Tarkista metsäsi myrskytuhot

lansi-uusimaa

Sylvia-myrsky iski Etelä-Suomeen tiistaina 8.8. Myrsky ei onneksi ollut niin voimakas, mitä pelättiin, mutta jonkin verran alueellemme tuli myrskytuhoja. Paikallisesti tuhot voivat olla pahojakin. Ukkosrintamiin voi pahimmillaan kuulua syöksyvirtauksia, jotka kaatavat metsää kuin viljaa. Nyt kannattaa tehdä metsäretki ja tarkistaa oman metsän tilanne.

Tässä muistilista myrskytuhojen varalle:

 1. Kartoita tilanne ja ota yhteys Metsänhoitoyhdistykseen. 

Missä puita on kaatunut ja kuinka paljon? Onko kyse yksittäisistä puista vai laajemmasta alueesta. Metsälaki veloittaa metsänomistajaa huolehtimaan metsästä pois yli 10 kiintokuutiometriä/ha ylittävän määrän kuusipuutavaraa, mäntypuutavaralla määrä on 20 kiintokuutiometriä/ha. Metsänhoitoyhdistyksellä on yleensä jo varhaisessa vaiheessa tilannekuva myrskyn laajuudesta ja myrskytuhojen korjuun etenemisestä. Ota siis yhteyttä omaan metsäasiantuntijaasi. 

Myrskytuhoalueelle ei kannata mennä sekaan, sillä kaatuneet puut voivat olla jännittyneitä ja löystyneet juuristot voivat antaa periksi pienessäkin tuulenvireessä. Laajoissa tuhoissa maltti on valttia: vaikka oman metsän tuhoutuminen on suuri asia, moni kanssametsänomistaja voi olla kanssasi samassa tilanteessa. 

2. Tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi 

Mikäli sinulla on metsävakuutus, tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi myrskytuhosta. Useimmissa tapauksissa vakuutusyhtiö pyytää suoraan Metsänhoitoyhdistystä tekemään tuhoarvion kohteesta, jonka perusteella saat korvauksen.  

3. Jätä tuhopuiden korjuu ammattilaiselle 

Myrskypuiden korjuu on vaativaa työtä, joka kannattaa jättää ammattilaisille. Laajoissa myrskytapauksissa tuho on kohdannut jopa kokonaisia kyliä, joten Metsänhoitoyhdistyksellä on kattava tilannekuva siitä, missä kohteet sijaitsevat ja miten korjuu on järkevin hoitaa. 

4. Myrskyn jälkeen – uudistamisvelvoite 

Jos myrsky tekee yli 0,3 hehtaarin suuruisen aukon metsään, syntyy metsänomistajalle uudistamisvelvoite. Tämä tarkoittaa, että metsänomistajan on huolehdittava uuden puusukupolven aikaan saamisesta, ja helpoiten se onnistuu sopimalla metsänuudistamisesta jo myrskytuhon korjaamisen aikana.  

Ajankohtaista

  1. Syyskuun puumarkkinakatsaus

    Syyskuun puumarkkinakatsaus

    Länsi-Uusimaa

    Lue lisää
  2. Taimikonhoitokampanja

    Taimikonhoitokampanja

    Länsi-Uusimaa

    Tulevaisuuden tukkimetsät tehdään hyvällä metsänhoidolla. Mhy Länsi-Uusimaa haluaa kannustaa metsänomistajia taimikonhoitoon.

  3. Puumarkkinakatsaus elokuu 2023

    Puumarkkinakatsaus elokuu 2023

    Länsi-Uusimaa

    Metsäteollisuuden näkymät ovat aiempaa epävarmemmat, mutta metsänomistajat voivat olla rauhallisin mielin. Puulle on edelleen kysyntää ja monien puutuotteiden hinnat ovat pysyneet edelleen korkealla tasolla.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset