Harvennukset: Neljän kohdan muistilista metsänomistajalle

etela-savo

Metsien harvennukset ovat puhututtaneet metsänomistajia sekä metsäammattilaisia viime aikoina Esiin tulleet puutteet ovat huolestuttava ilmiö ja aihe vaatii huomiota kaikilta metsässä toimivilta.

Metsätalous perustuu tutkittuun tietoon. Tapion julkaisemat, tutkimuksiin perustuvat, metsänhoidon suositukset ohjaavat kaikkea toimintaa metsässä. Suositusten mukaiset harvennukset pitävät huolen siitä, että metsä sitoo jatkossakin hiiltä ja tuottaa metsänomistajalle puukauppatuloja.

Mitä ottaa huomioon, kun harvennukset ovat ajankohtaisia omassa metsässä?

  1. Metsänhakkuusopimusta tehdessä on tärkeä kiinnittää huomiota ehtoihin. Niissä tulee olla maininta jäävän puuston määrästä ja kriteereinä tulee käyttää metsänhoidon suosituksia. Näin mahdollisessa sopimusrikkomuksessa on mahdollista saada korvausta sopimukseen kuulumattomien puiden hakkuusta ja näillä puilla on kaksinkertainen hinta. Mitä metsänhoitosuositukset ovat? Lue lisää: Metsanhoitosuositukset.fi
  2. Korjuunvalvonnalla varmistetaan, että harvennukset tehdään sovitusti ja puutteisiin pystytään vaikuttamaan jo hakkuun aikana. Tärkeimpiä mitattavia asioita ovat ajourien tiheys ja leveys sekä jäljelle jäävän puuston pohjapinta-ala.
  3. Ensiharvennuksen onnistuminen riippuu myös paljon metsikön laadusta. Ajallaan tehdyt taimikonhoidot ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa. Myös ennakkoraivaus vaikuttaa tutkitusti ensiharvennuksen laatuun helpottamalla korjuuyrittäjän työskentelyä.
  4. Onnistuneen harvennuksen avaimet ovat toimivassa yhteistyössä. Avoin keskustelu metsänomistajan ja metsäalan ammattilaisten välillä on tärkeää.

Toimivat puumarkkinat edellyttävät myös luottamusta – asioista sovitaan ja niistä pidetään kiinni. Tässä metsänomistajan rooli on tärkeä, sillä vain metsänomistaja tietää ja päättää, mitä metsissä tehdään. Meidän tehtävämme Metsänhoitoyhdistyksessä on auttaa metsänomistajaa metsäasioissa ja sitä kautta pääsemään omiin tavoitteisiin.

Ota yhteyttä omaan metsäasiantuntijaasi

Oma metsäasiantuntijasi kartoittaa metsätilasi hoitotarpeet ja auttaa sinua pitämään huolen metsäomaisuudestasi. Löydät oman metsäasiantuntijasi yhteystiedoista. Metsätilasi löydät myös metsänomistajan omasta palvelusta OmaMetsästä!

Ajankohtaista

  1. Käärijä ja koneet vetivät tuhatmäärin yleisöä - Metsä rokkasi Juvalla

    Käärijä ja koneet vetivät tuhatmäärin yleisöä - Metsä rokkasi Juvalla

    Etelä-Savo

    Metsäteema ja Käärijä vetivät tuhansittain ihmisiä Juvalle heinäkuun ensimmäisenä lauantaina. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon järjestämä Metsä rokkaa -tapahtuma tarjosi ammattiasiaa ja viihdettä samassa paketissa.

    Lue lisää
  2. Luonnonhoidon asiantuntemusta metsänhoitoyhdistyksestä

    Luonnonhoidon asiantuntemusta metsänhoitoyhdistyksestä

    Etelä-Savo

    Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo palvelee metsänomistajia jatkossa entistä paremmin myös metsäluonnonhoitoasioissa. Enonkoskelainen Miia Suhonen hoitaa jatkossa luonnonhoitohankkeita koko toimialueella.

  3. Puumarkkinakatsaus kesäkuu 2024

    Puumarkkinakatsaus kesäkuu 2024

    Etelä-Savo

    Puun hintatasot ovat nousseet voimakkaasti, mutta ovatko hinnat oikeasti korkealla?

2024 © Metsänhoitoyhdistykset