EU-komissaarien vierailu Asikkalan metsissä 3.5

12.5.2021

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen kutsui liettualaisen kollegansa komissaari Virginijus Sinkevičiuksen tutustumaan suomalaiseen metsätalouteen viime viikolla. Näissä merkeissä he vierailivat myös Asikkalassa maanantaina 3.5. Vierailun pääteemoina olivat ilmasto-älykäs metsätalous ja kuinka modernissa metsätaloudessa kiinnitetään huomiota biologiseen monimuotoisuuteen.

Komissaareille räätälöitiin niin monipuolinen ohjelma kuin heidän kiireisen aikataulunsa rajoissa oli mahdollista. Vierailu oli osa Suomen Metsäyhdistyksen järjestämää laajempaa kierrosta, johon kuului mm. tutustuminen Lahteen Euroopan ympäristöpääkaupunkina. Komissaarit yöpyivät Lehmonkärki Resortissa, Asikkalassa. Siellä he perehtyivät Suomen metsiin ja metsätalouteen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton metsäjohtajan, Juha Hakkaraisen ja Suomen Metsäyhdistyksen kansainvälisen viestintäpäällikön, Kai Lintusen alustusten pohjalta.

Ensimmäinen maastokohde oli noin 10 hehtaarin n kokoinen yksityinen suojelumetsä Myllykselän kylässä, Hemmo Honkalan maalla. Metsä sijaitsee Honkalan harvinaislaatuisen talomuseon vieressä ja nämä kaksi liittyvät kiinteäksi suojelukokonaisuudeksi. Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen hallituksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Kataja piti vieraille lyhyen tervetuliaispuheen kohteella ja metsäsuunnittelija Minna Lautala kertoi metsien vapaaehtoisen suojeluohjelman METSOn toteutuskeinoista, jonka jälkeen vieraat saivat tutustua suojelualueeseen. Seurueen jäsenet eivät peitelleet ihastustaan sukeltaessaan avoimelta peltoaukealta suuren kuusikon suojaisaan hämärään, missä vain metsän reunassa virtaavan puron hiljainen solina rikkoi hiljaisuuden.  Honkalan kuusikko seisoo lehtomaalla, eikä sitä ole hakattu viimeisen 65 vuoden aikana. Kylän peltoaukeiden keskellä oleva kuusikko on saanut kasvaa vaikuttavaksi linnoitukseksi, jonka Honkala päätti suojella pysyvästi 2 vuotta sitten. Omistaja kertoi vieraille metsästä löytyneistä muinaisesineitä, kuten uhrimenoihin käytetystä kuppikivestä ja kivikirveestä, jotka kertovat alueen pitkästä asutushistoriasta. 

Honkalan avauskohteelta matka jatkui kohti Kurhilan kylää. Matkan varrella pysähdyttiin katselemaan hoidettua kuusentaimikkoa ja vieraiden kanssa keskusteltiin metsän kierrosta, luonnonhoidosta ja hiilensidonnasta talousmetsissä. Seuraava kohde oli valtion omistuksessa oleva lehtometsikkö, jossa oli nähtävillä tihkupinta ja monipuolista kasvilajistoa. MTK:n kenttäpäällikkö Asta Sarkki selvitti täällä, millaisia luonnonhoitotöitä metsässä voidaan tehdä luontoarvojen parantamiseksi.

Viimeiseksi vieraat vietiin Jarno Pökälän omistamalle metsäpalstalle Kurhilassa, jossa oli käynnissä varttuneen männikön harvennushakkuu. Versowoodin metsäjohtaja Jussi Torpo vastaanotti vieraat ja kertoi kohteesta. Paikalla olivat myös maanomistaja, metsäasiantuntija Petri Tanttu, sekä motoyrittäjä Asko Weijo ja kuljetusyrittäjä Metsäpalvelu Woodboss Kimi Lehtinen. Monimuotoisuus huomioiden kohteelle oli jätetty sekapuustoksi koivuja ja jokunen pökkelö. Työmaan esittelyn jälkeen kuskit hurauttivat koneet käyntiin ja vieraat nauttivat munkkikahvit hakkuu- ja kuljetustyötä katsellen. Nokipannukahvit jäivät tällä kertaa nauttimatta voimassa olevan ruohikkopalovaroituksen takia. Tämän jälkeen vieraat jatkoivat matkaa Vierumäelle tutustumaan Versowoodin tehtaaseen.

Minna Lautala
Metsäsuunnittelija
Mhy Päijät-Häme