Puumarkkinakatsaus kesäkuu 2023

etela-savo

Korkeista puunmyyntiviikoista huolimatta puun tarve jatkuu syksylläkin

Puukauppa on käynyt keväällä ja erityisesti kesän alussa kiivaasti. Puun hinnat ovat edelleen vahvistuneet. Puumarkkinat ovat toimineet markkinalähtöisesti hyvin. Luonnonvarakeskuksen (LUKE) tuoreen metsäennusteen mukaisesta kotimaisen puun vuositarpeesta ei ole täytetty vielä puoliakaan, vaikka puunmyyntiviikot ovat olleet jo pari kuukautta korkealla yli miljoonan kuutiometrin viikkomyynnin tasolla. Syyskaudella tarvitaan toinen mokoma lisää puuta. Lopputuotemarkkinoiden epävarmuus ei ole merkittävästi heijastunut kotimaisen puun kysyntään.

Puukauppamäärät ovat olleet korkealla tasolla jo pari kuukautta. Viikoittaista vaihtelua on ollut normaalia runsaammin, mutta Metsäteollisuus ry:n viikkotilastoinnin taso on ollut keskimäärin yli miljoona kuutiometriä. Myös puun hintatasot ovat vahvistuneet edelleen. Alkukesän kiivaimmat puukauppaviikot ovatkin nyt käsillä. Normaalisti puukauppa hiljenee juhannuksen jälkeen toimihenkilöiden siirtyessä kesälomille. Syyskaudelle odotukset puukaupasta ovat edelleen korkealla, sillä teollisuuden kotimaiselle puulle on kysyntää Venäjän puun tuonnin romahtamisen myötä.

LUKE ennustaa kotimaisen puun kysynnän säilyvän korkealla tasolla ja hintojen vahvistuvan merkittävästi verrattuna viime vuoden keskihintaan. Tukkipuun keskihinnat vahvistuvat tänä vuonna 5-20 prosenttia ja kuitupuun vastaavasti 23-30 prosenttia. Erityisesti kuitupuun kysyntä lisääntyy tänä vuonna edelleen. Puun tuonnin ennustetaankin edelleen tippuvan kymmenyksellä verrattuna viime vuoteen.

Metsänhoitoyhdistyksistä paras markkinatieto metsänomistajille

Kilpailuttamalla puukaupat metsänomistaja varmistaa sen, että hän löytää puilleen parasta hintaa maksavan ostajan. Metsänhoitoyhdistyksen ammattiapu antaa parhaan turvan puukaupan kaikissa vaiheissa. Metsänhoitoyhdistyksien kehittyvät puukauppatilastoinnit antavat metsänomistajille parhaan markkinatiedon.

Puukauppatilasto on uudistunut

Metsänhoitoyhdistyksien puukauppatilasto on uudistunut. Se sisältää metsänhoitoyhdistyksen kautta kilpailutettujen puukauppojen tiedot. Kuluvan vuoden aikana järjestelmään saadaan mukaan kaikki metsänhoitoyhdistykset. Ainutlaatuisuutta lisää se, että uutena Mhy puukauppatilastopalvelussa on myös korjuukelpoisuuden mukainen keskihinta- sekä runkohintatilastointi. Puukauppatilastot kehittyvät jatkuvasti ja niihin on lisätty vuoden sisällä useita automatiikkaa hyödyntäviä puumarkkinatilastoja joko omista, ostetuista tai avoimista tietokannoista.

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät MTK:n Puumarkkinat -sivustolta.

Kalle Karttunen, tutkimuspäällikkö
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ajankohtaista

 1. Toimistot suljettuna 26.-28.9.

  Toimistot suljettuna 26.-28.9.

  Etelä-Savo

  Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo ottaa lokakuun alussa käyttöönsä uuden metsäjärjestelmän, Leafpointin. Olemme koko henkilöstön voimin saamassa viimeisimmät opit uuden järjestelmän käyttöön 26.-28.9.

  Lue lisää
 2. Mhy Etelä-Savon harjoittelupaikkahaku auki!

  Mhy Etelä-Savon harjoittelupaikkahaku auki!

  Etelä-Savo

  Nyt on aika hakea kesän 2024 työnjohtoharjoittelupaikkoja. Hakuaika päättyy 31.10.2023. Laita rohkeasti hakemusta tulemaan!

 3. Metsä Rokkaa Juvalla heinäkuussa 2024

  Metsä Rokkaa Juvalla heinäkuussa 2024

  Etelä-Savo

  Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo järjestää Metsä Rokkaa -tapahtuman kuuden vuoden tauon jälkeen lauantaina 6.7.2024 Juva Campingilla.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset