Istutusohjeet metsänomistajille

etela-savo

Kevään metsänviljelykausi alkaa olla täydessä vauhdissa ja istutukset sekä kylvöt etenevät.

Vinkit onnistuneeseen istutukseen:

Metsäpuun taimia voi istuttaa koko roudattoman ajan. Voit aloittaa istuttamisen, kun maa on lämmennyt vähintään 8 asteeseen. Keväällä istutettavat taimet ovat usein pakkastaimia ja paakut voivat olla saapuessaan vielä jäässä. Jos taimet ovat jäässä, tulee ne sulattaa ennen istutusta. Jäisenä istutettu taimi kuivuu, kun se ei pysty imemään vettä.

Tarkista ennen istutusta, että taimet ovat terveitä ja hyväkuntoisia. Avaa suljetut pakkaukset vastaanoton yhteydessä, mikäli niissä on sulia taimia. Avaaminen on tärkeää varsinkin kesä-elokuussa.

Varastoi taimet varjoisessa paikassa metsänreunassa, rakennuksen vieressä tai katoksessa. Muista kastella taimia säännöllisesti, jotta paakku ei pääse kuivumaan. Istutuskosteus on hyvä, kun kevyesti puristaen taimen juuripaakusta tippuu vettä.

Taimet on käsitelty torjunta-aineella tukkimiehentäitä vastaan, joten käytä istuttaessa aina esimerkiksi nitriili käsineitä. Istuta taimet aina muokattuun maahan.

Mätästetyllä uudistusalalla taimi istutetaan keskelle mätästä. Istutussyvyys on vähintään 4 cm, kuitenkin puolet versosta maan pinnalla. Syvälle istutettaessa, taimi on yhteydessä humuskerrokseen, jolloin veden ja ravinteiden saanti on turvatumpaa.

Äestämällä tai laikuttamalla muokattuun maahan, taimi istutetaan yli 10 cm päähän humuksen reunasta. Se vähentää tukkimiehentäituhoja. Juuripaakun päälle on jäätävä 2–3 cm kivennäismaata. Tiivistä maa taimen ympäriltä kevyesti polkemalla.

Työn edetessä kannattaa välillä tarkistaa istutustiheyttä ja -syvyyttä.

Hyvät välineet helpottavat istutustyötä. Tilaa omasi metsäasiantuntijaltasi!

Ajankohtaista

 1. Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija Taina Kekkonen on valittu Vuoden Metsäasiantuntijaksi (Meto ry)

  Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija Taina Kekkonen on valittu Vuoden Metsäasiantuntijaksi (Meto ry)

  Etelä-Savo

  METO – Metsäalan Asiantuntijat ry (Meto) on valinnut Vuoden Metsäasiantuntija-palkinnon saajan 2023, joka on Mhy Etelä-Savon Taina Kekkonen

  Lue lisää
 2. Metsätalouden tukien määrät ja tukiehdot saivat vahvistuksen

  Metsätalouden tukien määrät ja tukiehdot saivat vahvistuksen

  Etelä-Savo

  Uuden metsätalouden kannustejärjestelmän, metkan, tukitasot ja tarkemmat tukiehdot on nyt vahvistettu. Metka astuu voimaan vuoden 2024 alusta. Metka -tukia voi hakea Metsäkeskuksesta 1.3.2024 alkaen.

 3. Puumarkkinakatsaus marraskuu 2023

  Puumarkkinakatsaus marraskuu 2023

  Etelä-Savo

  Metsänomistajan kannattaa valita kumppanikseen puukauppaan sellainen metsäammattilainen, joka on aidosti kiinnostunut myös metsänomistajan omaisuuden hoidosta kokonaisuudessaan. Puukaupan yhteydessä on hyvä hetki arvioida myös metsätilan muut metsänhoitotarpeet, kuten taimikonhoidot ja harvennukset, jotta tulevaisuuden puukauppatilitkin varmistuvat.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset