Puukauppakatsaus toukokuu 2024

etela-savo

Puumarkkinat ovat positiivisessa asennossa jatkossakin

Puukauppa alkaa kiivastumaan kesää kohden. Puumarkkinat tuntuvat toimivan edellisvuosien malliin. Puukauppa käy kysynnän ja tarjonnan suhteen tasapainoisesti. Tasapainoisuus tarkoittaa sitä, että myyjät ja ostajat ovat olleet tyytyväisiä puumarkkinoiden tilanteeseen.

Puun hinta on noussut kuitupuulla ennätyskorkealle ja havutukillakin on kivuttu takaisin viime kevään hintatasoon. Energiapuun kysyntä on ollut jo usean vuoden korkealla ja ensitalveen pitää taas alkaa varautua ostojen ja varastojen kasvattamisella.

Puumarkkinat ovat edenneet edellisvuosien tavoin kevätkaudella. Keväällä ostetaan pääasiassa kesäkorjuulepoisia kohteita. Näin voidaan varautua syksyynkin varantojen osalta. Puukauppa käykin nyt vilkkaasti ja ostajat kirivät ostojaan. Vaikka lakot ovat loppuneet, niin katkottua puuta on kuitenkin nyt varastoissa. Kemin biotuotetehtaan räjähdyksestä johtuvan seisokin vaikutus on useita miljoonia kuutioita ja se saattaa vaikuttaa puuvirtoihin. Ostetaanko puuta nyt varastoon, koska sen ajatellaan olevan syksyllä vieläkin kalliimpaa? Vuodet eroavat enemmän siinä, miten syksyn puukauppa kehittyy. Syksyllä puukaupoissa painottuu varautuminen tulevaan talveen. Näin puunostajien pitää ottaa etukäteen riskiä talven korjuutilanteen suhteen turvatessaan yhtiöidensä puunhankintaa.

Metsäyhtiöiden ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistukset olivat analyytikkoennusteita parempia ja antoivat odottaa suhdanteen kääntyvän positiivisempaan. Myös viimeiset talousennusteet ennakoivat suhdanteen kääntymistä yleisesti parempaan. Hintojen yleinen nousu on saatu kuriin ja korkojen laskun käynnistyminen on todennäköistä. Tämän pitäisi lisätä talouden optimismia niin kemiallisen kuin mekaanisen metsäteollisuuden tuotteille. Tällä olisi selkeä yhteys puun tarpeeseen ja siitä käytävään kilpailuun.

Puun kysyntää ja siitä maksettavaa hintaa edistävät monet markkinatekijät. Itämeren maissa ja Euroopassa laajemminkin on havaittavissa jopa puupulaa. Esimerkiksi Ruotsissa puun hinnat ovat voimakkaassa nousussa. Stora Enso ilmoittikin tulosjulkistuksen yhteydessä, että ”Forest-divisioona odottaa puun kysynnän nousevan vähitellen samalla, kun markkinat Suomessa, Ruotsissa ja Baltian maissa pysyvät tiukkoina. Puun hinnan arvioidaan nousevan koko loppuvuoden ajan Suomessa ja Ruotsissa.”

Kuukauden nosto:

Omametsä palvelussa uusia ominaisuuksia –Metsänomistajan arvopohjan kartoitus ja metsien hiililaskenta  

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinat

Kalle Karttunen, tutkimuspäällikkö
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ajankohtaista

 1. Luonnonhoidon asiantuntemusta metsänhoitoyhdistyksestä

  Luonnonhoidon asiantuntemusta metsänhoitoyhdistyksestä

  Etelä-Savo

  Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo palvelee metsänomistajia jatkossa entistä paremmin myös metsäluonnonhoitoasioissa. Enonkoskelainen Miia Suhonen hoitaa jatkossa luonnonhoitohankkeita koko toimialueella.

  Lue lisää
 2. Puumarkkinakatsaus kesäkuu 2024

  Puumarkkinakatsaus kesäkuu 2024

  Etelä-Savo

  Puun hintatasot ovat nousseet voimakkaasti, mutta ovatko hinnat oikeasti korkealla?

 3. Apulanta-metsä syntyi Rantasalmelle

  Apulanta-metsä syntyi Rantasalmelle

  Etelä-Savo

  Aurinkoinen ja lämmin sää suosi, kun lauantaina 18.5. Rantasalmella sijaitsevalle 1,8 hehtaarin palstalle istutettiin miltei 3000 koivuntaimea talkoovoimin. Minusta kasvaa puu - meistä kasvaa metsä!

2024 © Metsänhoitoyhdistykset