Katso- palvelu päättyy - jatkoaikaa on annettu 30.4 asti

13.11.2020

Yhtymät, yhteismetsät ja y-tunnukselliset kuolinpesät: Onko metsän veroasioiden hoitoon valtuutettu henkilö Katso- palvelussa? Tuo Valtuutus pitää nyt pikimmiten uudistaa Suomi.fi- palvelussa, sillä Katso- tunnusten käyttö päättyy vuoden lopussa. Jos asia viivästyy, vaarana on, ettei veroasioita pysty hoitamaan ajoissa. Myös uudet valtuudet haetaan samalla tavalla Suomi.fi- palvelussa.

Yhtymät ja kuolinpesät nyt jo asiaa hoitamaan

HUOM! Verohallinto on antanut jatkoaikaa katso- tunnisteelle 30.4. asti. Tämä turvaa veroilmoituksen teon. 

Metsäyhtymien, yhteismetsien ja kuolinpesien kannattaa silti lähteä pikaisesti asiaa hoitamaan, sillä asian hoitoon pitää varata aikaa. Kaikilla osakkailla pitää olla voimassa oleva passi tai henkilökortti. Ellei niitä ole, prosessi alkaa jompikumpi hakemalla. 

Palvelussa täytetty ja tulostettu hakemus pitää palauttaa sähköisesti verkkopalvelun kautta, postin kautta tai hoitaa asia käymällä verotoimistossa. Valitset toimitustavaksi minkä tahansa näistä kolmesta, hakemus pitää joka tapauksessa tulostaa paperille ja allekirjoittaa käsin.

Joka tapauksessa ohjeet kannattaa lukea huolella läpi ja tarkistaa, että niin lähetettävässä hakemuksessa kuin verotoimistossakin asioidessa mukana ovat kaikki vaadittavat liitteet, kuten passeista tai henkilökorteista otetut kopiot.

Näin valtuutat:
1) Yksittäinen metsänomistaja, jolla on pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti
: voi asioida omatoimisesti omasta puolestaan tai kaupparekisteriin tai YTJ-rekisteriin merkityn yrityksensä puolesta Suomi.fi-palvelussa. (www.suomi.fi )

2) Metsäyhtymät, yhteismetsät, säätiöt/kunnat/seurakunnat, edunvalvottavat ja kuolinpesät, joilla on y-tunnus: valtuutushakemus tehdään Suomi.fi-palvelussa, tulostetaan, allekirjoitetaan käsin ja lähetetään käsiteltäväksi.

Katso ensin 4-kohtainen ohje. Saat lopuksi tarkat tiedot tarvittavista liitteistä ja hakemuksen palauttamisesta:
https://www.suomi.fi/valtuudet/hakemuksella-valtuuttaminen/ohjeet-hakemuksen-tekemiseen

11-kohtainen hakemus: https://www.suomi.fi/valtuudet/hakemuksella-valtuuttaminen/hakemus-valtuuden-rekisteroimiseksi

3) Kuolinpesät, joilla ei ole y-tunnusta: ei voi asioida sähköisesti tai valtuuttaa. Metsäverotus hoidetaan paperilla.

Yleisohje valtuuttamiseen kohta kohdalta (pdf) >>
Ohjeet löydät myös videolta >>