Metsänviljelykausi käyntiin

27.5.2020

Kevät kääntyi kesään viime viikolla ja metsänviljelytyöt on saatu käyntiin Kiimingin alueella. Ensimmäiset taimet menivät maahan ennen helatorstaita ja työt saadaan päätökseen juhannukseen mennessä. Metsänomistajien lisäksi istutuksia ja kylvöjä tekevät myös Kiimingin metsänhoitoyhdistyksen kesätyöntekijät, joita on tänä vuonna kymmenkunta. Muutama istuttaja on jo aloittanut työt ja kunnolla pottiputkien äänet kolisevat ensi viikolla, kun koululaiset ehtivät maastoon. Valtaosa maanmuokkauskohteista on jo tehty ja loputkin valmistuvat nyt nopeasti, kun tiet ovat kuivuneet, painorajoitukset poistuvat teiltä ja kohteille päästään.

Ennen metsänviljelyä on kannattavaa tehdä maanmuokkaus, jotta taimien alkutaival on mahdollisimman onnistunut. Maanmuokkauksessa rikotaan pintamaa äestämällä, laikuttamalla tai mätästämällä. Taimi istutetaan paljastuneeseen muokkausjälkeen, jolloin taimen ei tarvitse kilpailla ensimmäisten vuosien aikana niin paljon tilasta. Mätästetyillä paikoilla taimi istutetaan keskelle mätästä, äestetyillä ja laikutetuilla kohteilla paljastuneeseen kivennäismaahan.

Kuusi istutetaan, mäntyä ja koivua voi istuttaa tai kylvää. Istutetun taimen alkukehitys on parempaa ja nopeampaa kuin kylvön. Rehevillä mailla istutus kannattaa, sillä kylvetty siemen ei ehdi kehittymään taimeksi ennen kuin heinä ja vesakko valtaa alaa. Kuivahkoilla kankailla istuttamalla saadaan taimien alkukehitys hyvään vauhtiin.

Istuttajan muistilista:

 1. Säilytä taimet varjoisassa paikassa, suora paahtava aurinko kuivattaa taimet nopeasti.
 2. Kastele taimi ennen istutusta. Paakkua kevyesti puristamalla pitäisi vesipisaroita putoilla paakusta.
 3. Istuta muokkausjälkeen. Muokkausjälkeen istutettu taimi kasvaa paremmin kuin muokkaamattomaan maahan istutettu. Taimen ympärillä pitäisi olla vähintään 10 cm paljasta maata.
 4. Istuta taimi riittävän syvälle. Paakun päälle pitää tulla 2-5 cm maata.
 5. Tiivistä maa taimen ympäriltä jalalla. Voit kokeilla tiiviyden nostamalla taimea rungosta kevyesti, jos taimi pysyy maassa, on se riittävän syvällä ja hyvin tiivistetty.
 6. Etene järjestyksessä, jotta vältetään aukkopaikat. Voit nostaa oksia tms. merkkejä pystyyn, jotta tiedät missä menee istutetun alueen raja.
 7. Käytä hanskoja. Taimet on käsitelty tukkimiehentäitä vastaan. Aine on vaaraton, mutta voi aiheuttaa punaisia täpliä käsissä.
 8. Tarkista oma työnjälki. Taimien tavoitetiheys on 1800-2000 taimea hehtaarille. 4 metrin mittaisella tikulla paikallaan pyörähtämällä pitäisi tikun koskettaa 9-10 taimea (1 taimi koealalla = 200 taimea hehtaarilla). Tarkista myös, että taimet ovat suorassa. Tarkista työnjälkeäsi heti alusta alkaen, jotta jälkikäteen ei tarvitse palata paikkaamaan työnjälkeä.

Kylvö sopii kuivahkoille ja karuille kankaille sekä vastaaville turvemaille. Kylvöä voi käyttää myös istutuksen ohella ja kylvää kivisimmät paikat ja istuttaa hyvät kohdat. Heinittyville maille ja varjoisille rinteille kylvö ei sovi.

Kylväjän muistilista:

 1. Säilytä siemenet viileässä. Jääkaappilämpötilassa siemenet säilyvät parhaiten. Ota mukaasi siemeniä vain sen verran, kun kylvät. Siementen itämiskyky heikkenee lämpimässä nopeasti.
 2. Etene järjestyksessä, jotta vältetään aukkopaikat. Voit nostaa oksia tms. merkkejä pystyyn, jotta tiedät missä menee kylvetyn alueen raja.
 3. Käytä kylvöastiaa, jotta siemeniä menee oikea määrä kylvökohtaan. Astiaksi käy muovitasku tai pullo, johon tehdään muutama reikä.
 4. Parhaita kylvökohtia ovat äestys- ja laikutuskohteilla muokkausjäljen reunat, kivennäismaan ja humuksen rajalla. Äestysjälkeen kylvettäessä vältetään siemenen joutumista vaon syvimpiin kohtiin.
 5. Kylvökohtia tehdään vähintään 4 000 kappaletta hehtaarille. Siementä käytetään 250 – 400 g/ha.

 

Taimikon kehitystä täytyy seurata vuosittain, ensimmäisen kesän jälkeen tarkistaa taimien tilanne ja arvioida täydennysistutustarvetta, rehevillä kasvupaikoilla heinääminen tulee tarpeeseen ja muutaman vuoden jälkeen vesakko alkaa haastamaan taimia. Aktiivisella seuraamisella ja hoidolla saadaan kasvu pysymään hyvänä ja ensiharvennuksella pystytään tekemään jo tiliä.

Neuvoja ja ohjeita saa Kiimingin metsänhoitoyhdistykseltä.