Jasmin Kähärä tähtää hiihdon terävimpään kärkeen

07.9.2020

Mhy Etelä-Savon sponsoriurheilija, maastohiihtäjä Jasmin Kähärä tähtää maailman huipulle. A-maajoukkueen portteja kolkutteleva hiihtäjätär uskoo vankasti omiin mahdollisuuksiinsa.

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo ja Mikkelistä lähtöisin oleva maastohiihtäjä Jasmin Kähärä allekirjoittivat heinäkuussa yhteistyösopimuksen, jonka mukaan mhy Etelä-Savo tukee Kähärää seuraavan kahden vuoden ajan.

Rahallinen tuki on tarpeen nuoren urheilijan tavoitellessa maailman huippua, ja keväällä ylioppilaaksi kirjoittanut Jasmin Kähärä kiitteleekin oman kotiseudun yhteisön panosta tulevaisuuden rakentamisessa.

”Tässä vaiheessa uraa tuki on todella tarpeen, sillä tulon lähteet ovat vähissä. En ole hakenut mihinkään opiskelemaan, vaan panostan nyt täysillä hiihtoon”, Kähärä sanoo.

Vastikään maajoukkueringissä aloittanut hiihtäjätär asuu ja harjoittelee Vuokatissa, jossa on tarjolla ensiluokkaiset mahdollisuudet maastohiihdon harjoitteluun.

”Mahdollisuudet hiihtoon panostamiseen ovat nyt aivan priimaa. Kun pääsin vielä vähän yllättäen mukaan maajoukkuerinkiin, niin se tuo oman lisänsä harjoitteluun”, uskoo Kähärä.

Jasmin Kähärä kokee hiihtäjänä olevansa vahvimmillaan vapaan hiihtotavan sprintissä ja hän uskoo, että tulevalla kaudella mahdollisuuksia olisi sprintissä mahtua jopa maajoukkueeseen. Sen myötä aukeaisi tie myös maailmancupin kisoihin.

”Nyt tosin näyttää koronapandemian takia huonolta, että onko maailmancupin kisoja lainkaan”, Kähärä pohtii.

Kotimaiset kilpasiskot tulevat jatkossa tutuiksi A- ja B-maajoukkueiden harjoitteluringissä ja alkujännitys on jo unohdettu ensimmäiselle yhteisleirille.

”Konkarit ovat ottaneet meidät nuoremmat tosi hyvin vastaan”, Kähärä sanoo.

Metsäasiat tutuiksi kotona

Koronapandemia saattaa vielä muuttaa tulevalle kaudelle suunniteltuja kisakalentereita, mutta Jasmin Kähärällä on hyvin aikaa rakentaa uraansa. Sponsorisopimus metsänhoitoyhdistyksen kanssa on kaksivuotinen, joten sekin antaa osaltaan turvaa harjoitteluun.

Mhy Etelä-Savo on Jasmin Kähärän ns. kakkospääsponsori, mikä takaa yhdistyksen logon näkymisen myös maajoukkueen edustusasussa.

”Halusimme, että kumppanuus on pidempi. Toivottavasti sponsorisuhde jatkuu läpi hiihtourani”, Kähärä sanoo.

Metsäasiat ovat tulleet Jasminille tutuiksi perheen omistamalla metsätilalla Mikkelin Kekkolassa. Vuosien saatossa on tehty niin taimien istutusta kuin polttopuusavottaakin. Metsätalous työllistää hyvin ja halutessaan metsänomistaja voi touhuta paljonkin metsässään, Kähärä tietää.

”Aika paljon isä tuntuu metsätöissä viettävän aikaa”, hän nauraa.

Maastohiihdossa metsä on oikeastaan urheilijalle läsnä koko ajan, niin kilpailuissa kuin harjoitellessakin. Metsäsuhde syntyykin hiihtäjille kuin itsestään.

”Onhan siellä omanlaisensa rauha. Tykkään harjoitella metsässä ja hiihto- ja maastojuoksuharjoittelu sinne kuuluukin luonnostaan”, Kähärä sanoo.

Tavoitteet selvillä

Tulevan syksyn ja talven ohjelma on Kähärälle selvä. Vuokatissa on päästy jo lumillekin hiihtoputkessa, ja ensi lumen ladun odotetaan aukeavan lokakuussa. Harjoittelutunteja kertyy tällä hetkellä viikossa parisenkymmentä.

 ”Viime aikoina harjoittelu on ollut pääasiassa rullahiihtoa ja juoksua. Lisäksi teen yhden salitreenin viikossa. Olemme panostaneet myös perinteisen hiihdon harjoitteluun”, kertoo entisen maajoukkuehiihtäjän Jussi Simulan valmennuksessa oleva Kähärä.

Tulevan talven tavoitteista tärkein on nuorten MM-kisat ja siellä menestymiselle antaa pohjaa viime talven MM-kisojen vapaan sprintin finaalipaikka ja kuudes sija. Vähän pidemmän ajan tavoitteena on päästä kiertämään säännöllisesti maailmancupin kisoja parin-kolmen vuoden kuluessa.

”Jos kansainväliset kisat tulevalta talvelta perutaan, niin kotimaassa varmaan kisoja järjestetään. Uskon, että pärjään muita maajoukkueen naishiihtäjiä vastaan”, Kähärä toteaa luottavaisena.

Mhy Etelä-Savon johtaja Petri Pajunen sanoo, että yhdistys haluaa olla mukana tukemassa oman alueen eteenpäin pyrkivää lahjakasta ja tavoitehakuista urheilijaa. Urheilulajin olisi oltava ns. metsäinen, kuten juuri maastohiihto.

”Jasmin täyttää nämä kriteerit, joten haluamme osaltamme olla mukana tukemassa hänen tavoitteidensa täyttymistä”, Pajunen sanoo.

Maastohiihdossa myös valtakunnallinen Metsänomistajat-ketju näkyy yhteistyökumppanuudestaan maastohiihtäjä Perttu Hyvärisen kanssa.