Mhy Kanta-Häme jatkaa lannoituspalvelun myyntiä normaalisti

29.12.2021

Typpilannoitteiden voimakas hinnannousu vuoden 2021 aikana on aiheuttanut runsaasti keskustelua ja monet alan toimijat ovat jopa esittäneet välivuoden pitämistä metsänlannoituksissa. Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme pystyy kuitenkin tarjoamaan metsänomistajille lannoitusta aivan normaalisti ja varsin kohtuullisella ja metsätaloudessa kannattavalla hintatasolla myös vuonna 2022.

Vuoden 2002 lannoitukset syksyn 2021 hinnoilla

Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme on tehnyt sopimukset vuoden 2022 metsänlannoituksista ennen syksyn voimakkaita hintojen korotuksia. Hinnat on sidottu alkusyksyn 2021 tasolle, eivätkä tämän jälkeen tapahtuneet tai vielä tulossa olevat lannoitteiden hinnankorotukset vaikuta niihin. Lannoitteet ovat toimittajallamme valmiiksi varattuna, joten niiden saatavuus on taattu.

MHY Kanta-Hämeellä on varattuna typpilannoitteita (CAN27 ja Metsäsalpietari) noin 400 hehtaarin levitysalalle. Tarjoamme ensisijaisesti jäsenillemme lannoituksen kokonaispakettia, joka sisältää lannoitteet ja rahdin sekä levitystyön, laadun valvonnan ja työnjohdon osuuden. Lannoitteita emme voi myydä erikseen.

Metsänlannoitus kannattaa edelleen

Metsänlannoitus on perinteisesti ollut ylivoimaisesti tuottoisin metsänhoidon toimenpide. Typpilannoitteiden hinnan tuplaantuminen vuoden takaisesta on syystäkin herättänyt kysymyksiä metsänlannoitusten kannattavuudesta.

Typpilannoitus ei olisi kannattamatonta nykyiselläkään kustannustasolla. Tämänhetkisin hinnoin lannoitukseen sijoitettu pääoma tuottaisi arviolta 6–7 prosentin koron. Sovituilla hinnoilla pystymme kuitenkin lupamaan, että lannoitukseen sijoitetulle pääomalle on edelleen mahdollista saada yli 10 prosentin korko.

Täysin immuuneja emme mekään valitettavasti ole hintojen nousulle. Lannoituksen tuottama lisäkasvu on parhaimmillaan 20 m3/ha. Tämänkertainen hintojen nousu vastaa MHY Kanta-Hämeen osalta tilannetta, että metsänomistaja saisi myyntilanteessa lannoituksella tuotetuista lisäkuutioista n. 3 euroa vähemmän (esim. runkohinta on 50 €/m3 eikä 53 €/m3). Erotus mahtuu siis pitkällä tähtäimellä ns. normaalin vaihtelun piikkiin.

Maailmanlaajuinen raaka-aineiden hintojen nousu ei juurikaan vaikuta tuhkalannoitusten hintoihin tai tuhkan saatavuuteen. Suometsien terveyslannoitukset ovat siis yhtä kannattavia kuin ennenkin.

Hyödynnä hintaetu – kohtuuhintaisia lannoitteita rajoitetusti

Teemme kauppaa meille varatuilla typpilannoitteilla niin kauan kuin tavaraa riittää. Lannoitteiden hinta tulee todennäköisesti olemaan keväälläkin korkealla, joten varatun määrän ylittävät tilaukset joudumme tekemään tilaushetken hinnoilla. Ilmoitamme myynnin edistymisestä verkkosivuillamme.

Ota yhteyttä omaan metsäneuvojaasi maaliskuun loppuun mennessä niin voimme laatia juuri sinun tarpeisiisi sopivan lannoitussuunnitelman. Muista kysyä myös tuhkalannoituksesta.

Lannoituksen erityiskysymyksiin vastaa Lauri Laaksonen 0400 878 615