Koivunmahlasta vappusimaa

22.4.2022

Koivun elämänvesi mahla alkaa virrata rungoissa kun talven pakkaset ovat ohi. Nyt on oikea aika valuttaa ja säilöä mahlaa kevään juhliin.

Koivuissa nesteet alkavat virrata, kun lumet sulavat. Toki nesteet virtaavat puissa koko kasvukauden ajan, mutta mahlan valutusaika kestää lehtisilmujen puhkeamiseen saakka eli 2–4 viikkoa sääoloista riippuen. Sen jälkeen puun kasvu nappaa mahlan käyttöönsä ja sen makukin kärsii.

Vappusima ehtii vielä hyvin valmistua, voit korvata kaiken veden mahlalla. Kevään valmistujaisjuhlissa boolin voi tehdä mahlaan. Alkoholittomat mocktailit ovat in ja niissä mahla toimii hyvin pohjajuomana. Mahla toimii hyvin myös leipomisessa nesteen korvikkeena.

Mahla on kehonhuoltaja

Mahla sisältää 99 % vettä ja 1 % kuiva-aineita: sokereita, hedelmähappoja, proteiinia, kivennäis- ja hivenaineita. Se kiihdyttää kehon aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita. Onpa joku huomannut vyötärön hoikistuneet muutaman viikon mahlakuurilla!  Mahla onkin oivallinen jano- ja urheilujuoma.

Asikkalan Kalkkisissa mahlaa valuttava Erika Ruhberg herkutteli mahlalla jo lapsena. – Äitini kertoi, että hänen lapsuudessaan mahlaa käytettiin aina janojuomana kevättöiden alettua, Erika muistelee.  Mahla onkin ollut perinteisesti hyvin yleinen janojuoma, joka on antanut voimaa ja ravintoa pitkän talven jälkeen.

- Mahlan tuotantoon innostuin ensin siksi, että pihani läheisyydessä on sopiva koivikko, josta mahlaa valuttaa, Erika sanoo. Hänen mielestään valutuksen pystyy aloittamaan melko helposti, kunhan muistaa tehostetun hygienian. – Olen iloinen, kun metsää voi hyödyntää myös luonnontuotteiden keruulla ja olenhan tuottanut metsähunajaa jo parinkymmenen vuoden ajan.

Mahla säilyy kylmässä

Omasta pihapuusta voi valuttaa mahlaa poraamalla runkoon reiän, liittämällä siihen letkun ja ämpärin. Mahlaa valuu puun koosta riippuen muutamista litroista kymmeneen litraan vuorokaudessa. Myös katkaistusta koivunoksasta valuu mahlaa. Puussa kiinni olevan oksantyngän voi kääntää vaikka suoraan pulloon.

Mahla-astia pitää tyhjentää vähintään kerran vuorokaudessa. Jos on hyvin lämmintä tai aurinko porottaa astiaan, niin astia pitää tyhjentää aamulla ja illalla. Näin lumisen talven jälkeen lunta voi kerätä ”cooleriksi” astian ympärille.


Kuva: Mari Sarvaala

Koska mahla on sokeripitoinen neste, se alkaa pilaantua helposti. Itse puusta suoraan valuva mahla on steriiliä.

Mahla säilyy jääkaapissa noin vuorokauden ja pakastettuna kuukausia. Säilyvyyttä voi parantaa pastöroinnilla (kuumennus yli +70 astetta) tai lisäämällä sitruunahappoa, mutta ne muuttavat mahlan mietoa makua. Helpointa mahla on säilöä kotona pakkasessa.

Hämeessä mahlan ja muiden luonnontuotteiden käyttöä kannustetaan lisäämään ja kehitetään raaka-aineiden saatavuutta LAB-ammattikorkeakoulun, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen ja Lahden Seudun Kehitys Ladecin yhteisessä hankkeessa Mahla - koivun eliksiiristä elinvoimaa maaseudulle.

Lisätietoja:

Tiina Mansikkamäki
Vs. Hankepäällikkö
Mhy Päijät-Häme
puh. 044- 209 7544
tiina.mansikkamaki@mhy.fi