Puukaupan kilpailuttaminen

Metsänhoitoyhdistykset ovat ainoa metsäalan toimija

...joka kilpailuttaa puukauppasi, ja pitää siten huolta hintatason säilymisestä metsänomistajan kannalta järkevällä tasolla. Tiedossa on esimerkiksi noin 330 motin kauppa, johon seitsemän toimijaa jätti tarjouksen. Halvimman ja kalleimman tarjouksen ero oli 3616 euroa.

Meillä on myös tukkipuun katkontatiedot toteutuneista puukaupoista. Niistä selviää, miten eri toimijat todellisuudessa katkovat tukkia eli saavat maksimoitua metsänomistajalle arvokkaan tukkipuun määrän.

Yhdessä nämä tarkoittavat sitä, että metsänhoitoyhdistyksen kanssa tekemäsi puukauppa toteutuu aina päivän parhaaseen hintaan.

Tehtyjen laskelmien mukaan ostajien erilainen katkonta lisää tai vähentää metsänomistajan tiliä keskimäärin 1500-2000 euroa. 

Puukaupan kilpailuttaminen on elinehto sille, että puulle muodostuu myös metsänomistalle oikeudenmukainen puun hinta. Kaikenlaiset järjestelyt, jotka rajoittavat puun kilpailutusta, ovat pitkällä aikajänteellä metsänomistajille turmiollisia - myös erilaiset metsäyhtiöiden puukaupalliset palvelusopimukset, joissa pääajatus on puukaupan sitominen vain yhdelle toimijalle.

Tiesitkö, että eniten vaikuttaa rungon ensimmäinen pölkky

Katkontatietoja vertailtaessa huomattiin, että eniten vaikuttaa rungon ensimmäisen pölkyn, eikä niinkään latvaosan katkonta.
Ensimmäisessä pölkyssä on kolmannes puun tilavuudesta - ja kuutioista, joten sen tarkka hyödyntäminen on ratkaisevaa

Me kannamme huolta metsätaloudestasi

Metsänhoitoyhdistykset kantavat huolta niin taloudestasi kuin metsäsi hyvinvoinnista. Me opastamme metsiesi hyvään hoitoon, mutta annamme neuvot myös esimerkiksi metsäomaisuuden hoitoon sekä veroneuvontaan.

Asiantuntijan avulla saat kaiken mahdollisen hyödyn - sen arvo voi olla vuosittain tuhansia euroja, jopa enemmän.