Istutusohjeet metsänomistajille

etela-savo

Kevään metsänviljelykausi alkaa olla täydessä vauhdissa ja istutukset sekä kylvöt etenevät.

Vinkit onnistuneeseen istutukseen:

Metsäpuun taimia voi istuttaa koko roudattoman ajan. Voit aloittaa istuttamisen, kun maa on lämmennyt vähintään 8 asteeseen. Keväällä istutettavat taimet ovat usein pakkastaimia ja paakut voivat olla saapuessaan vielä jäässä. Jos taimet ovat jäässä, tulee ne sulattaa ennen istutusta. Jäisenä istutettu taimi kuivuu, kun se ei pysty imemään vettä.

Tarkista ennen istutusta, että taimet ovat terveitä ja hyväkuntoisia. Avaa suljetut pakkaukset vastaanoton yhteydessä, mikäli niissä on sulia taimia. Avaaminen on tärkeää varsinkin kesä-elokuussa.

Varastoi taimet varjoisessa paikassa metsänreunassa, rakennuksen vieressä tai katoksessa. Muista kastella taimia säännöllisesti, jotta paakku ei pääse kuivumaan. Istutuskosteus on hyvä, kun kevyesti puristaen taimen juuripaakusta tippuu vettä.

Taimet on käsitelty torjunta-aineella tukkimiehentäitä vastaan, joten käytä istuttaessa aina esimerkiksi nitriili käsineitä. Istuta taimet aina muokattuun maahan.

Mätästetyllä uudistusalalla taimi istutetaan keskelle mätästä. Istutussyvyys on vähintään 4 cm, kuitenkin puolet versosta maan pinnalla. Syvälle istutettaessa, taimi on yhteydessä humuskerrokseen, jolloin veden ja ravinteiden saanti on turvatumpaa.

Äestämällä tai laikuttamalla muokattuun maahan, taimi istutetaan yli 10 cm päähän humuksen reunasta. Se vähentää tukkimiehentäituhoja. Juuripaakun päälle on jäätävä 2–3 cm kivennäismaata. Tiivistä maa taimen ympäriltä kevyesti polkemalla.

Työn edetessä kannattaa välillä tarkistaa istutustiheyttä ja -syvyyttä.

Hyvät välineet helpottavat istutustyötä. Tilaa omasi metsäasiantuntijaltasi!

Ajankohtaista

 1. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo ja Sulkava edustettuna Brysselissä EU-päätäntää kritisoivassa mielenilmaisussa

  Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo ja Sulkava edustettuna Brysselissä EU-päätäntää kritisoivassa mielenilmaisussa

  Etelä-Savo

  Mhy Etelä-Savon hallituksen puheenjohtajana toimiva sulkavalainen Kaisa Ralli oli kesäkuun ensimmäisenä päivänä eurooppalaisen maa- ja metsätalouspolitiikan polttopisteessä, kun Ralli osallistui Brysselissä EU:n ennallistamisasetusta kritisoivaan mielenilmaukseen.

  Lue lisää
 2. Puumarkkinakatsaus kesäkuu 2023

  Puumarkkinakatsaus kesäkuu 2023

  Etelä-Savo

  Puukauppa on käynyt keväällä ja erityisesti kesän alussa kiivaasti. Puun hinnat ovat edelleen vahvistuneet. Puumarkkinat ovat toimineet markkinalähtöisesti hyvin. Korkeista puunmyyntiviikoista huolimatta puun tarpeen ennustetaan jatkuvan syksylläkin.

 3. Jasmin Kähärän terveiset kisakauden jälkeen

  Jasmin Kähärän terveiset kisakauden jälkeen

  Etelä-Savo

  Jasmin Kähärän hiihtokausi sujui hyvin. Moni kauden tavoitteista toteutui, mutta vielä parannettavaakin jäi. Kauden ehdoton kohokohta oli alle 23-vuotiaiden maailmanmestaruus. Uusi harjoituskausi on jo täydessä vauhdissa!

2023 © Metsänhoitoyhdistykset