Metsänhoitoyhdistys neuvoo lunastustilanteessa

rokua-paljakka

Maanmittauslaitos on lähestynyt maanomistajia Fingridin voimajohtohankkeisiin Pyhänselkä-Nuojua ja Petäjäskoski-Nuojuankangas liittyvän lunastustoimituksen nimissä. Korvausvaatimus lunastuksesta aiheutuneista taloudellisista menetyksistä pyydetään esittämään kirjallisesti 31.7.2023 mennessä. Lopullisista korvauksista päättää lunastustoimikunta, johon kuuluu Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri ja kaksi kunnanvaltuuston valitsemaa uskottua miestä. Korvausvaateita miettiessä kannattaa neuvoa kysyä metsänhoitoyhdistykseltä, työskentelemme metsän eri arvojen parissa päivittäin.

Yleisen käytännön mukaan lunastuksessa korvataan maapohja, mahdollisen taimikon arvo ja puuston odotusarvo. Puustoa ei lunastustoimituksessa enää korvata, sillä sen katsotaan jäävän maanomistajan omaisuudeksi ja se on voitu myydä jo esimerkiksi yhteismyynnissä. Jos siis puusto korvattaisiin vielä lunastuksessakin, tulisi siitä tuplakorvaukset. Maapohjan ja odotusarvon lisäksi voi vaatia muita korvauksia. Esimerkiksi tehtyjen metsänhoitotoimenpiteiden kulut kannattaa vaatia, jo senkin vuoksi, että maankäyttömuodonmuutoksen vuoksi Metsäkeskus saattaa periä maksettuja kemeratukia takaisin. Mikäli kasvatit puustoa tiettyyn tarkoitukseen, kuten joulukuusiksi, ja linjatöistä on koitunut niille vahinkoa, voit vaatia niistä korvausta.

Odotusarvo lasketaan Tapion taulukosta katsottavan odotusarvokertoimen mukaan. Mitä nuorempaa puustoa ja paremmalla kasvupaikalla, sitä suurempi odotusarvokerroin – siis puustolla on paljon tulevaa arvoa. Sen sijaan päätehakkuuikäisen metsän täysi arvo on jo saavutettu, sillä ei siis ole odotusarvoa lainkaan. Odotusarvon laskentaa varten tarvitaan linjan alle jäävästä osasta puustotiedot, eli ikä ja tilavuus puulajeittain. Odotusarvo voidaan arvioida myös mittaustodistuksen perusteella, jos poistetun puuston ikä on tiedossa.

Korvauslomakkeessa on kohta kasvillisuudelle. Tällainen kasvillisuusarvo voi olla vaikkapa jäkälä, jos linjatöissä on tuhoutunut nostokelpoista jäkälää.

Jokainen lunastustapaus on omanlaisensa, kysy meiltä apua!

Ajankohtaista

  1. Hyödynnä jäsenyyden edut – käytä metsäammattilaista puukaupassa apuna

    Hyödynnä jäsenyyden edut – käytä metsäammattilaista puukaupassa apuna

    Rokua-Paljakka

    Lue lisää
  2. Metsänomistajailta Oulussa

    Metsänomistajailta Oulussa

    Rokua-Paljakka

  3. Maanomistajien kokemuksista ja asemasta tuulivoimahankkeiden esiselvitys- ja maanvuokrausvaiheessa tehdään pro gradu-tutkielmaa

    Rokua-Paljakka

2024 © Metsänhoitoyhdistykset