Mikko Kaloisen Säätiön Kanta-Hämeen metsäpalkinto 2020 Kalvolaan

12.11.2020

Mhy Kanta-Hämeen metsäasiantuntija Harri Güntherin suosituksen perusteella tämän vuotinen Mikko Kaloisen Säätiön metsäpalkinto meni Juhani ja Kaisa Leipälälle Kalvolaan.

Juhani Leipälä on nuori reilut 80 ha metsää omistava metsätalousyrittäjä. Hän hoitaa kaikki metsänsä hoitotyöt itse. Hän ottaa omista metsistään hakkuiden yhteydessä myös energiapuun omaan käyttöönsä, koska hänellä on Haizomat-hakelämmitys. Hänellä on myös hakelämmityslaitteiden maahantuonti ja edustus.

Koulutukseltaan Juhani on metsätalousinsinööri. Harrastuksiin kuuluu partiotoiminta. Juhanin perheeseen kuuluu vaimo ja pieni poika. Kaisa Leipälä on koulutukseltaan metsätalousinsinööri ja metsänhoitaja. Hän työskentelee ProAgriassa.

Juhani ja Kaisa Leipälän perhe

Mikko Kaloisen Säätiö on perustettu 1976 ja säätiön puheenjohtajana toimii Kimmo Kaloinen. Opiskelustipendien, Tuuloksen kulttuuripalkinnon, Evon metsäopiston stipendin ja kehitysmaan metsäopiskelijan stipendin sekä lähetystyön ja Kirkon Ulkomaanavun tukemisen lisäksi säätiö tukee vuosittain Kanta-Hämeen metsäalaa metsäasiantuntijoiden suosituksesta metsäpalkinnolla. Palkinto jaetaan vuorovuosin Hattulaan, Hämeenlinnaan, Janakkalaan, Kalvolaan, Lammille ja Tuulokseen. Säätiön taustalla on Puutavaraliike Oy Mikko Kaloinen, jonka Kaloiset myivät Yhtyneille Paperitehtaille vuonna 1975. Loppuaikoina 1970-luvun alussa vakinaisluonteinen työntekijämäärä oli n. 240 Kettulan ja Teuron sahoilla, Hämeenlinnan lautatarhalla ja höyläämössä sekä metsäosastolla ja kuljetuksissa. Yritys oli perustettu 1908 ja se harjoitti ulkomaankauppaa jo alkuvuosinaan. Säätiön metsäpalkinto on perustettu ajatellen myös puunmyyjiä ja koko puuraaka-ainetalouden jatkuvuutta. Valtaosa puusta ostettiin yritykselle aikanaan Kanta-Hämeestä.