Framgångar för Johnny Fagerholm i FM-tävlingarna i skogsfärdigheter

osterbotten

Skogsvårdsinstruktör Johnny Fagerholm knep ett brons i finska mästerskapen (FM) i  skogsfärdigheter som avgjordes i Jämijärvi 15-16.3.2024. Utöver medaljen blev Fagerholm utsedd till årets skogsidrottare i allmän klass för året 2023. Det är inte första gången Fagerholm står på prispallen. Under de senaste tre åren har han nämligen samlat på sig fyra medaljer från tävlingar i Sodankylä 2022, Vuokatti 2023 och nu senast i Jämijärvi 2024. Tävlingarna har arrangerats i ca 70 års tid av Finlands skogsidrottarförbund rf (Suomen Metsäurheiluliitto ry).

Johnny Fagerholm, längst till höger. Foto: SMUL

Hur går FM-tävlingarna i skogsfärdigheter till?

FM i skogsfärdigheter arrangeras två gånger per år, varav den ena sker vintertid och den andra sommartid/på hösten. Tävlingarna pågår i två dagar och inleds först med en kortare distanstävling under fredagen och en huvudtävling under lördagen. Det finns två tävlingsklasser: en allmän klass där tid räknas med i det slutliga resultatet och värderingsklass där tid inte räknas med i resultatet.

Dag 1: kort distans

Under den första tävlingsdagen är distansen kortare i jämförelse till den andra tävlingsdagen. I den allmänna klassens vintertävlingar skidar de tävlande en bana på ca 5 km. Längs med banan ska de tävlande i sin tur lösa åtta skogsrelaterade uppgifter utan några hjälpmedel. Exempel på uppgifter är att bedöma skogsbeståndets ålder, mängden trä per hektar (m³/ha), hur stor andel som utgörs av stock etc.

Resultatet beräknas till hälften på hur snabbt de tävlande har skidat banan och den andra hälften på hur bra de har klarat av att lösa uppgifterna. Med andra ord, ju närmare man är det rätta svaret, desto mer poäng får man. Fagerholm skidade och slutförde uppgifterna på ca 18 minuter. Det ska med andra ord gå snabbt om man ska ha en chans att komma till prispallen!

Så här ser kan tävlingskorten se ut. Det vänstra tävlingskortet är från en vintertävling och det högra från en sommartävling. Foto: Johnny Fagerholm

Sommartid/på hösten är konceptet detsamma, men då byts skidorna ut mot en orienteringskarta och löpskor.

Dag 2: huvudtävling

Under huvudtävlingen skidar de tävlande en bana som vanligtvis är mellan 8-10 km. Även under den här tävlingsdagen får de tävlande ett kort med åtta skogsuppgiter som ska lösas. Det som särskiljer gentemot den kortare distansen är att de tävlande nu får ha med sig hjälpmedel iform av tabeller och relaskop.

Under den andra tävlingsdagen brukar det även finnas en så kallad värderingsklass. Tävlande i den klassen ska lösa samma skogsrelaterade uppgifter. Resultaten baserar sig i sin tur enbart på hur när det rätta svaret de tävlande är.

Det var under huvudtävlingen som Fagerholm knep bronsmedaljen i den allmänna klassen. Skidningen och genomförande av uppgifterna gick på ca 30 min.

Vi gratulerar Fagerholm till framgångarna

Fagerholm representerar Österbottens skogsidrottare (ÖSI) och har varit aktiv sedan slutet av 80-talet. Han har deltagit i sammanlagt ca 50 FM-tävlingar.

Till näst kommer FM i skogsfärdigheter att gå av stapeln i Österbotten den 4-5.10.2024. Plats för tävlingarna kommer att publiceras i ett senare skede.

Johnny Fagerholm blev även utsedd till årets skogsidrottare 2023. Foto: SMUL

Nyheter

 1. Skog och klimat 20.4.2024

  Skogsgläntan deltog i Nordisk Digital Skovkonference: Skov og Klima 20.4

  Österbotten

  Läs mera
 2. Webbinarium: produktion och användning av digitala skogsdata

  Webbinarium: produktion och användning av digitala skogsdata

  Österbotten

 3. Webbinarium om skogsbruksplanen

  Webbinarium om skogsbruksplanen

  Österbotten

2024 © Skogsvårdsföreningarna