Sukupolvenvaihdos - sehän on melkein muotiasia

karhu

Onko sukupolvenvaihdosasiat muotiasioita vai jotain muuta?


Metsäkeskuksen sivuilta löytyy tietoa metsänomistajien iästä. Metsänomistajien keski-ikä on varsin korkea, noin 62 vuotta. Keski-ikä on Suomessa noussut viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana lähes kymmenen vuotta. Tämä johtuu pääosin siitä, että usein metsät vaihtavat omistajaa suunnittelematta, vasta edellisen metsänomistajan kuoleman jälkeen periytyen.

Olisiko kuitenkin hyvä miettiä metsien siirtämistä eteenpäin ja mitä hyötyä siitä olisi? Kannattaako moiseen vaivannäköön ryhtyä?Edellisiin kysymyksiin vastaukset: kyllä ja kyllä.

Metsänomistajien toiveet ja tavoitteet jatkajien suhteen ovat hyvin erilaisia. Kaikilla ei ole perhepiirissä jatkajaksi haluavaa henkilöä ja toisilla on taas useampiakin.

Jos lähipiiristä löytyy jatkaja, mietitään yleensä lahjan, kaupan ja niiden yhdistelmän välillä, mikä olisi juuri oikea vaihtoehto. Lahjassa saaja maksaa lahjaveroa, luovuttaja ei maksa luovutusvoittoveroa, mutta ei myöskään saa rahaa. Kaupassa saaja maksaa varainsiirtoveron, ja saa käyttöönsä metsävähennystä. Luovuttaja maksaa luovutusvoittoveroa, paitsi jos luovutus on lähisukulaiselle ja täyttää luovutusvoittoverotuksessa vaatimukset vapautuksesta. Välimuotona on lahjaluonteinen kauppa, jossa kauppahinta on tilan arvoa alhaisempi ja osa tilasta on lahjaa.

Lahjaluontoisen kaupan raja on 75% tilan arvosta. Eli jos kauppahinta on yli 75 % arvosta, ei tule lahjaveroseuraamuksia. Jos tilalla on maataloutta ja uusi omistaja jatkaa viljelyä raja lahjaverolle on alempi, 50 %.

Vaihtoehtoja löytyy myös kaupan rahoituksesta. Tilakauppaan voidaan tehdä maksusuunnitelma, jolloin ostajan ei tarvitse maksaa koko kauppahintaa kerralla.

Lahjan ja kaupan välillä mietittäessä on hyvä huomioida kaikki perilliset. Tilan omistajan on mahdollista lahjoittaa metsänsä vaikka yhdelle lapselle, mutta sovun kannalta se ei yleensä ole paras mahdollinen vaihtoehto. Kaupassa on helpompi olla tasapuolinen, jos on useampi lapsi. 

Hyvällä suunnittelulla vältytään ylimääräisistä veroista ja säilytetään sopu suvussa.

Sukupolvenvaihdosta suunniteltaessa on hyvä olla yhteydessä asiantuntijaan jo alkuvaiheessa. Mietitään yhdessä paras vaihtoehto. Metsänhoitoyhdistys Karhu on kokenut ammattilainen sukupolvenvaihdoksissa ja koulutetut asiantuntijat avustavat teitä tässä tärkeässä asiassa ja hoitavat niin maasto- kuin paperityöt alusta loppuun.

Marita Säämäki
metsäasiantuntija
Mhy Karhu 

Marita Säämäki, Mhy Karhu

Marita Säämäki

Metsä- ja kiinteistöasiantuntija, LKV

Liittyvät blogaukset

 1. Oma tupa, oma lupa

  Oma tupa, oma lupa

  Marita Säämäki, Mhy Karhu

  Marita Säämäki

  Karhu

  Mökki maaseudulla, pakopaikka vai paratiisi

  Lue lisää
 2. Vain arviointiammattilaisen maastossa tekemä arvio on metsäarvio

  Vain arviointiammattilaisen maastossa tekemä arvio on metsäarvio

  Karhu

  Oikea ja luotettava arvonmääritys on lähtökohta metsätilan myynnille.

 3. Äänestä metsänomistajamisen puolesta

  Käytetään ääntämme vaaleissa

  Mikko Tiirola

  Valtakunnallinen

  Yhdenkään metsänomistajan ei kannata jäädä nukkumaan vaalipäivänä. Käytetään ääntämme. Meitä on 600 000.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset