metsänhoitoyhdistyksen palveluihin

Kehitystyön edetessä Omametsästä löydät:

 • Sopimukset, mittaustodistukset, myyntitositteet
 • Hiilitasetiedot kuviokohtaisesti
 • Verotukseen liittyvät asiat

Jatkossa voit allekirjoittaa sopimuksia sähköisesti tai valtuuttaa toisen hoitamaan metsäasioitasi. Voit myös merkitä omia tärkeitä paikkoja, esim. sienipaikkasi sekä liittää mukaan tekstiä ja kuvaa.

Tutustu OmaMetsä-verkkopalveluun osoitteessa:
www.mhy.fi/omametsa

Ota palvelu käyttöön:
1. Mene osoitteeseen www.omametsä.fi
2. Uusi käyttäjä luo tunnuksen ja hyväksyy käyttöehdot.
3. Rekisteröidy sähköpostilla ja luo salasana (min. 8 merkkiä)
4. Saat vahvistuskoodin sähköpostiin. Kirjaa koodi palveluun.
5. Ensimmäisellä kerralla tehdään vahva tunnistautuminen (pankkitunnukset tai mobiilivarmenne). Henkilötunnuksen avulla ladataan henkilö- ja tilatiedot. Samalla voi päivittää mahdolliset muutokset henkilötietoihin.

Lisätietoja:

Juha Laitinen, puh. 0400 298 601
kehityspäällikkö, Metsänhoitoyhdistysten palvelu MHYP Oy
OmaMetsä-hankkeen projektipäällikkö
juha.laitinen@mhy.fi

Petri Takalo, puh. 0400 340 063
johtaja, Päijänteen metsänhoitoyhdistys
OmaMetsä-projektiryhmän puheenjohtaja
petri.takalo@mhy.fi